به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از مشهد، محمدحسن پیوندی امروز در آیین تجلیلی از دانش آموخته دهه ۵۰ دانشگاه فردوسی مشهد در دانشکده مهندسی این دانشگاه در خصوص «صنعت پتروشيمي ايران؛ گذشته، حال و آينده و چالشهاي پيش روي اين صنعت در ايران و جهان» با بیان این نکته که خاورمیانه امروز با دو چالش بزرگ امنیت و گاز مایع شده مواجه است، گفت: در حال حاضر مخزن گازی پارس جنوبی ما با کشور قطر مشترک است و این اشتراک در حالی است که کشور ما دارای جمعیت بالا، امکان صدور گاز به کشورهای اروپایی و مصرف بالای انرژی است؛ اما قطر این مشکلات را ندارد، بنابراین بیشتر توانسته بر روی تبدیل گاز طبیعی به گاز مایع شده کار کند.
وی به تغییر جهت گاز مایع شده از سمت آمریکا به سمت اروپا و آسیا در این چند ساله و افزایش آن در سالهای اخیر خبر داد و بیان کرد: تا کنون به این شکل بود که گاز مایع شده از سمت خاورمیانه به سمت آمریکا و اروپا صادر میشد؛ اما در حال حاضر جهت تغییر کرده و از سمت آمریکا به اروپا و آسیا صادر میشود و این در حالی است که آمریکا تا سال ۲۰۱۳ سهمی در این صادرات نداشت؛ اما تا کمتر از ۱۰ سال آینده حدود ۱۰ درصد صدرات دنیا در این خصوص را به خود اختصاص میدهد.
امنیت داخلی است که برجام را پیش برده است
معاون مديرعامل شركت ملي صنايع پتروشيمي ايران در ادامه سخنان خود به موضوع امنیت در خارومیانه اشاره و تصریح کرد: تا چند سال پیش هیچ فردی تصور نمیکرد که هیولایی به نام داعش، امنیت در خاورمیانه را با مخاطره مواجه کند؛ امروز وجود داعش در منطقه مخاطراتی را به وجود آورده که مطمئنا بر اقتصاد منطقه اثر خواهد گذاشت؛ چراکه سرمایه گذاران پول خود را در نقاط پرخطر سرمایه گذاری نخواهند کرد.
پیوندی امنیت در ایران را در شرایط فعلی بسیار مثبت ارزیابی و خاطرنشان کرد: خوشبختانه در کشور ما به دلیل روحیه شهادت طلبی که وجود دارد، امنیت بسیار بالا است و همین امر سبب شده در ایران سرمایه گذاری انجام شود و به طور کلی بخشی از برجامی که امروز در حال پیش رفتن است به دلیل وجود همین امنیت در ایران است.
دانش آموخته دهه ۵۰ دانشگاه فردوسی مشهد تاکید کرد: البته مسئولان باید به موضوع زیرساختهای نیز توجه کنند. متاسفانه مسئله زیر ساختها باید از ۱۰ سال پیش مورد توجه قرار میگرفت که قرار نگرفت، سرمایه گذارانی که درصدد سرمایه گذاری در کشور هستند باید بدانند که در کدام منطقه ایران باید سرمایه گذاری کنند. به طور حتم آنان نمیآیند تا در کویر سرمایه گذاری کنند.
صنعت پتروشیمی از تحریمها ضربه زیادی را متحمل نشد
وی در بخش دیگری از سخنان خود ضمن اشاره به این مطلب که در سالهای ۲۰۰۴ تا ۲۰۱۳ توانستیم ظرفیت پتروشیمی خود را از ۱۷ به ۶۰ میلیون تن برسانیم، به نقش تحریم در صنعت پتروشیمی خاصه در سالهای ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۳ اشاره کرد و بیان داشت: در این سالها ضربه چندانی به صنعت پتروشیمی کشور وارد نشد و تنها پنج میلیون تن صادرات پتروشیمی ما کاهش یافت، چراکه هیچ کشوری به راحتی نمیتواند پتروشیمی را تحریم کند.
این صنعتگر افزود: همان گونه که شاهد هستید کشورهای غربی در قرارداد ژنو نخستین تحریمی که برداشتند، تحریم پتروشیمی بود، چراکه خود آنان به این صنعت محتاج بودند و به راحتی نمیتوانستند جایگزینی برای کشور ایران در این صنعت بیابیند.
پیوندی به تاثیرات مثبت تحریم نیز اشاره و تصریح کرد: تاثیری که تحریمها بر پتروشیمی ما داشت این بود که میزان تولید متانول ما را به ۱۹ میلیون تن رساند. در پنج سال آینده این میزان به 25 میلیون تن خواهد رسید و همین افزایش تولید قیمت خوراک را در بازار کاهش خواهد داد و در این زمان است که میتوانیم از متانول پروپتیلن بسازیم و آن را به فروش برسانیم و چنانچه به سمت تبدیل نرویم مطمئنا صنایع پایین دستی ما خوراک نخواهند داشت.
پتروشیمی عاملی در جهت توسعه است؛ اما در صورت جانمایی صحیح
معاون مديرعامل شركت ملي صنايع پتروشيمي ايران صنعت پیروشیمی را عاملی در جهت توسعه خواند و گفت: اما آنچه که مهم است این است که باید دانست در چه مناطقی باید این صنعت را ایجاد کنیم به طور مثال پس از پایان جنگ تحمیلی، دولتمردان وقت به این نتیجه رسیدند برای اینکه بتوانند استانهای غربی کشور را که به دلیل جنگ خسارات بسیاری دیدهاند را توسعه دهند، خط لوله غرب را احداث کنند.
پیوندی ادامه داد: در آن دوره با این پیشنهاد مخالف بودم و مخالفت خود را نیز ابراز کردم؛چراکه معتقد بودم درست است که صنعت پتروشیمی توسعه را ایجاد خواهد کرد؛ اما زمانی این توسعه ایجاد میشود که در کنار دریا باشد.
این صنعتگر تاکید کرد: آنچه که امروز در دنیا مورد توجه قرار گرفته است نه فقط تولید خوراک که ایجاد زیر ساخت های مناسب برای صادرات نیز است؛ چراکه آنان به فکر بهرهوری در دو تا سه سال آینده نیستند، آنان به فکر بهرهوری در قرن هستند.
لازم به ذکر است، محمد حسن پیوندی، دانش آموخته دهه ۵۰ دانشگاه فردوسی مشهد و معاون مديرعامل شركت ملي صنايع پتروشيمي ايران که اخيرا از سوي موسسه بينالمللي اطلاعات و آمار صنعت پتروشيمي به عنوان بيستمين مدير قدرتمند صنعت پتروشيمي جهان انتخاب شده است که امروز در دانشکده مهندسی دانشگاه فردوسی مشهد مورد تقدیر قرار گرفت.