به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، سردار احمد وحیدی، رئیس مرکز تحقیقات راهبردی دفاعی صبح امروز با حضور در همایش ملی آمایش دفاعی امنیتی مناطق کویری و بیابانی با رویکرد توسعه، دفاع و امنیت پایدار که در مرکز همایش کوثر برگزار شد، اظهار داشت: موضوع مناطق کویری و بیابانی ایران از ابعاد مختلف قابل بررسی است و باید آن را در انواع و زوایایی که می شود به آن نگاه کرد، دید.
وی افزود: اولین مسئله آن است زمانی که راجع به آمایش دفاعی امنیتی صحبت می کنیم بلافاصله در حوزه دفاع امنیت ذهن متوجه تهدیدات می شود چرا که آمایش دفاعی امنیتی معمولا در قابل تهدیدات شکل می گیرد.
سردار وحیدی با اشاره به اقدامات و اهداف شوم دشمن علیه کشورمان بیان داشت: نیات خصمانه و اقدامات شوم و کارشکنانه دشمنان و مخاصمین ما امروز علیه کشورمان یک امر بدیهی و روشن است. عده ای نیات خصمانه دارند، عده ای این نیات خصمانه را اعلام می کنند و عده ای دیگر پیرو آن اقدام می کنند؛ پیش تر این نیات و دشمنی ها در سطح فرامنطقه ای صورت می گرفت اما امروز در حوزه منطقه این دشمنی ها را مشاهده می کنیم.
رئیس مرکز تحقیقات راهبردی دفاعی گریزی بر جریانات تروریستی در منطقه داشت و تصریح کرد: ما امروز با یک جریان تروریستی مواجهیم که این جریان تروریستی دارای سرزمین، پول و حمایت های سیاسی و مالی است.
وی با اشاره به اقدامات اخیر جنایتکارانه گروه های تروریستی در جبهه حلب افزود: اخیرا در جنایاتی که گروهک تروریستی در حلب انجام دادند و پیشنهاد شد که آنها به عنوان گروه های تروریستی در شورای امنیت ثبت شوند اما مشاهده کردیم آمریکا و انگلیسی ها در برابر این اقدام مخالفت کردند و ما گزارشات دقیق تر و اطلاعاتی داریم از حمایت ها و کمک های آمریکایی ها از گروه های تروریستی در عراق و سوریه که دوستان ما اطلاعاتی از درون شان دارند.
سردار وحیدی بیان داشت: یکی از مسیرهای انتقال اینها (گروه های تروریستی) این است که به منطقه شرق ایران و آسیا منتقل کنند.
رئیس مرکز تحقیقات راهبردی دفاعی با اشاره به گسترش پایگاه های تروریستی در منطقه خاطرنشان کرد: مسئله دیگر که یکی از تهدیدات در منطقه تلقی می شود وجود پایگاه های تروریستی است که این روزها در حال توسعه یافتن است دشمن تا پیش از این اعلام می کرد که تا سال 2016 خاک افغانستان را ترک می کند این در حالی است که اخیرا تا سال 2023 در افغانستان خواهیم ماند.
وی تصریح کرد: از سوی دیگر سواحل دریای عمان یکی از نقاطی است که نقطه ورودی احتمالات تهدیدات دشمن به کشور را در آنجا پیش بینی می کنیم که تلاش بر سوار شدن به گسست های اجتماعی، فرقه ای و مذهبی در آن منطقه نیز امری بسیار روشن و بدیه است.
سردار وحیدی افزود: در حوزه جنگ ها سه نکته مهم را مشاهده می کنیم یک نامشخص و متغیر بودن محیط تهدیدات، گسترده شدن محیط تهدیدات که لزوما نمی تواند یک محیط محدودی باشد، به هم نزدیک شدن استراتژی و عملیات تاکتیکی که امروز این صفت به یکدیگر نزدیک شدند.
رئیس مرکز تحقیقات راهبردی دفاعی با بیان اینکه عمده مناطق کویری و بیابانی ما در شرق کشور وجود دارد، بیان داشت: از این رو باید بتوانیم دفاع استراتژیک را برای عمق استراتژیک داشته باشیم و برای تحقق این مسئله باید بتوانیم قابلیت گسترش در آن و ایجاد لایه های دفاعی متعدد را داشته باشیم. از سوی دیگر باید بتوانیم از واکنش انعطاف پذیری با تحرک مطلوبی برخوردار باشیم.
وی تاکید کرد: یک پارچگی سرزمینی مسئله دیگری است که باید مدنظر قرار دهیم نباید اجازه داد که بتوانند سرزمینی را از دیگر سرزمین ها جدا کنند و سرعت و فوریت پاسخ به تهدیدات را نیز باید مورد توجه قرار داد.
سردار وحیدی با اشاره به اصل خودکفایی و خود اتکایی به ظرفیت های داخلی بیان داشت: باید بتوان در مناطق بیابانی در حوزه دفاعی خود، خوداتکایی و خودکفایی داشته باشیم از سوی دیگر باید بتوانیم بسیج و دفاع عمومی را مورد توجه قرار دهیم به هر حال دفاع ما یک دفاع مردمی است از آنجایی که دفاع ما دفاع مردمی است باید نقش و حضور مردم در این مناطق را به صورت جدی تلقی کنیم و باید بتوان بسیج و دفاع عمومی را سامان دهیم.
رئیس مرکز تحقیقات راهبردی دفاعی با تاکید بر اینکه باید موضوع پدافند غیرعامل را مورد توجه قرار دهیم ادامه داد: اینها مسائلی است که به طور مشخص در رابطه با بحث دفاع و پشتیبانی مطرح می شود و البته باید این نکته را دانست که دفاع ما دفاع همه جانبه است و این موضوع تنها مختص به بخش نظامی نیست باید به مجموعه قدرت هایی که می تواند یک دفاع همه جانبه را شکل دهند آنجا را بازشناسی و باز تعریف کنیم.
وی مدیریت هوشمند سرزمین، ظرفیت سازی شایسته در مناطق در جهت افزایش کارایی و افزایش چگالی سکونت مردم را از جمله موارد مهم در موضوع دفاع همه جانبه برشمرد.
سردار وحیدی با اشاره به تمدن اسلامی - ایرانی در منطقه افزود: امروز دیگر چیزی به نام تمدن عربی و عثمانی مطرح نیست چون آنها تمدن غرب را پذیرفته اند و خودشان هم هیچ داعیه ای ندارند. تنها تمدنی که مطرح است تمدنی ایرانی اسلامی است که بعضی از ابعاد این تمدن محقق شده، بعضی در حال تحقق و باید درباره بعضی از آنها برنامه ریزی کنیم تا به آنها دست یابیم.
رئیس مرکز تحقیقات راهبردی دفاعی با بیان اینکه متاسفانه ایران پایین ترین نرخ رشد جمعیت را دارد این مسئله را یک فاجعه خواند و افزود: برخی ادعا می کنند که کشور ما جوابگوی بیشتر از این جمعیت نیست این در حالی است که سازمان جهانی فائو برای کشور ما 500 میلیون جمعیت را پیش بینی کرده است و حتی دورنمایی که مقام معظم رهبری برای نرخ جمعیت کشورمان تعیین کرده اند چیزی در حدود 150 تا 200 میلیون جمعیت است.
وی با تاکید بر اینکه این تعداد جمعیت پیش بینی شده باید در آینده از سکونت گاه و محل استقرار خوبی برخوردار باشند افزود: در حال حاضر ما شاهد یک عدم تعادل جدی در حوزه های مختلف در شرق و غرب کشور هستیم این در حالی است که منطقه شرق کشور از ظرفیت های بالای نزدیکی به مرز آبی، معادن و ... برخوردار است که هر کدام از آنها ویژگی های مهم زیستی و افزایش جمعیت به شمار می روند. همچنین بزرگترین مرز ترانزیتی ما می تواند از منطقه شرق عبور کند.
سردار وحیدی در پایان خاطرنشان کرد: باید این عدم تعادل جدی برطرف شود و این مسئله با داشتن یک برنامه ریزی منطقه ای همراه با نگاه بومی در این مناطق صورت خواهد گرفت که هر چه سریع تر باید نسبت به آن اقدام شود. همچنین باید در بحث هویت سازی در این مناطق اهتمام ویژه ای صورت گیرد نباید اجازه دهیم که گسست های فرقه ای مانع از این امر شود.
خانم كولينداخانم كيتاروويچ