آخرین اخبار:
کد خبر:۵۱۷۰۷۱
گزارش/

ماجرای تجمع مقابل پردیس کوروش چه بود؟/ دهه هشتادی‌ها مشغول کارند!

حالا دهه هشتادی‌ها برخاسته‌اند. نسلی که با تجمع چند صد نفری خود جلوی پردیس کوروش سوال‌های بی‌جوابی را به وجود آورده. آنها چه ارزش‌هایی را دنبال می‌کنند؟ چقدر شبیه پدران‌شان هستند؟ چه بر سر این نسل می‌آید؟

گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو؛ جلوی پردیس کوروش غلغله است. ترافیک شدید رفت و آمد ماشین‌ها را مشکل کرده. کسی نمی‌داند ماجرا چیست. تقویم‌ها هم بی‌اطلاعند. روز سه‌شنبه 18 خرداد اتفاق خاصی نیفتاده. نه تیم ملی فوتبال از آرژانتین باخته، نه پاشایی دیگری فوت کرده. نوجوان‌ها؛ دختر و پسر، پردیس کوروش را قرق کرده‌اند. پسرها لباس‌های گشادی پوشیده‌اند که آنها را به خواننده‌های زیرزمینی شبیه کرده. تیشرت‌هایی با رنگ‌های مختلف و کفش‌های کتانی گنده‌یِ سفید. دخترها پوششی مردانه دارند و بین پسرها هستند. پشت لباس یکی از دخترها با فونت بزرگ نوشته شده: «Not Normal». گوشی‌های موبایل مدام عکس می‌گیرد. فضای مجازی پر شده از عکس‌ها و فیلم‌های نوجوان‌های پرشور. جوان‌ترها آنها را مسخره می‌کنند و به ریش‌شان می‌خندند. سرد و گرم‌ چشیده‌ها به فکر فرو رفته‌اند. فردا روزنامه‌ها تیتر می‌زنند: عصر دهه هشتادی‌ها! اما داستان از چه قرار است؟

 

تعدادی نوجوان دانش‌آموز از طریق شبکه‌های مجازی و اجتماعی جلوی پردیس کوروش با هم قرار می‌گذارند. گفته می‌شود بهانه این جمع شدن پایان امتحانات است و کسی فکرش را نمی‌کرده که جمعیت خاصی حاضر شود. تصاویر اما خبر از حضور جمعیتی چند صد نفره می‌دهد. توی فیلم‌ها تصاویری از درگیری و زد و خورد و فرار جمعیت دیده می‌شود. هنوز علت دعواها مشخص نشده و روایت‌های شاهدان عینی نشان می‌دهد این گردهمایی برای شادی و تخلیه انرژی بوده و کسی فکرش را هم نمی‌کرده که چنین جمعیتی تشکیل شود و کار به دعوا و حضور پلیس و متفرق کردن بچه‌ها بکشد. با اینکه کسی دستگیر نشده و خسارت مالی یا جانی به دنبال نداشته اما خیلی‌ها را نگران کرده و سوالات زیادی ذهن‌ها را به خود مشغول کرده؛ اینها کی بودند؟ چرا تا الان حواس‌مان به آنها نبوده؟ خطری هم دارند؟

 

نسل موبایلی!

حالا همه از آنها حرف می‌زنند؛ از دهه هشتادی‌ها. نسلی که بین خبرهای جورواجور و دوران پس از برجام و صعود تیم والیبال به المپیک و کشت و کشتار داعش و غیره کمتر کسی به آنها توجه کرده. حالا جامعه‌شناس‌ها دنبال تحلیل و نسخه پیچیدن هستند. این میان اما یک چیز روشن است. نسل تازه‌ای برخاسته که محصول شبکه‌های اجتماعی موبایلی است. آنها قرارهای‌شان را به مدد همین شبکه‌ها هماهنگ کردند و اخبار گردهمایی‌شان را در لحظه و به سرعت به گوش همه رساندند. دهه هشتاد، دهه گوشی‌های اندرویدی و گروه‌ها و کانال‌هاست. حالا که به کمک تکنولوژی زمان و مکان در هم فشرده شده، نمی‌توان چیزی را پنهان یا سرکوب کرد. احتمالاً نوجوانی در روستایی دورافتاده از پایتخت هم عکس‌های این تجمع کم سن و سال را دیده و لابد برای همنسلانش همدلی و دلتنگی کرده. اما دهه هشتادی‌ها دقیقاً چه می‌خواهند؟

 

تلاش برای دیده شدن؛ این احتمالاً دقیق‌ترین توضیح برای فلسفه این گردهمایی نوجوانانه است. همزمانی این گردهمایی با خودکشی‌های پی در پی دانش‌آموزان خالی از معنی نیست. آنها می‌کوشند هر جور شده خودشان را نشان دهند. صورت فردی این خودنمایی‌ها به خودکشی می‌انجامد و وجه جمعی‌اش به قراری گروهی برای شادی‌های جمعی. دهه هشتادی‌ها محصول دوره‌ای هستند که در آن سرعت تغییرات اجتماعی و تکنولوژیک بالا بوده. آنها بزرگ شده شهرها هستند. می‌گویند شهر جایی است که آدم حریم شخصی داشته باشد. حریم شخصی یعنی فردیت و تنهایی. آنها نتیجه طبیعی بزرگ شدن در مهدکودک‌ها و خانواده‌های کم جمعیت هستند؛ بزرگ شده در خانه‌های آپارتمانی و همراه با تنهایی. تنهایی مضاعفی که تنها همدمش گوشی‌های موبایل و نرم‌افزارها و روبات‌ها هستند. دهه هشتادی‌ها نتیجه طبیعی و ناخواسته‌یِ مدرنیته در ایران هستند. مدرنیته‌ای اجباری که صورت ظاهری‌اش در رشد و توسعه تکنولوژی محقق شده. مدرنیته‌ای که با سرعت پایین اینترنت و فیلتر کردن بعضی سایت‌ها و شبکه‌ها نمی‌شد با آن مقابله کرد. حالا دهه هشتادی‌ها بر فراز شلوغی‌ها و بی‌خبری‌ها عرض اندام کرده‌اند. نوعی نمایش کوتاه که درس‌های زیادی می‌توان از آن گرفت.

 

اولتیماتوم نسل فراموش‌شده

اینکه میانگین سنی تجمع‌کنندگان جلوی پردیس کوروش حدود 15 سال است به خودی خود نگران کننده نیست. اتفاقاً ابراز وجود آنها در این سن پایین امید به پیدا کردن راه چاره را بیشتر می‌کند. باید تا دیر نشده فکری کرد. آنها به موقع اعلام خطر کرده‌اند. آیا این یک تجمع ساده نوجوانانه است که باید به سادگی از کنار آن گذشت؟ یا اتمام حجت و اولتیاماتوم نسل فراموش شده است؟ نسلی که اخبار خودکشی‎‌اش دارد زیاد می‌شود؟ روزی یوسف اباذری، جامعه‌شناس، در نقد تجمع طرفداران پاشایی در تشییع جنازه او گفته بود: موسیقی این آقا در برابر آرمان‌های اولیه انقلاب چه جایگاهی دارد؟ هیچی. ابتذال و سقوط است!

 

حالا دهه هشتادی‌ها برخاسته‌اند. نسلی که خواسته یا ناخواسته با تجمع چند صد نفری خود جلوی پردیس کوروش سوال‌های بی‌جوابی را به وجود آورده. آنها چه ارزش‌هایی را دنبال می‌کنند؟ آنها چقدر شبیه پدران‌شان هستند؟ چه بر سر این نسل می‌آید؟

 

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
نظرات شما
ناشناس
Netherlands
۲۲ خرداد ۱۳۹۵ - ۰۸:۳۹
هر کی باشن...
5
3
رهگذر
Iran (Islamic Republic of)
۲۲ خرداد ۱۳۹۵ - ۰۸:۵۸
مشکل از آموزش و پرورش بالاتکلیف بی مسئولیت است که نمی تواند وظیفه اش را انجام دهد و فقط بدنبال تجاری سازی درس آموزی و سرکیسه کردن مردمه!!!!!!
مدارس نمونه- مدارس غیر انتفاعی- مدارس تیز هوشان !!!!
این کودکان چقدر باید استرس بکشن و تست بزنن و درس بخونن که بعد از بیست سال آموزش ده درصد زحمتشان بدرد نخورد!!!!
شما را به خدا به این کودکان رحم کنید!!!!
51
4
ایرانی سربلند
۲۲ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۱:۲۰
همه چی بستگی به تربیت خانواده داره . من خودم یه فرهنگی هستم که 4 سال سابقه دارم . سال اولی که وارد مدرسه شدم 2 ماه اول افسردگی گرفتم بس که بچه ها اومدن بعد از صحیت هام توی کلاس از روابط و مشکلاتشون گفتند . همه هم از پدر ماد رها اکی بودن . همه چی پول نیست همه چی به مسئولین رده بالا نظام بر نمی گرده . الان از بچگی گوشی نیدن دست بچه و نظارت ندارن معلومه چی پیش میاد محبتی از طرف خانواده نیست . فقط پول خرج کردن حتی اگه پول نباشه
رهگذر
۲۲ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۴:۱۳
ایرانی سربلند عزیز
پدر مادر ما تقریباً 20ساله بودن که ما فرزند دوم اونا بودیم من الان دو تا بچه دارم که از یکی شون 30 سال و از دیگری 40 سال بزرگترم!
چه کسی فرزند گمتر رو باب کرد؟؟
چه کسی توقعات جامعه رو با این سریالهای تجملی و هنر پیشه های آنچنانی بالا برد و زندگی اشرافی رو آرزوی دختر پسرا نمود؟؟؟
دولت امکانات تبیلغاتی و سرمایه کلان دارد و می تواند فرهنگ رو عوض کند همونطور که فرهنگ تک فرزندی رو باب کرد و الان فرهنگ افزایش فرزند رو در پیش داره!
بخدا بیشتر از همه دولت مقصره!!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۲ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۰:۰۸
با خواسته های نسل ده هشتاد و نود نمی شد در افتاد. اینها می توانند زمنیه تغییرات در ایران شود. اما نباید از تغییرات مورد خواسته انها ترسید. با این ها نمی شود ساده رفتار کرد. چون خواسته هایشان بزرگ است و ساده راضی نمی شوند. تغیراتی که می تواند جامعه را متحول کند و به سمت خوبی پیش ببرد.
نادیده گرفتنشان و چشم پوشی از خواسته های انها، باعث می شود فرزندان این دهه تبدیل به بمب ساعتی ای شوند که جامعه را هم نابود کند.
9
47
ناشناس
۲۲ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۱:۴۵
عمو جون چندسالته!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۲ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۰:۳۱
خیلی ساده نگاه نکنید، قطعا آزمون اونور آبی ها بوده که توانایی به خیابان کشاندن را از طریق شبکه های اجتماعی بررسی کنن.
در این سطحش جای نگرانی نیست چون هر تجمعی نیاز به مجوز دارد و قطعا چنین کاری بار دیگر با واکنش تند قانونی مواجه می شود اما یک سری ظرفیت های شبکه های اجتماعی را رو کرد که باید مسولین مراقب باشند.
16
7
ناشناس
۲۳ خرداد ۱۳۹۵ - ۰۱:۳۵
برنامه ریزی شده است...
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۲ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۰:۳۲
آموزش و پرورش زمان طاغوت بهتر انسان تربیت میکرد تا الان!!
26
38
ایرانی
۲۲ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۱:۲۱
اونا رو امام تربیت کرد نه طاغوت ... مغلطه نکن
ناشناس
۲۲ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۲:۲۵
راست میگه دیگه، مغلطه نکن
علی
۲۳ خرداد ۱۳۹۵ - ۲۱:۱۸
اون زمان خانواده ها خانواده بودن.
حمید
Iran (Islamic Republic of)
۲۲ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۱:۳۴
واقعا چکار کردیم این شدیم؟؟؟؟ قبلنا به اجبار چادر از سر دخترامون میکشیدن حالا به اجبار چادر سرشون میکنن
البته کاملا هم درسته وقتی عده ای سیاستمدار بی عرضه که فقط براشون جیب خودشون و خانوادشون مهمه و نه به فرهنگ و نه به اقتصاد مردم توجه دارن همین میشه دیگه
33
2
بهار
Iran (Islamic Republic of)
۲۲ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۱:۳۸
وقتي ميگيم ده هشتادي.يعني فرزند من دهه چهل يا پنجاهي.عزيزان اينها ديگه نه اونور آبي هستن نه دست پرورده نا اهلان .چرا ؟چون هنوز به سن قانوني نرسيدن كه اونور اب رفته باشن و برگشتن.دست پرورده نااهلان هم نيستن .چرا؟چون هيچ پدر مادري حاضر نيست بچه نوجوانشو اموزش غلط بده تو اين سن و سال درگير سياست بشه.اينها بچه هاي خودمون هستن كه بقول نويسنده از مهد كودكها و آپارتمانهاي كوچيكي سر در اوردن كه به دليل نبود همبازي و نداشتن خواهر وبرادري به دليل اقتصاد خانواده تنها همبازي ش تب لتي بوده كه پدر ومادر براي خاموش كردن درخواستهاش در اختيارش گذاشتن كه بتونن خودشون به گرفتاري هاي روزمرگي برسن.اينها همون بمب هاي ساعتي هستن كه من پدر بخاطر مشغله .شماي مادر بخاطر كار.وشماي مسئول به خاطر بي مسئوليتي وبي اهميتي
23
0
رزمنده
۲۳ خرداد ۱۳۹۵ - ۰۱:۳۲
اتفاقا خیلی از پدر و مادرا هستن که حاضرا بچه شون رو آموزش غلط بدن و از بچگی اونا رو پای ماهواره ها تربیت می کنن و تفکرات غلط خودشون رو از همین دوره نوجوانی به بچه هاشون القا می کنن. ( حتی در مسائل سیاسی ، به چشم خودم دیدم. )
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۲ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۳:۳۲
در تربیت یک فرد سه عنصر نقش آفرینی میکندخانواده، آموزش و پرورش و جامعه( متشکل از حاکمیت و مردم)که در عصر کنونی هیچ کدوم نقش خودشون رو به درستی ایفا نمیکنند پس دیگر چه انتظاری دارید که این نسل جدید درست بار بیاد
14
0
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۲ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۳:۳۸
خوب شد این تجمع برگزار شد تا حضرات یاد دهه هشتادی ها و مشکلات روحیشون بیافتن
9
0
سجاد
۲۲ خرداد ۱۳۹۵ - ۲۰:۳۵
پدر و مادر باید حواسشون باشه
کاری به مسئولین نداره45
شریف
۲۳ خرداد ۱۳۹۵ - ۰۵:۰۱
پس وظیفه مسئولین چیه فقط حقوق های چند ده میلیونی بگیرند؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۲ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۳:۳۹
متاسفانه امروزه حتی تو خانواده های مذهبی هم تربیت اصولی جایی نداره! همه گلخانه ایی بار میان!!!
13
1
رزمنده
۲۳ خرداد ۱۳۹۵ - ۰۱:۲۶
همه؟؟؟؟؟!!!!!...
یه دهه هشتادی
Iran (Islamic Republic of)
۲۲ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۳:۴۳
خاص بودیم اون موقع که خاص بودن مد نبود!
1
7
پربازدیدترین آخرین اخبار