اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، محمد فرهادی، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری صبح امروز در نشست ویژه معاونان فرهنگی دانشگاهها که با محوریت «بیانات اخیر مقام معظم رهبری در جمع دانشجویان» برگزار شد، گفت: متاسفانه هنوز برنامه فرهنگی مشخصی برای دانشگاهها نداریم البته کارهایی صورت گرفته که باید با توان و تلاش بیشتری پیگیری شود.
وی در ادامه با اشاره به اهمیت حوزه فرهنگ در دانشگاهها تاکید کرد: امسال ویژگیهای خاصی را دارد. ما انتخابات ریاست جمهوری و شوراهای اسلامی شهرها و روستاها را در پیش داریم. در این دوره باید گزارش فعالیتهایی که صورت گرفته ارائه شود.
وی ادامه داد: ما باید برای هر موضوعی و هر کاری پیوست فرهنگی داشته باشیم و فعالیتهای فرهنگی باید به دانشگاهها بیش از پیش صورت گیرد.
فرهادی در ادامه با اشاره به رسالت آموزش عالی در زمینه اقتصاد مقاومتی گفت: نقشه راهی که رهبری با نامگذاری سال جاری برای ما ترسیم کردند مبنای مستحکم و امیدآفرینی است برای حرکت نظام آموزش عالی در سال جاری و سالهای آتی.
وی افزود: آنچه وظیفه ماست عملیاتی کردن این ایده و تفکر راهبردی در نظام آموزش عالی است.
فرهادی افزود: آنچه در پیام رهبری به صورت واضحی بیان شد اتکا به داشتهها، ظرفیتها و تواناییهای داخل است تا چشم دوختن به ظرفیتها و امکاناتی که ممکن است در کنترل ما نباشد. از این رو باید بررسی کنیم که نظام آ«وزش عالی با تکیه بر سرمایههای مادی و انسانی درونی است. چگونه میتواند به توسعه علمی تقویت اقتصاد، تولید ثروت ملی و سرمایه اجتماعی کمک کند و فردای بهتر و مطلوبتر از امید، اعتماد، رضایت، رفاه، امنیت و آزادی برای جامعه ایرانی رقم بزند.
وزیر علوم اظهار داشت: حوزه فرهنگی و اجتماعی دانشگاهها معادل عرصه عمومی است و اولین مواجهه، برخورد و حضور دانشجویان و اساتید در این حوزه است، لذا فرهنگ همان گونه که مقام معظم رهبری فرمودند همانند اکسیژنی است که در فضا منتشر میشود و امکان زیست جمعی ما را فراهم میکند. در دانشگاه هم بدون فرهنگ امکان زیست دانشگاهی وجود ندارد. تحقیق، پژوهش و آموزش بدون این زیست جهان فرهنگی امکانی برای نمو، رشد و توسعه ندارد.
وی خاطرنشان کرد: فرهنگ و فعالیتهای فرهنگی امری ثانوی، عارضی، مناسبتی، کلیشهای و سطحی نیست بلکه همچون خونی است که در جای جای پیکره دانشگاه جاری است. هیچ فضا و میزانی از دانشگاهها را نمیتوان تصور کرد که فعالیتی بدون حضور فرهنگ انجام پذیرد.
فرهادی اظهار داشت: حوزه فرهنگی و اجتماعی با ارزشها، عقاید، باورها، نرمها، بایدها و نبایدها آداب، روسوم و تشریفاتی سر و کار دارد که امکان تحصیل علم و اندیشهورزی را فراهم میکند، لذا نمیتوان با تاثیر مرزهایی حوزه پژوهش و آموزش را از حوزه اجتماعی و فرهنگی جدا کرد.
وزیر علوم افزود: دانشگاه نهادی علمی، فرهنگی و اجتماعی است و نمیتوان گفت که صرفا نهادی آموزشی و پژوهشی . مجموع مقررات و اسناد بالادستی و بیانات رهبری هم تایید کننده این است که دانشگاه صرفا نهادی آموزشی نیست.
وزیر علوم گفت: تقلیل ماموریت و رسالت نهادهای دانشگاه با آموزش و پژوهش خلاف وجوه فرهنگی انقلاب است و هم تناسبی با اسناد بالادستی کشور ندارد و معنایی جز فروکاشتن دانشگاه به آموزشگاه نمیدهد.
فرهادی افزود: دانشگاه به عنوان مهمترین نهاد تولید علم، معرفت، آگاهی و معنا در جوامع کنونی زمانی کارآمد خواهد بود که در آن مجال نقد، گفتوگو، تضراب آرا و آزاداندیشی وجود داشته باشد. نمیتوان فضای گفتوگو، نقد، تضارب آرا و آزادی را در دانشگاهها را محدود کرد.
فرهادی اضافه کرد: کرسیهای آزاداندیشی و نظریهپردازی که هوشمندانه و مدبرانه از سوی رهبری مورد تاکید قرار گرفته راهبرد کلان وزارت علوم است.
وی گفت: ما مسئولان و مدیران دانشگاههای کشور باید فضا و بستری را در دانشگاه ها فراهم کنیم که دانشجویان بتوانند به مبانی دینی و منافع ملی متعهد و ملتزم باشند، استقلال و اعتماد به نفس داشته باشند و از رهگذر گفتوگو و نقد از یکدیگر بیاموزند و شناخت خود نسبت به یکدیگر را بیشتر و تثبیت کنند و به ارزشهای اسلام و انقلابی پایبند باشند.
وزیر علوم ادامه داد: دانشگاه باید نمادی از عقلانیت مبتنی بر گفتوگو، استدلال و بحرانآوری و مفاهمه باشد. ذات علم و دانشگاه هم چیزی جز پرسشگری، نقد، گفتوگو و مناظره نیست.
وی اضافه کرد: بسط فضای گفتوگو خود یک فعالیت فرهنگی است و پیشرفت توسعه علمی است. پس نمیتوان گفت که حوزه فرهنگ امری ثانوی و عارضی برای کارکردهایی چون پژوهش و آموزش است.
وزیر علوم اضافه کرد: دانشگاه میدانی برای نقد، گفتوگو، روشنگری و آگاهی است؛ اما فضایی برای هتاکی، گستاخی، انگزنی و زندهباد و مردهباد افراد و جناحهای سیاسی نیست.
فرهادی تاکید کرد: ما تلاش داریم فضای موثر برای برگزاری بهتر و موثرتر کرسیهای آزاداندیشی را فراهم کنیم.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در حاشیه نشست ویژه معاونین فرهنگی دانشگاهها، در جمع خبرنگاران گفت: سی و ششمین سالگرد تأسیس جهاد دانشگاهی را داریم، شروع کار من هم با جهاد دانشگاهی است و این مناسبت را تبریک میگویم.
وی افزود: جهاد دانشگاهی نهاد پرتحرکی است و نیروهای جوان دانشگاهی به همراه اساتید جهاد دانشگاهی را تشکیل دادند و ماحصل آن هم یک نهاد با توان علمی بالا شکل گرفته است.
وی در ادامه با اشاره به شتاب علمی کشور در سال جاری، گفت: ما امسال رتبه اول را در شتاب علمی به دست آوردیم و در بحث مقالات برتر هم رتبه بسیار خوبی را کسب کردیم.
وزیر علوم افزود: حرکت به سوی کارآفرینی و انجام تحقیقات و پژوهش شتاب علمی ما را بیش از بیش خواهد کرد و انشاالله شتاب علمی کشور همچنان ادامه داشته باشد هر چند الان سرعت رشد علمی ایران اول است.
وی تأکید کرد: دانشگاه یک مرکز، آموزش و تحقیقاتی صرف نیست و یک مرکز فرهنگی هم هست که در این خصوص برنامههای راهبردی وجود دارد و در رابطه با مسائل فرهنگی توجه خاصی صورت گرفته است.
وی با اشاره به بیانات مقام معظم رهبری در خصوص مسائل فرهنگی در دانشگاهها، گفت: در خصوص بیانات معظمله کارهای خوبی صورت گرفته و معاونان فرهنگی دانشگاهها نشستهایی را داشتهاند. در همین راستا جشنوارههای قرآنی، کرسیهای آزاداندیشی، نشستهایی برای تضارب آراء و فعالیتهای این چنینی مد نظر است که در سالهای گذشته نیز معاونان فرهنگی پیگیری میکردند و امیدواریم در سال جاری بیشتر هم شود.
وزیر علوم در ادامه در رابطه با بحث اردوهای مختلط تأکید کرد: در این رابطه مصوبات و قوانینی داریم که تبیین شده و قرار شده بازنگری شود.
فرهادی گفت:بخشی از این مسافرتهای علمی یا بعضاً اردوها جزء واحدهای درسی دانشجویان است که باید یک برنامههای آموزشی در محیط داشته باشند که آئیننامه و ضوابطی هم در این خصوص نوشته شده است. حضور دانشجویان در این برنامهها مشخص شده و مسؤولیت با استادی است که از حوزه مدیریت همراه آنها است.
وی در خاتمه اظهار داشت: هیچ دانشگاهی مجوز اردوهای مختلط را نخواهد داشت مگر اینکه برنامه آموزشی باشد که ضوابط خاص خودش را دارد در رابطه با کنسرت هم همین طور است و ما در دانشگاه کنسرت نخواهیم داشت.
لطفا پس جلوی آقای ضیا هاشمی را بگیرید که دارد اقلا امیرکبیر مار ا با صدور جوازهای نابجا برای برگزاری هر نشست و کنسرت و ... نابود می کند.
یا علی
مرد هست و عملش!