گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، اتحادیه اروپایی و دولتهای عضو و همچنین ایالات متحده، منطبق با قوانین خاص خود از هرگونه سیاست یا هدف خاص و تاثیرگذاری خصمانه و مستقیم بر عادیسازی تجارت و روابط اقتصادی با ایران در تعارض با تعهدات شان مبنی بر عدم اخلال در اجرای موفقیت آمیز این برجام خودداری خواهند کرد.» این بند 29 برجام است. روشن است که از روز اجرای برجام تاکنون، آمریکا علاوه بر نقض تعداد دیگری از بندهای برجام، اقدامات خصمانهی فراوانی علیه جمهوری اسلامی انجام داده است؛ اقداماتی که تا امروز تنها پاسخ مقامات دولت روحانی به آن «اظهار محکومیت و نگرانی بابت تناقض اقدام آمریکا با روح برجام» بوده است. این بار اما ماجرای غارت است، غارت دو میلیارد دلار از اموال مردم آن هم در روز روشن؛ درست در روزهایی ظریف در نیویورک حضور داشت. غارتی که سیف تقصیر آنرا گردن دولت قبل انداخت! اما ماجرا چیست؟ این چندمین غارت پسابرجامی یانکیها است؟
داستانهای باورنکردنی!
شاید کمتر از ده سال از نگارش این داستان گذشته است. داستانی که همیشه با شکایت تعدادی از آسیبدیدگان حملات تروریستی که ادعا میشود مرتبط با ایران است، آغاز شده و با صدور حکمی در دادگاه فدرال آمریکا و مصادره بخشی از اموال مرتبط با ایران ادامه پیدا میکند.
یک قاضی دادگاه فدرال آمریکا به نام جرج دانیل در سال 2011 در محاکمه ای ایران و برخی کشورهای دیگر را به عنوان مقصر حملات 11 سپتامبر معرفی کرد و در سال 2012 طی حکمی جداگانه دستور داد ایران، حزب الله، اسامه بن لادن و تعدادی از گروهها و افراد دیگر 6 میلیارد دلار غرامت به قربانیان تروریسم پرداخت کنند.
در سال 2012 اولین قانون تحریم نفت ایران مشهور به DNAA تصویب شد، قانونی که در 4 مرحله معاملات بانکی ایران در پی فروش نفت خام را محدود میکرد. پس از آغاز این تحریم ایران میتوانست پول فروش نفت را با تبدیل به دیگر ارزها و یا تبدیل به طلا از طریق ترکیه و امارات به کشور منتقل کند. اما پس از چندی کنگره آمریکا با تصویب قانونی موسوم به TRA خرید و فروش طلا و فلزات گرانبها از و به ایران را ممنوع اعلام کرده و ادامه خرید نفت خام از ایران را نیز مشروط به بلوکه شدن درآمد حاصله در کشور خریدار نفت نمود. مطابق با بخش 504 این قانون، پولها به حسابی به نام ایران در کشور هدف واریز می شد و ایران میتوانست در تجارت دوجانبه تنها برای خرید اقلامی مانند غذا و دارو از این پولها استفاده نماید.
سال 2013 نیز کاترین فارست قاضی فدرال ناحیه منهتن، شرکتهای ایرانی مستقر در برج اداری میدتاون نیویورک را مجبور به تخلیهی این ساختمان و واگذاری آن به نهادهای فدرال آمریکا، جهت پرداخت غرامت به تعدادی از شاکیان که در دادگاه مدعی شده بودند از اقدامات تروریستی ایران شامل حملات یازده سپتامبر آسیب دیدند، نمود. پیش از این نیز فارست در حکمی بنیاد علوی را به اتهام پولشویی، ارتباط مالی و تجاری با بانک های تحریم شدهی ایرانی و همکاری اطلاعاتی و جاسوسی با نهادهای امنیتی ایران به مصادره ساختمان 650 در خیابان پنجم نیویورک (با ارزشی در حدود 800 میلیون دلار) محکوم کرد.
داستان این 2 میلیارد دلار آخری چیست؟
اما داستان به همین جا ختم نمیشود؛ بلکه پیشتر از اینها دادگاه فدرال آمریکا در سال 2007 خواستار پرداخت مبلغ 2/65 میلیارد دلار از سوی ایران به خانواده های کشته شدگان انفجار سال 1983 در بیروت و آسیب دیدگان بمبگذاری برج های الخبر عربستان سعودی در سال 1996 شد. این حکم در حالی صادر شد که ویلیام پری، وزیر دفاع آمریکا در زمان ریاست جمهوری بیل کلینتون در سال 2007 طی مصاحبه ای اعلام کرد: «بمب گذاری برج های الخبر کار القاعده بود نه ایران.»
در هر صورت این حکم هفته گذشته در دیوان عالی آمریکا تایید شد تا اقدامی دیگر از دولت ایالات متحده در نقض برجام رونمایی شود. مقامات دولت روحانی اما مثل همیشه تنها به محکوم کردن این اقدام دولت آمریکا پرداختند.
جهانگیری معاون اول رئیس جمهور روز گذشته در دیدار روسای بانک های دولتی و خصوصی بی تدبیری دولت سابق را عامل مصادره 2 میلیارد از دارایی های ایران در سیتی بانک نیویورک اعلام میکند و میگوید: «آمریکا با قلدری به منابع بانک مرکزی ایران دستبرد زده است، ما تلاش میکنیم هم پول را پس بگیریم هم سودش را.» رئیس کل بانک مرکزی نیز که به تازگی از نیویورک بازگشته و دستاوردهای برجام را هیچ معرفی کرده بود، احتمالاً برای جبران مافات هم که شده، سخنان جهانگیری را تکرار کرده است.
محمد کاظم انبارلویی در گفتوگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو در واکنش به توجیهات روز گذشتهی سیف درباره سرقت ۲ میلیارد دلاری آمریکاییها از داراییهای ایران در آمریکا، گفت: اولاً این صورت مساله ای که برای پاسخگویی گفته شده، غلط است چون دولت قبل با اتخاذ تدابیری برای صیانت از داراییهای ایران در خارج از کشور و دور زدن تحریمها اوراقی را در امریکا خریداری کرده بود تا این منابع از خطر دستبرد مصون بماند.
وی افزود: دولت قبل برای حفظ داراییهای ایران در خارج، با آنها طلا خریداری نمود و وارد کشور کرد. درآن زمان طلا اونسی 600 دلار بود که با ورود 13 تن طلا به کشور قیمت جهانی طلا ناگهان تغییر کرد و به 1600 و 1800 دلار افزایش پیدا کرد و با این اتفاق، دولت قبل نه تنها از داراییهای ملی صیانت کرد بلکه ارزش افزوده برای آنها ایجاد کرد.
سردبیر روزنامه رسالت در ادامه گفت: دولت فعلی مدعی است که مصادره اموال از 2 میلیارد دلار اوراقِ خریداری شده انجام شده است در حالیکه این حرف غلط است، چون امریکاییها بیش از 30 میلیارد دلار از دارایی ها و اموال ایران را بعد از اشغال لانه جاسوسی مسدود کردند و چه دلیلی دارد تا اوراق را به جای این داراییها مصادره کنند. این حرف غلطی است.
وی افزود: دولت جدید سه سال فرصت داشته برای تدبیر جدید برای این 2 میلیارد دلار؛ اما کاری نکردند. حال این این سوال مطرح میشود چرا دولت فعلی برای صیانت از داراییهای ایران تدبیری نکرده است؟!
انبارلویی ضمن اشاره رفتار خصمانه دولت آمریکا با دولت قبلی، گفت: امریکاییها بدترین برخورد را با دولت قبل ایران داشتند اما جرات صدور این حکم و سرقت را نداشتند اما چرا الان بعد از برجام و بعد از کنار امدن با کدخدا این حکم اجرا میشود و سرقت صورت میگیرد؟! باید دولت فعلی پاسخگو باشد.
این کارشناس سیاسی همچنین با اشاره به سخنن جهانگیری مبنی بر عدم پایبندی امریکا به قوانین و مقررات جهانی گفت: اگر دولت به عدم پایبندی آمریکا به قراردادهای بین المللی ایمان دارد چرا توافق برجام بسته شده است؟ در واقع این سخنان فرار از پاسخگویی و تبرئه کدخدا است.
وی با اشاره به گفتوگوی 3ساله دولت با امریکا، گفت: اموال ایران نه تنها آزاد نشد و به قول سیف هیچ اتفاقی نیافتاده است بلکه دست اندازی به اموال کشور انجام شده است. دولت فعلی با اجرای برجام میلیاردها دلار به کشور اسیب زد مانند انهدام راکتور اراک و خارج کردن سانتریفیوژ هزینه هایی بوده که پرداخت شده، اما درآمدهایی از برجام به دست نیامده است و دولت فعلی فکر می کند که همین دیروز سرکار آمدند بلکه 3سال هستند که سکان امور را دردست دارند و باید برای این هزینه ها پاسخ بدهند و نیز نباید حرفی بزنند که از قبل در عرف مردم رسوا شده است.