به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو- زهرا کوشافر؛ تجمع دانشجویی مقولهای است که بعد از انقلاب در کشورمان به دلایل مختلف توسط دانشجویان و تشکل ها سازماندهی و برگزار میشد. و این ابزار یکی از شیوه های بیان نظرات دانشجویان بوده است.
«اگر دانشجو عادت کند به آماده خوری و خوراک ذهنیاش را فقط از طریق بیانات و مواضع رهبری به دست آورد، نتیجهای جز عقب افتادگی و درجا زدن برای وی، دانشگاه، جامعه و نظام و در یک کلام کشور به همراه نخواهد داشت.» و «ببینید، شما میگوئید که ما شعار عدالت میدهیم؛ دانشجو را میگیرند، اما آن کسی را که به عدالت صدمه زده، نمیگیرند. قوهٔ قضائیه چنین، یا دستگاه مسئول چنان. خوب، اینجا شما باید زرنگی کنید؛ یک لحظه از درخواست و مطالبهٔ عدالت کوتاهی نکنید؛ این شأن شماست. جوان و دانشجو و مؤمن شأنش همین است که عدالت را بخواهد. پشتوانهٔ این فکر هم با همهٔ وجود، خودم هستم و امروز بحمداللَّه نظام هست. البته تخلفاتی هم ممکن است انجام بگیرد؛ شما زرنگیتان این باشد: گفتمان عدالت خواهی را فریاد کنید؛»
اینها بخشی از اظهارات رهبر معظم انقلاب در دیدار با دانشجویان بوده است، دانشجویانی که به ادعای ریاست محترم جمهوری این روزها، آزادترین روزهای خود را سپری میکنند. ادعایی که از سوی روحانی در روز دانشجو و در جمع دانشجویان مطرح شد اما اینکه فاصله حرف تا عمل دولت چقدر است؟ سوالی است که دانشجویان باید بدان پاسخ دهند. کارنامه دولت روحانی و وزارت کشور طی دو سال و اندی به خوبی نشان داده که رابطه خوبی با تجمعات دانشجویی به بهانههای مختلف ندارد.
در سالی که گذشت روزهای خوب و بد سیاسی هم پشت سرهم رفتند، روزهایی که برای خیلی از دانشجویان خاطرههایی شد از کتک خوردنشان مقابل سفارت انگلیس تا چسباندن برچسب به آنها برای رقم زدن حادثه سفارت عربستان!
طبق اسناد در سال ۹۴، ۱۱درخواست مجوز برای تجمعات دانشجویی از مراکز دولتی شده که همه آنها بیجواب مانده است! دانشجو قشر بیدار جامعه است که بقول شهید مطهری اگر خواب بماند نماز امت قضا خواهد شد. در سالی که گذشت دانشجویان شاهد خیلی از مسائل و کوتاهیها توسط دولت بودند، از کشتار بیرحمانه هزاران نفر از هم وطنانمان در منا گرفته تا حق خوریها و حق کشیها پیرامون موضوعات هستهای کشورمان!
کمتر دانشجویی است که فراموش کرده باشد اظهارات صریح روحانی در ۱۶ آذر ۹۴ و در بین دانشجویان را: «من از شما میپرسم سال و ۹۰، ۹۱ و ۹۲ شما برای ۱۶ آذر به این راحتی میتوانستید اجتماع داشته باشید. حالا الان سال ۹۳ و ۹۴ همه دنبال ۱۶ آذر هستند. یک زمانی بود کسی جرأت نمیکرد بگوید جنبش دانشجویی از این کلمه میترسیدند»
دانشجویان در سال ۹۴ به این راحتی [!] میتوانند تجمع داشته باشند. اجتماعاتی که نه تنها از سوی وزارت کشور دولت روحانی بدان ها اعتنایی نمیشود بلکه در مواردی با شدت با آنها برخورد میشود.
در این گزارش به بررسی تجمعات دانشجویی پرداختهایم:
در پی لغو پی در پی تجمعات دانشجویی ؛ چند تجمع دانشجویی از سال ۹۴ توسط دولت لغو شده است؟
بازداشت دانشجویان در اعتراض به حضور فابیوس در تهران
دهها تن از دانشجویان و جمعی از مردم صبح امروز در اعتراض به حضور فابیوس، عامل ورود ایدز به ایران، در فرودگاه تجمع کردند.
تجمع دانشجویی مردمی «نفوذ آمریکا از برجام» مقابل مجلس
تجمع بزرگ دانشجویی-مردمی «نفوذ آمریکا از برجام» در اعتراض بر روند بررسی برجام در مجلس و همچنین اعتراض به ضرب و شتم و بازداشت دانشجویان و خبرنگاران در تجمع چند روز گذشته دانشجویان مقابل سفارت انگلیس، مقابل مجلس برگزار شد.
گفتنی است، در این تجمع پلاکاردهایی با شعارهای همچون «با برجام انقلاب خمینی نمیرسد به سرانجام»، «بازرسی را نمیپذیریم چه مدیریت شده چه نشده»، «چرخی که میچرخد چرخ تعامل با مستکبران است»، «نه تحمیل نه تحقیر قطع مسیر ذلت»، «لغو تحریمها هشت سال دیگر مطرح است»، «اجرای پروتکل الحاقی پذیرفته شد نماینده عزیز شما چه طوری؟» مرگ بر آمریکا، «مجلس در کجای امور است؟»، «توافق وین راه نفوذ آمریکاست»، «برجام اسب تروای آمریکا» و... به چشم میخورد.
شایان ذکر است، همچنین معترضان در حالی که شعارهای «الله اکبر»، «مرگ بر آمریکا»، «حزب فقط حزب علی رهبر فقط سید علی»، «سکوت هر مسلمان خیانت است به اسلام»، «مرگ بر اسرائیل»، «مرگ بر انگلیس»، «مرگ بر ضد ولایت فقیه»، «هیهات من الذله»، «نه سازش نه تسلیم نبرد با آمریکا»، «نماینده ملت نظارت نظارت»، «مسلمان میمیرد سازش نمیپذیرد» «مسلمان میمیرد لذت نمیپذیرد» سر میدهند، در مقابل در شماره یک مجلس تجمع کردند. همچنین سرتاسر خیابان بهارستان را گارد ویژه نیروی انتظامی پر کرده است.
به دلیل عدم صدور مجوز؛ تجمع امروز دانشجویان مقابل سفارت عربستان لغو شد
بسیج دانشجویی اعلام کرد به دلیل عدم صدور مجوز از سوی وزارت کشور هیچ گونه تجمعی توسط بسیج دانشجویی در مقابل سفارت عربستان امروز برگزار نمیشود.
بر اساس این گزارش، طبق برنامه ریزی قبلی، قرار بود تجمعی عصر امروز یکشنبه ۵ مهر در اعتراض به فاجعه کشتار منا در مقابل سفارت عربستان در صورت صدور مجوز توسط وزارت کشور با حضور دانشجویان و مردم برگزار شود اما مجوز این تجمع صادر نشده است بنابراین بسیج دانشجویی اعلام میکند که برنامه تجمع امروز لغو شده و هیچ گونه تجمعی برگزار نخواهد شد.
حضور پررنگ دانشجویان در تحصن مقابل مجلس
دوشنبه ۶ مهرماه حجت الاسلام عمار عمارلو، طلبه قمی همراه با خانواده خود در اعتراض به جزئیات توافق هستهای مقابل مجلس شورای اسلامی تحصن کرد. وی علت حضور خود را تضییع حقوق ملت ایران در توافق هستهای عنوان کرد. پس از انتشار خبر در فضای مجازی دانشجویان دانشگاههای تهران به این طلبه متحصن مقابل مجلس پیوستند. در ادامه و در روزهای بعدی جمع کثیری از دانشجویان به جمع متحصنین پیوستند. اتحادیههای بزرگ دانشجویی و تشکلهای دانشجویی با اعلام حمایت از تجمع مقابل مجلس از عموم مردم دعوت کردند به این جمع بپیوندند. این تجمع به دانشجویان تهرانی محدود نشد و عدهای از اساتید دانشگاهها، جانبازان، شخصیتهای سیاسی و نمایندگان مجلس با پیوستن به تحصن یا حضور در بین متحصنین به اعلام حمایت و بیان نظرات خویش پرداختند.
تجمع دانشجویان در اعتراض به کشتار شیعیان نیجریه
تجمع اعتراضی پر شور دانشجویان در پی کشتار جمعی از شیعیان نیجریه و عدم پیگیری و سکوت نهادهای بین المللی به همراه آحاد مردم بعد از ظهر امروز در مقابل دفتر سازمان ملل برگزار شد. در این تجمع با در دست داشتن پلاکارد و سردادن شعارهایی اعتراض خود را به کشتار شیعیان در نیجریه اعلام کرده و اقدام ارتش این کشور را در حمله به شیعیان محکوم کردند.
برخورد شدید با تجمع خودجوش دانشجویان در مقابل سفارت انگلیس
تجمع دانشجویی در اعتراض به بازگشایی سفارت انگلیس که قرار بود عصر امروز در میدان فردوسی و در مقابل این سفارت برگزار شود با برخورد شدید نیروی انتظامی با دانشجویان همراه شد. گفتنی است یگان ویژه نیروی انتظامی در سراسر میدان فردوسی تهران و در خیابانهای اطراف سفارت انگلیس حضور دارد.
بر اساس این گزارش نیروی انتظامی تعدادی از دانشجویان را به جرم اعتراض نسبت به بازگشایی سفارت انگلیس دستگیر کرد. همچنین نیروی انتظامی در اقدامی عجیب با خبرنگاران از جمله خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» برخورد فیزیکی کرد.
لغو تجمع مقابل سفارت عربستان در اعتراض به اعدام شیخ نمر
باتوجه به اینکه قرار بود به دلیل جنایات عربستان مردم ودانشجویان انقلابی کشورمان تجمعی را مقابل سفارت عربستان داشته باشند تنها ۱ساعت قبل از برگزاری این تجمع، مجوز آن لغو به میدان فاطمی تغییر پیدا کرد.
پذیرایی دولت با ابزارهای جنگی از دانشجویان معترض/خیابان طالقانی به میدان جنگ تبدیل شد
همچنین دولت در اقدامی عجیب به محض خبر دار شدن تجمع اعتراضی دانشجویان به دلیل قراردادهای ننگین نفتی از ساعات اولیه صبح ابزارهای جنگی را به خیابان طالقانی منتقل کرد و قبل از برگزاری تجمع با دستگیری بسیاری از دانشجویان معترض صحنه تجمع آرام دانشجویان را به ضد و خوردهای سنگین مبدل کرد و برخی از دانشجویان را به مدت دو روز بازداشت کرد.
دو سال که گذشت اما «امید» است در دولت تدبیر و امید حداقل با نگاه «انتخاباتی» کمی جامه عمل بر وعده های دانشجویی خود بپوشاند و اندکی به بهانه انتخابات آتی (ریاست جمهوری و شورای شهر) در سال 96 فضا را برای جنبش های دانشجویی باز کند!
هرچند تجربه دولت های همفکر با دولت روحانی به خوبی نشان می دهد که آنان معتقدند « در دولت ما همه آزادند الا منتقدین و مخالفین »
همه باسوادند الا منتقدین ما
همه شناسنامه دارند الا منتقدین و ...
حالا تنها یک سال و اندی از دولت تدبیر و امید باقی مانده و روحانی در اندیشه هشت ساله شدن دولتش است؛ و نیز او خوب می داند که اولین گام را باید در دانشگاه بردارد؛ آیا همین امر بهانه ای می شود برای باز شدن فضا؟!