محمدرضا عبادی، پژوهشگر حوزه مقاومت مردمی خرمشهر در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجو در اهواز، بیان داشت: آزادسازی خرمشهر در سال 61 پیامهای متعددی را به دنیا مخابره کرد، اسناد و روایت فرماندهان گواه پیچیدگی مقاومت و عملیات الی بیتالمقدس است.
وی افزود: در این عملیات فرماندهان در دو سوی میدان از مانع و ترفندهای ویژهای استفاده کردند که به تعبیر فرماندهان یکی از سختترین و تخصصیترین جنگها در روزهای مقاومت مردمی خرمشهر و 19 ماه بعد در آزادسازی خرمشهر صورت گرفت.
این پژوهشگر حوزه مقاومت مردمی خرمشهر، گفت: خرمشهر استراتژیک ترین نقطه برای ارتش بعث عراق به شمار میآمد و فرماندهان نظامی ایران میدانستند که این نقطه استراتژیک با تمام سختیها باید آزاد شود، کارشناسان خارجی استحکامات، سنگرها و موانعی که عراق در خرمشهر کار گرفته بود را در جنگهای منطقه و جهان کمنظیر میدانند.
وی تصریح کرد: رسانههای بیگانه پیش از آغاز عملیات آزادسازی خرمشهر، آزادی شهر را به دور ذهن میخواندند، یکی از معروفترین موانعی که ارتش بعث در خرمشهر بهکارگیری کرد موانع ضد هلی برن بودند.
عبادی، بیان کرد: نیروهای تیپ 55 هوابرد 20 روز پیش از آغاز عملیات آزادسازی خرمشهر اقدام به مانور فرود چترباز در شمال منطقه عملیاتی و نزدیک اهواز کرد، هدف از این مانور فریب نیرویهای متجاوز و قطعیت بخشیدن به حمله احتمالی رزمندگان از شمال به سمت خرمشهر بود.
وی گفت: این اقدام سبب شد تا نیروهای متجاوز اقدام به کاشت گسترده موانعی همچون خودروهای سوخته گمرک خرمشهر، نخلهای بیسر و ریلهای راهآهن کردند تا به نوعی مانع هلی برن نیروهای ایرانی در خرمشهر شوند. این طرح نخستین بار در جنگ جهانی دوم توسط شوروی و دومین بار در خرمشهر اجرا شد.
این پژوهشگر حوزه مقاومت مردمی خرمشهر گفت: خرمشهر در آغازین سالهای جنگ به میدانی برای قدرتنمایی استکبار در برابر نسل اول و دوم انقلاب تبدیل شده بود، نخستین شکست استکبار در برابر انقلاب اسلامی مردم ایران را میتوان در خرمشهر دانست. شکست مفتضحانهای برای ارتش بعث و حامیان آنکه معادلات شش سال دیگر جنگ تحمیلی را تغییر داد.
وی گفت: مقاومتهای کنونی که در منطقه شکلگرفته از سبک مقاومت ملت ایران در خرمشهر الگو میگیرد، ایمان، تقوا و تفکر انقلابی موجب ماندگاری مقاومت و آزادسازی خرمشهر شد، شعار سوم خرداد امسال «خرمشهر نماد مقاومت، ایثار و پیروزی» انتخاب شده است، این شعار اهمیت تبیین جنگ و مقاومت تخصصی در خرمشهر را برای نسل سوم و چهارم انقلاب هویدا میکند.
عبادی با اشاره به اینکه در زمینه حفظ و نگهداری نقاط مهم مقاومت در خرمشهر تا کنون اقدام ویژهای صورت نگرفته است، بیان کرد: متأسفانه در سالهای اخیر شاهد تخریب برخی آثار مهم نیز بودیم، اخیراً جمعی از رزمندگان خرمشهری با همکاری منطقه آزاد اروند اقدام به اجرای طرحی تحت عنوان شهر موزه دفاع مقدس خرمشهر کردند.
وی افزود: در صورتیکه این طرح به اجرای کامل برسد، میتوانیم شاهد احیای فرهنگ اصیل مردم خرمشهر، روایت رویدادهای مهم و نبرد خانه به خانه توسط رزمندگان و رونق گردشگری دفاع مقدس در خرمشهر باشیم.
این پژوهشگر تصریح کرد: در شرایط کنونی تنها نقاط یادمانی مرکزیت شهر خرمشهر شامل مرکز فرهنگی دفاع مقدس و مسجد جامع خرمشهر است که به عنوان قطب فرهنگی شهر نیاز به توجه جدی دارند، امیدواریم که با اجرای طرح شهر موزه خرمشهر نقاط دیگری نیز افزوده شوند.