به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری دانشجو؛ کتاب «عبد صالح خدا» شامل برشهایی از زندگی و سیره مبارزاتی امام خمینی(ره) در بیانات رهبر معظم انقلاب از سوی انتشارات صهبا همزمان با سالروز رحلت بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران منتشر شد.
متن محوری این کتاب برگرفته از مصاحبه اختصاصی مرکز اسناد انقلاب اسلامی در سال 61 جهت ثبت زندگینامه امام خمینی با آیتالله خامنهای است که با دیگر خاطرات ایشان از امام خمینی تنظیم شده است. همچنین در این کتاب شاهد تصاویری از دوران مبارزه حضرت امام خمینی(ره) و همچنین گزارشهای ساواک و شهربانی درباره فعالیتهای مبارزاتی ایشان هستیم. همگی این تصاویر و گزارشها از جمله اسنادی است که از آرشیو مرکز اسناد انقلاب اسلامی استفاده شده است.
مطالب و اظهارنظرهای نقل شده از رهبر انقلاب اسلامی در این کتاب بر مبنای بخشی از مصاحبههای انجام گرفته ایشان است که پیش از این به صورت کامل در دو کتاب «شرح اسم» و «مشهد از مقاومت تا پیروزی» و نیز سخنرانیهای سالانه رهبر معظم انقلاب اسلامی در ایام مختلف سال از جمله چهارده خرداد ماه و نیز دیدارهایشان با ستاد برگزاری مراسم ارتحال حضرت امام(ره) و نیز خاطرات نقل شده از ایشان در کتاب «مدح خورشید» انتخاب شده است.
این کتاب با چنین محتوایی در دو بخش نهضت اسلامی و نظام اسلامی تنظیم شده است. در فصل اول مطالب طبق سیر تاریخی مطالب با موضوعاتی مانند مقام علمی و تاثیر اخلاقی، شروع دوران مبارزه، حادثه مدرسه فیضیه، واقعه 15 خرداد 42، حصر و تبعید، مرحله جدید مبارزه، بازگشت به ایران و روزهای آخر حیات رژیم را در برمیگیرد و در فصل دوم با عنوان نظام اسلامی موضوعاتی مانند چهره رهبر و زمامدار، ایستادگی در مقابل دشمنیها، عطوفت امام، صدور انقلاب، مردمی بودن، زاهد و عارف بودن و... و. مورد توجه قرار گرفته است.
همچنین در این اثر، سعی شده از میان خاطراتی که معظمله در سخنرانیهای مختلف تکرار کردهاند، جزئیات تجمیع شود و کنار هم قرار گیرد؛ از این رو ممکن است برای یک خاطره، از دو یا سه منبع استفاده شده باشد.
در بخشهایی از این کتاب ذیل موضوع «شروع مبارزه» میخوانیم:
بعد از گذشت حدود یک سال و نیم از فوت مرحوم آیتالله بروجردی، نهضت اسلامی شروع شد. در نیمه دوم سال 1341، بعد دیگری از ابعاد این شخصیت آشکار شد و آن، هوشیاری و تیز فهمی و توجه به نکاتی که غالباً به آن توجه نمیکردند، از یک طرف، و غیرت دینی از طرف دیگر بود.
خیلیها شنیدند که تصویبنامه دولت در آن زمان، قید مسلمان بودن و سوگند به قرآن برای فرد منتخب را حذف کرده است؛ اما خیلی توجه نکردند که این چقدر اهمیت دارد؛ در عین حال خیلی اهمیت داشت. دلیل هم این بود که با آنکه مجلس شورای ملی آن زمان، مجلس فرمایشی بود، خودشان آن را تشکیل میدادند و فقط نامزدهای مورد قبول خودشان به آنجا میرفتند، در واقع انتخاب مردم وجود نداشت و انتصاب بود؛ با وجود این، آن رژیم جرأت نکرد آن مقررات مربوط به انجمنها و این مسئله اسلام را در وقتی که مجلس سر پا بود، مطرح کند. ترسیدند منعکس شود، گذاشتند در غیاب مجلس. مجلس را در آن وقت منحل کرده بودند، مجلس نبود. در محیط دربستهی آن را تصویب کردند. این نشان میداد که پشت سر این قضیه، حرفهای فراوان و مقاصد زیادی هست. این را کسی نمیفهمید؛ اما امام این را فهمید و ایستاد. غیرت دینی او، او را وادار کرد که در این مسئله پیشقدم شود و مبارزه برای این زاویه علیالظاهر کوچک ضد اسلامی را شروع کندو این کار را هم کرد.
آنجا ما چهره سیاسی آقای خمینی را برای اولبار کشف کردیم. چیزی که در کار ایشان فوقالعاده مهم بود، این بود که معلوم میشد که این مرد، هم آگاهی سیاسی دارد، هم گستاخی سیاسی؛ و این دو در کسی جمع نبود از علما و روحانیون. بودند کسانی که گستاخی سیاسی داشتند. از علما ما داشتیم افرادی که در زمان شدت اختناق، گستاخانه علیه دستگاه حرف میزدند؛ اما دور از آگاهی سیاسی، حرفهای بیضابطه، حرفهایی که هیچ کس هوشمندی را جلب نمیکند. من الان نمونههایی از این قبیل سراغ دارم که البته لزومی ندارد آنها را اسم بیاورم. علمای قدیمی، پیرمرد و متدین، عابد، زاهد که مخالف دستگاه بودند و بعضیشان صریحاً، علناً علیه دستگاه حرف هم میزدند، یا اگر صریحاً هم روی منبرها نمیگفتند، در برخورد با افراد میگفتند، معلوم بود که با همه کارهای دستگاه مخالفند؛ اما بدون آگاهی سیاسی».
بخش پایانی کتاب نیز به ارائه تصاویر و اسنادی در رابطه با امام خمینی(ره) اختصاص دارد که بخش قابل توجهی از آنها، یا تاکنون دیده نشده یا کمتر دیده شدهاند.
علاقهمندان برای نحوه تهیه این اثر میتوانند به این نشانی مراجعه کنند.