آخرین اخبار:
کد خبر:۵۲۲۵۰۵
برداشتی از متن پیام امام موسی صدر؛

رمضان تمرین جهاد است و آمادگی برای جنگ

رمضان فضایی ایجاد می‌کند تا انسانی عزتمند و سرفراز پرورش یابد که فاتح مکه باشد و پیروز جنگ بدر و سازنده‌ی تاریخ، رمضان تمرین جهاد است و آمادگی برای جنگ و آغاز بازگشت به خدا.

اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید

 


گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو،؛بار دیگر ماه رمضان با شبهای الهام بخش، روز های سراسر پند، فضای معطر و خاطرات و درسهایش به ما روی آورد، در حالیکه انسان را به سوی قاطعیت و نظم و انضباط و استواری فرامیخواند. بار دیگر روزه میگیریم، شب زنده داری میکنیم و شعائر دینی را بزرگ میداریم و سرانجام، با شادمانی و خشنودی عید را باهم جشن میگیریم، سپس به زندگی عادی باز می‌آییم و به همین ترتیب، سالها، یکی پس از دیگری میآیند و یادها و خاطرات ما بیشتر و بیشتر می‌شود.


بیم آن میرود که ماه رمضان به عادت بی روحی تبدیل شود که شعائر آن فقط عادتها و رسومی سرگرم کننده باشد و از همه‌ی معانی اصلی و روح حقیقی خود تهی شود. با نگاهی گذرا درمیابیم که این مصیبت، یعنی مصیبتی که روزه و رمضان به آن مبتلا شده اند، مصیبتی است که بر همه‌ی عبادات و مناسک دینی سایه افکنده است. این بیماری به عبادات و مراسم دیگر هم سرایت کرده و به اماکن مقدس، شعائر دینی  و همه‌ی رهنمودهای آسمانی حمله ور شده است.


این فاجعه پس از آن رخ داد که به آموزه های آسمانی قالبهای زمینیِ محدود و معین داده شد، همه چیز کمی شد و برای آن اندازه گیری و درجه بندی وضع گردید. ببینید آیا کارایی دین و تاثیر تعالیم آن در هدایت انسان به پایان نرسیده است و به پاره ای آیین‌ها، یادگارها و سرگرمی ها تبدیل نشده است؟ شاید گمان میرود اساسا دین متعلق به روزگاری است که مشکلات و محنتهای گوناگون سراسر زندگی انسان را فراگرفته بود و آموزه های دینی نقش تقویت روحی و روحیه دادن و تسلی بخشیدن به چنان انسانی را داشت و امروز که بشر بر بسیاری از مشکلات چیره شده است، نقش دین و رهنمودهای آن باید کمرنگ شود.


برادران مومن، پیش از آنکه این سوالات را دیگران مطرح کنند و ما را آشفته و پریشان کند، لازم است خود به طرح آنها بپردازیم. البته این پرسش ها و پاسخهای آنها مطرح شده است، ولی ما غفلت ورزیده و تجاهل کرده ایم. از آن سخن نگفته‌ایم تا با واقعیت تلخ روبه رو نشویم. در نتیجه، امروز با واقعیت صریح و برهنه‌ی آن روبه رو شده ایم.


ای دین باوران! آیا در روزه‌ی ما آثار روزه و در نمازمان عروج و پرواز به ملکوت آسمان ها را میتوان یافت؟ آیا در فطر و قربان جوهر و معانی این اعیاد را میبینید؟ آیا همه‌ی ما به شعائر دینی عمل میکنیم و از اماکن مقدس تاثیر میپذیریم؟ و آِا گستره‌ی معنایی را که در مسجدالاقصی و کلیسای قیامت برای امت ما به ودیعه نهاده شده درک کرده بودیم و زمانی که با اشغال این دو فضای مقدس ضربه خوردیم، حسرت و خسارت آنها را چشیدیم؟


اینها تجارب تلخ و درناک ماست که از واقعیت تلخ و دردناکمان حاصل شده است. پس بیایید با نگاه واقع‌نگر فراگیر و با شهامت و بصیرت دین خود را بازشناسی کنیم، باشد که بار دیگر حرکتی نو آغاز کنیم و روح حیات را در آنها بدمیم. باید با هستی و وجود خود، دین و آموزه های ارزشمند آن را در جایگاه رفیع آن بنشانیم و اجازه دهیم تا ابعاد وجود ما را مشخص کند و ما را در کثرتمان وحدت بخشد و تفرقه‌ی ما را به یکپارچگی بدل کند.


ای خداباوران! اگر ما در همه‌ی ساحت های وجودی و ابعاد حیات خویش در خانه و بازار، محل کار و عبادت و در همه‌ی عرصه ها اندیشه‌ی دینی و تعالیم آن را تجربه کنیم، اگر حصار زندان را ببینیم و احساسات دینمان را که در معابد زندانی شده است، آزاد کنیم و اجازه دهیم دین به زندگی اجتماعی ما وارد شود و باید ها و نبایدها را تحقق بخشد و تاثیر بگذارد و جهت دهد، اگر به دین فرصت حضور و ظهور دهیم و اگر آن را محدود و گمرنگ نگردانیم و در عزلت و انزوا زندانی نکنیم، در آن صورت آثار و برکات این ثروت عظیم را در زندگانی و در ساختن تمدن خویش خواهیم یافت.


برادران! روزه‌ی ماه رمضان و سایر عبادات و شعائر دین فقط فعالیتهای جسمی نیستند، بلکه همه‌ی اینها اعمالی اند که از عقل و قلب سرچشمه میگیرند و در قالب حس میریزند و با آنها همراه میشوند. از همین رو، هرگاه این اعمال بدون مشارکت و حضور قلب و عقل صورت گیرد، بی روح، بی هدف و عادت میشود؛ آدمی را سرگرم میکند اما اثری نمیبخشد.


در تجربه‌ای جدید، در این ماه مبارک و در فریضه‌ی روزه داری باید عقل و قلب خویش را با بدن هایمان به کار بگیریم. بر ماست که بیندیشیم و تامل کنیم. باید محبت بورزیم و به فکر دیگران باشیم. باید محبت و تامل را در روزه‌ی خود وارد کنیم. آری چنان که پیامبر اکرم میگوید: «یک ساعت تفکر از شصت سال عبادت برتر است» این روزه‌ی زنده‌ی مایه‌ی نجات از آتش است. و یکی از ارکان اسلام به شمار میآید. چنین روزه ای ضیافت خداوند است و گرامیداشت انسان. این است شان انسان و قدر او.


رمضان فقط با این اوصاف رمضانیست که فضایی ایجاد میکند تا انسانی عزتمند و سرفراز پرورش یابد که فاتح مکه باشد و پیروز جنگ بدر و سازنده‌ی تاریخ. این است رمضانی که ماه انس است و هنگام آلا هم نوعان، موسم به فراموشی سپردن کینه ها و الفت جامعه، وحدت کلمه و نزدیکی قلب ها و برانگیختن دوباره‌ی امت و ساختن تاریخ.


این رمضان تمرین جهاد است و آمادگی برای جنگ و آغاز بازگشت به خدا؛ بازگشت به سرزمین مقدس خدا، قدس. این وعده‌ی حق خداست. خدا خلف وعده نمیکند و اوست که میفرماید: « وَ لَيَنْصُرَنَّ اللَّهُ مَنْ يَنْصُرُهُ إِنَّ اللَّهَ لَقَوِيٌّ عَزيزٌ # الَّذينَ إِنْ مَکَّنَّاهُمْ فِي الْأَرْضِ أَقامُوا الصَّلاةَ وَ آتَوُا الزَّکاةَ وَ أَمَرُوا بِالْمَعْرُوفِ وَ نَهَوْا عَنِ الْمُنْکَرِ وَ لِلَّهِ عاقِبَةُ الْأُمُورِ»

برداشتی از متن پیام امام موسی صدر در آستانه‌ی حلول ماه مبارک رمضان،

برگرفته از کتاب ادیان در خدمت انسان، صص ۳۷۱- ۳۷۵

 

گرد آورنده: فریبا کریمی، فعال دانشجویی

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار