اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، یادداشت دانشجویی؛* لازم است قوای کشور بیدرنگ و با زمانبندی مشخص، اقدام به اجرای آن (سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی) کنند و با تهیه قوانین و مقررات لازم و تدوین نقشه راه برای عرصههای مختلف، زمینه و فرصت مناسب برای نقشآفرینی مردم و همه فعالان اقتصادی را در این جهاد مقدس فراهم آورند تا به فضل الهی حماسه اقتصادی ملت بزرگ ایران نیز همچون حماسه سیاسی در برابر چشم جهانیان رخ نماید.
بخشی از متن ابلاغیه سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی
همانگونه که رهبر انقلاب هر انتخابات را دمیده شدن خون تازه به پیکره نظام اسلامی می دانند، با روی کارآمدن دولت تدبیر و امید در سال 92 شاهد تغییرات عمده ای در مناسبات ملی و بین المللی بودیم که در واقع می توان این تغییرات را جلوه ای از اراده و خواست ملت ایران دانست که به واسطه وجود نظام مردم سالاری درچارچوب دین در میدان عمل به ظهور و بروز پیوست.
یکی از مهمترین مشکلات کشور در زمان روی کار آمدن دولت یازدهم، مشکلات فرآوان اقتصادی بود که به واسطه عدم جبهه گیری مناسب، وجود نداشتن مدیریت صحیح در خنثی کردن تحریم های ظالمانه و همچنین نپرداختن به زیرساخت های مورد نیازی که توسط مقام معظم رهبری از چندین سال قبل از بوجودآمدن آن مشکلات گوشزد نموده بودند بوجود آمده بود و البته هنوز هم ادامه دارند. افزایش روز افزون تحریم ها از طرفی و بی برنامه گی و عدم مدیریت صحیح در دولت قبل از طرف دیگر سبب شد تا با روی کار آمدن دولت جدید، رهبر انقلاب یک چارچوب عملی، انعطاف پذیر، زودبازده در عین حال آینده نگر و درونزا در عین حال برونگرا به نام "سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی" را به دستگاه های مربوطه ابلاغ نمایند.
بررسی اجمالی داریم بر عملکرد دولت در اجرای این سیاست ها:
1. عملکرد در زمینه اقتصاد دانش بنیان: طبق ابلاغیه سیاستهای اقتصاد مقاومتی، دولت باید در جهت رسیدن به رتبه اول اقتصاد دانش بنیان در منطقه گام بردارد. در این راه، اجرای نقشه جامع علمی کشور که در واقع چشم اندازی از میزان نیاز نیروی تحصیل کرده در زمینه های مختلف علمی می باشد، متاسفانه علی رغم تلاشهای بسیار شورای عالی انقلاب فرهنگی برای تهیه آن در سالهای گذشته، هنوز هیچ نشانه ای از اجرایی شدن آن در کشور وجود ندارد. البته دولت کارهایی در جهت پیشبرد اقتصاد دانش بنیان انجام داده است. از جمله: تشکیل ستادهای توسعه فناوری، راه اندازی موسسه خدمات فناوری تا بازار به جهت تسهیل فرآیند صادرات کالاها، عقد تفاهمنامههایی با اهداف تجاریسازی و صادرات ولی تا زمانی که نقشه جامع علمی کشور عملی نشود نشود رسیدن به اقتصاد دانش بنیان و همچنین حل خیلی از معضلات اجتماعی از جمله عدم تناسب تحصیلات با کار، مدرک گرایی، بی کاری و ... مشکل خواهد بود.
2. عملکرد دولت در استفاده از ظرفیت هدفمند سازی یارانه ها برای ایجاد عدالت اجتماعی: هدفمندسازی یارانه ها یکی از برنامه هایی است که در دولت قبل کلید خورد اما با مشکلات فراوانی روبرو شد. یکی از مهمترین موضوعات مطرح این است که در راستای اجرای عدالت اجتماعی، عده ای معتقدند باید یارانه به طور مساوی بین آحاد جامعه توزیع شود (روال قبلی) و در مقابل، عده ای این شیوه را دقیقا خلاف عدالت می دانند. استدلالشان این است که یارانه باید خرج رفع نیازهای ضروری کشور مثل کمک به نیازمندان از طریق ایجاد اشتغال و ایجاد کارخانه شود و درواقع به جای اینکه نیازمندان مستقیما از پول بیت المال تغذیه شوند، به طور غیر مستقیم (ایجاد رونق اقتصادی از طریق وام برای ایجاد مشاغل خانگی و...) این کار انجام بگیرد که به نظر می رسد موضوع دوم به اقتصاد مقاومتی نزدیک تراست. به هر حال اراده مسئولین و سران قوا را می طلبد تا با برنامه ریزی دقیق و تعامل بپردازند و از این موضوع به عنوان فرصتی در جهت تحقق اقتصاد مقاومتی استفاده کنند.
3. عکس العمل دولت نسبت به اعلام آمادگی بسیج در تحقق اقتصاد مقاومتی: سردار نقدی، رئیس سازمان بسیج مستضعفین، طی نامه ای خطاب به رئیس جمهور آمادگی بسیج برای کمک به تحقق اقتصاد مقاومتی را اعلام کرد، اما متاسفانه نه تنها از طرف دولت استقبال نشد، بلکه اکبر ترکان ، مشاور رئیس جمهور در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی براعلام آمادگی بسیج برای کمک به دولت در بحث اقتصاد مقاومتی، به کنایه گفت: “اقتصاد مقاومتی برای بسیج نیست و برای کل کشور است و نمی شود اداره وزارت خانه ها را به دست آقای نقدی سپرد". این اقدام دولت، عکس العمل رهبر انقلاب را در پی داشت و ایشان در یکی از دیدارهایشان با دولت، از آنها خواستند از ظرفیت های غیر دولتی نظیر بسیج کمک بگیرند، این موضوع سبب شد تا موضع دولت عوض شود و خود آقای رئیس جمهور بیان کرد: "نهادهایی همانند بسیج می توانند در این زمینه به دولت کمک کنند".
4. واردات غیر ضروری پس از آزاد شدن مقداری از پولهای بلوکه شده ایران: یکی از بند های سیاستهای اقتصاد مقاومتی، تاکید بر صرفه جویی و اصلاح الگوی مصرف می باشد. مقام معظم رهبری نیز اخیرا تاکید کردند که پولهایی که به واسطه برجام وارد کشور می شوند به درستی و در راستای اقتصاد مقاومتی صرف شوند، ایشان تاکید دارند که در قرارداد ها، خرید تکنولوژی را هم شرط کنیم، اما متاسفانه دولت در شرایط فعلی به فکر نشان دادن یک رونق ظاهری در کشور با ورود بی رویه و غیر متعارف کالاهای لوکس و کم کاربرد است. متاسفانه سفرهای رئیس دولت تدبیر به اروپا جدای از یک سفر رسمی به سفرهایی برای خرید تبدیل شده است و نه تنها این روند بر پیکره اقتصاد ضربه می زند، بلکه ورود شرکت هایی نظیر ورساچه که یکی از معروفترین و بزرگترین برندهای پوشاک و لوازم آرایشی جهان واقع در میلان ایتالیا است، تهاجم فرهنگی را نیز در پی خواهد داشت.
صادق فاریابی- فعال دانشجویی
انتشار یادداشتهای دانشجویی به معنای تایید تمامی محتوای آن توسط «خبرگزاری دانشجو» نیست و صرفاً منعکس کننده نظرات گروهها و فعالین دانشجویی است.