اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، نشست خبری «واجب ممنوع» با موضوع بررسی خیانت های گسترده عربستان سعودی در حق مسلمانان و عملکرد دولت در دفاع از حقوق ملت ایران برگزار شد.
در این نشست که به همت پاتوق رسانه های انقلاب اسلامی برگزار شد، حجت الاسلام پژمانفر، رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی، ایمانی، رئیس سابق دفتر حفاظت منافع جمهوری اسلامی ایران در مصر، روح افزا و اخوان از خانواده های معظم شهدای منا حضور پیدا کردند.
در ابتدای این نشست امانی، رئیس سابق دفتر حفاظت منافع جمهوری اسلامی ایران در مصر با اشاره به اینکه باید یک حداقل و یک حداکثری برای این فاجعه در نظر گرفت، اظهار داشت: در حداقلی ترین حالت باید گفت که این فاجعه نتیجه بی تدبیری و بی کفایتی سران آل سعود بوده است که توانایی مدیریت حج ابراهیمی را نداشته اند و در نگاهی وسیع تر و در حالت حداکثری می توان معتقد بود که این یک فاجعه عمدی بوده است که البته شواهد و قرائن نشان دهنده عمدی بودن این حادثه است.
این کارشناس مسائل کشورهای عربی گفت: در خصوص فاجعه منا باید مطالبه حداکثری صورت پذیرد و عربستان سعودی را به عنوان عمال اصلی این فاجعه در مجامع بین المللی مورد مواخذه قرار دهیم.
وی تشریح کرد: یکی از مسائل مشکوک این است که چرا با وجود اینکه 3.3 درصد از حجاج را ایرانی ها تشکیل می دهند، درصد شهدای این فاجعه از بین ایرانی ها به مراتب بیشتر از سایر کشورهاست؟
در این اتفاق مسئولین زیادی از وزارت خارجه و نخبگان و فرهیختگان مان را از دست دادیم که من این اتفاق را معنادار و با برنامه ریزی قبلی میدانم.
امانی افزود: باید این سوال را مطرح کرد که چرا عربستان سعودی سعی بر این داشت که آثار جرم را از بین ببرد و فورا شهدا را دفن کند. حتی حضور برخی شهدای شاخص همچون شهید رکن آبادی را تکذیب کردند و بعد از گذشت زمان بسیاری که پیکر این شهید را تحویل دادند بدنش را تخلیه کرده بودند.
رئیس سابق دفتر حفاظت منافع جمهوری اسلامی ایران در مصر تصریح کرد: عربستانی ها از ابتدا با انقلاب اسلامی مشکل داشتند و همین مسئله موجب عداوت و دشمنی با ملت ایران شده است.
وی در خصوص موضع وزارت خارجه در قبال حادثه منا گفت: موضع دولت فعلی در قبال عربستان سعودی یک موضع خوشبینانه بود که باعث می شد نسبت به برخی از مواضع متخصمانه عربستان نیز رویکردی معتدل اتخاذ کند. زیرا مسئولین معتقد بودند که سیاست های دولت پیشین باعث خراب شدن وضعیت میان ایران و عربستان شده بود و باید این وضعیت حل می شد.
امانی اضافه کرد: در مقابل عربستان سعودی به تمام خوش بینی های ایران به صورت خصمانه پاسخ داد و در داخل منطقه علیه جمهوری اسلامی سم پراکنی کردند که باید امیدوار بود که ایران از این اقدامات عبرت های لازم را گرفته باشد. باید رابطه خوش بینانه با عربستان را کنار بگذاریم و نگاهی واقع بینانه نسبت به این رابطه داشته باشیم و تمام مسئولین و مردم یکصدا علیه حاکمان آل سعود اقدام کنند و این حکام ظالم را مورد مواخذه قرار دهند.
کارشناس مسائل کشورهای عربی در بخش پایانی سخنان خود گفت: باید این سئوال را خود بپرسیم که مگر چه منافع مشترکی میان ایران و عربستان وجود دارد که بخواهیم رابطه خود را با این کشور حفظ کنیم؟ امیدوارم که بخش های مختلف فرهنگی و هنری جامعه نیز به این سمت حرکت کنند که این فاجعه فراموش نشود. به عنوان مثال در محرم سال گذشته و پس از آن فاجعه خونین مداحان در روضه خوانی های خود یادی از شهدای منا می کردند.
در بخش بعدی برنامه حجت الاسلام پژمانفر با اشاره به نقش آمریکایی ها در منطقه تشریح کرد: سیاست آمریکایی ها مبنی بر این است که بتواند یک نماینده تامالاختیار در منطقه داشته باشد تا جای پای خود را در خاورمیانه محکم کند. پیش از انقلاب ایران این نقش را ایفا می کرد و پس از آن نیز که رابطه ایران و آمریکا قطع شد، عربستان و ترکیه ایفاگر این نقش بودند.
رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس اضافه کرد: البته اتفاقات اخیر در ترکیه و هوشمندی ایران در برخورد با این قضایا باعث شد که بین ترکیه و آمریکا فاصله بیفتد.
وی گفت: آمریکایی ها به دنبال این هستند که در منطقه از یک طرف اسلام آمریکایی را پیاده سازی کند و از طرف دیگر چهره ای خشن از مسلمانان به تصویر بکشد که این هدف به دستان عربستان سعودی و به محوریت این رژیم در حال محقق شدن است.
پژمانفر اضافه کرد: عربستان در منطقه برای اینکه بخواهد جایگاه نخست ارتباط با آمریکا را کنار بگذارد، هزینه هایی را هم متحمل شده است؛ به عنوان مثال اگر پیش از این ارتباطات پنهانی با رژیم صهیونیستی داشت، این ارتباط را آشکار کرد تا بتواند امتیازهای بیشتری را کسب کند.
نماینده مردم مشهد در مجلس شورای اسلامی با انتقاد از سیاست خارجی گفت: ما در دیپلماسی خارجی باید بتوانیم در مسائل مختلف علی الخصوصی موضوعاتی که مرتبط با حیثیت و عزت مسلمانان و مردم ایران است ورود پیدا کنیم. رابطه ما با آمریکا به بهانه برجام بهبود پیدا کرد و سعی بر این بود که چهره خصمانه آمریکا تغییر کند. همین مسئله موجب شد که عربستان سعودی به عنوان ژاندارم آمریکا در منطقه به خود اجازه گستاخی به مردم ایران و سایر مسلمانان را بدهد.
وی افزود: امروزه مدیریت رویداد عظیم حج صرفا توسط عربستان سعودی صورت میگیرد؛ در صورتی که باید اقدامات مدیریتی حج بین کشورهای مختلف تقسیم شود. متاسفانه دستگاه دیپلماسی در این خصوص هیچ اقدامی نکرده و همچنان حقوق مسلمین در حال تضییع شدن است.
پژمانفر در ادامه سخنانش به پیگیری مجلس در خصوص حقوق قربانیان فاجعه منا اشاره و تصریج کرد: در مجلس نهم کمیته ای شکل گرفت و از مسئولین حج و زیارت دعوت کردیم و کمیسیون امنیت ملی و کمیسیون فرهنگی پیگیر این قضیه است. البته در مجلس دهم هنوز کمیته ای در این خصوص شکل نگرفته است و مجلس حتما پیگیر حقوق قربانیان و بازماندگان است.
رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس در پایان خاطرنشان کرد: متاسفانه اقداماتی بسیار کم و تقریبا هیچ اقدامی از سوی وزارت خارجه صورت نگرفته است و رویکردها کاملا منفعلانه است. باید از ظرفیت های کشور علی الخصوص مردم استفاده کرد تا بتوانیم در مظلومیت قربانیان منا را به گوش جهانیان برسانیم.
در بخش دیگر این کنفرانس خبری روح افزا، همسر شهید حاتمی از شهدای فاجعه منا به مظلومیت شهدای فاجعه منا اشاره داشت و گفت: مداما گفته می شود که در مجلس جلساتی گرفته شده است و ما پیگیر حقوق ملت ایران هستیم اما در واقع ما به عنوان اولیای دم این قربانیان هیچ اطلاعی نداریم وهیچگاه نتیجه ای از این جلسات ندیده ایم.
همسر دانشمند شهید حاتمی با انتقاد از پیگیری های دولت در خصوص فاجعه منا اظهار داشت: ما هنوز نمیدانیم که کمیته حقیقت یاب چه اقدامی انجام داده است و متاسفانه دولت دغدغه رسیدگی به این مسئله را ندارد و اگر دستور رهبر انقلاب و تهدید ایشان نبود پیکر شهدای ما در عربستان می ماند.
وی تشریح کرد: برخی از مسئولین معتقدند که یک اتفاق و حادثه در منا رخ داده است. اگر بپذیریم که این مسئله درست است، باید پرسید که چرا برای یک اتفاق ساده تمام دستگاه های دولتی دست به کار می شون؛ اما برای یک حادثه به این مهمی اقدام جدی صورت نگرفته است.
روح افزا گفت: ببینید برای یک اشتباه چند جوان که منجر به آسیب دیدن سفارت عربستان شد چگونه در مجامع بین المللی محکوم شدیم اما ما به خاطر دفاع از حقوق خانواده های شهدا و خون 470 شهید فاجعه منا کاری نکردیم.
این استاد دانشگاه افزود: چطور برای کشته شدن یک گربه فردی باید در دادگاه حضور پیدا کند و یا برای اعدام چند قاچاقچی مجامع بین المللی این حق را به خود میدهند که کشور را مورد مواخذه قرار دهند اما به خاطر خون این شهیدان کسی پیگیر حقوق شان نیست.
همسر شهید حاتمی اظهار داشت: جنایات عربستان سعودی در قبال مسلمانان بر همه آشکار است؛ چرا با وجود این جنایات آشکار باز هم باید رابطه خود را با این کشور حفظ کنیم؟ مگر عربستان سعودی چه منفتی برای کشور ما خواهد داشت. اگر برخی مسئولین قول و قرار پنهانی با سران سعودی دارند که بحث دیگری پیش می آید.
وی با اشاره به کوتاهی دولت در پیگیری حقوق شهدا تصریح کرد: ما به عنوان خانواده شهدا هیچ امیدی به دولت نداریم. روند پیگیری ها از وزارت خارجه به آقای جنتی به عنوان وزیر فرهنگ و ارشاد منتقل شده است. بنظرم بهتر است که ایشان به دغدغه های اصلی خود یعنی برگزاری کنسرت و تک خوانی زنان و نمایش فیلم بپردازد.
روح افزا روند با ابراز ناراحتی از روند پیگیری بازگشت پیکر شهدا تشریح کرد: در خصوص همسر من گفتند که بر اثر سکته قلبی فوت شده است؛ در حالی که به سر ایشان ضربه خورده بود. متاسفانه در داخل ایران نیز ایشان را کالبد شکافی نکردند.
همسر شهید حاتمی مظلومیت شهدای منا را وصف ناشدنی توصیف کرد و افزود: وقتی یک هنرمند فوت می کند تمام دستگاه ها وارد عمل می شوند و برایش یابود برگزار می کنند؛ اما برای این شهدا با وجود تاکید رهبر انقلاب بر فراموش نشدن این فاجعه، هیچ دستگاه فرهنگی وابسته به دولت اقدامی انجام نداده است.
وی گفت: مداما گفته می شود که در فلان تاریخ دیه این شهدا ریخته می شو؛ در حالی که واقعا کسی به دنبال اخذ پولی که همراهش هزاران طعنه و کنایه است نمی باشد. دولت مبلغ ۱۰ میلیون تومان را برای کمک به هر خانواده شهید اختصاص داده بود؛ اما این پول به دست خانواده ها نرسید. چطور می توان از مسئولینی که به استانداری خود نظارت ندارد، توقع داشت که حقوق شهدای منا را از عربستان اخذ کنند.
در بخش پایانی این نشست خبری، محمد جواد اخوان، فرزند یکی از شهدای فاجعه منا به بررسی فاجعه منا پرداخت.
اخوان با اشاره به هفت هزار شهید فاجعه منا اظهار داشت: این فاجعه یا ناشی از بی کفایتی مدیریتی عربستانی ها یا نتیجه توطئه بوده است. با توجه به شواهد موجود می توان متوجه شد یک بی کفایتی عمده صورت گرفته است. این اولین اتفاقی است که تعداد کشته شدگان آن از مجروحین بیشتر است. این نشان دهنده این است که در خوش بینانه ترین حالت، هیچ اقدامی در جهت درمان مجروحین حادثه صورت نگرفته است.
وی به بیان ابهامات پس از حادثه اشاره کرد و گفت: بیش از 5000 هزار قبر در همان منطقه حفر شده بود و دوربین ها منطقه بلافاصله پس از وقوع حادثه جمع آوری شد و سانسور رسانه ای شدید صورت گرفت.
اخوان نقش دلارهای نفتی را در سکوت کشورهای دیگر موثر دانست و تشریح کرد: در بین شهدا، تعدادی از کشورهای اروپایی حضور داشت؛ اما اتحاد دولت های اروپایی با سعودی ها و همچنین رابطه مالی بین مسئولین کشورها باعث شد تا آن ها نز پیگیر حقوق شهروندان خود نشوند.
این فرزند شهید در با گلایه از دولت یازدهم در خصوص پیگیری ابعاد فاجعه منا گفت: نقش رهبر انقلاب در بازگشت پیکر شهدا و پاسخگو کردن مسئولین عربستانی انکار ناپذیر است. اما باید بگوییم که در روزهای اول مسئولین ما هیچ اقدام جدی برای حفظ عزت ایرانی ها نکردند.
وی افزود: باید مسئولین ما به این باور برسند که عزت و اعتبار با رفتار منفعلانه بوجود نخواهد آمد.
اخوان گفت: امروز وزارت خارجه باید پاسخ بدهد که چه اقدام حقوقی موثر و دقیقی برای احقاق حقوق شهدای ایرانی انجام داده است. البته ممکن است که این توجیه را بشنویم که برخی باعث شدند رابطه ما با عربستان قطع شود.
فرزند شهید اخوان با ابراز ناراحتی از عملکرد وزیر امور خارجه اظهار داشت: یک جمله دل همه خانواده های شهدا را به درد آورد و آن زمانی بود که آقای ظریف گفتند ما با وجود اینکه 500 نفر از هموطنان مان را از دست دادیم اما رابطه خود را با کشور دوست و برادر عربستان حفظ کردیم.
وی در پایان گفت: علت اینکه سعودی ها اجازه توهین به مردم ایران را به خود می دهند، این است که آنها مشاهده می کنند که دولت ایران در قبال آمریکا که به نوعی عروسک گردان عربستانی هاست، منفعلانه برخورد می کند.