اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، لاریجانی، معاون آموزشی وزارت بهداشت در نشست خبری که به مناسبت هفته دولت در ساختمان این وزارتخانه برگزار شد، به تشریح فعالیت های دانشگاه های تحت پوشش وزارت بهداشت پرداخت و گفت: حرکت های زیادی در کشور در زمینه پزشکی در جریان است. در زمینه آموزش پزشکی نیز تحولات زیادی در حال رخ دادن است و ما به دنبال ارتقای تحکیم رفتار پزشکی سالم در جایگاه پزشکی هستیم؛ به همین دلیل شورای عالی اخلاق را در همین دوره سامان دادیم و در کل دانشگاه های علوم پزشکی کشور شورای اخلاق راه اندازی و ساماندهی شده است. همچنین با ارتقای مهارت های حرفه ای می خواهیم برخی از مشکلات آموزشی کشور را اصلاح کنیم؛ بر همین اساس تمام مناطق آمایشی به منظور استفاده دانشجویان، مراکزی را برای مهارت های بالینی دارند که تقریبا 35 مرکز در حال برگزاری آزمون مهارت بالینی است.
وی با اشاره به رغبت بالای داوطلبان به گروه علوم تجربی گفت: رغبت به گروه پزشکی و تجربی زیاد است و رقابت در این زمینه بالاست. دانشجویان استعداد درخشان نیز از اهمیت ویژه ای برخوردارند که به همین دلیل، زمینه تحصیل در تخصص و فوق تخصص را گسترش دادیم و بسیاری از رشته های پزشکی بازبینی شده اند که در رشته پزشکی عمومی 90 درصد این بازبینی انجام شده است.
معاون آموزشی وزارت بهداشت با اشاره به طرح پزشک خانواده گفت: طرح پزشک خانواده در کشور توسعه خوبی پیدا کرده و در زمینه تخصص آن نیز با 8 دانشگاه رایزنی انجام شده که به صورت تخصصی طرح پزشک خانواده آموزش داده شود. در سال جاری در دانشگاه های علوم پزشکی کشور حدود 1000 پست جدید داریم که از سال قبل زمزمه های آن وجود داشت و حدود 1400 نفر به عنوان افراد متعهد به دانشگاه های علوم پزشکی کشور فرستاده شده اند که امیدواریم ظرفیت های بیشتری در این زمینه داشته باشیم. امسال هم برنامه هایی داشتیم تا بتوانیم تعداد زیادی بورسیه برای اعضای هیأت علمی به دانشگاه هایی دهیم که مناطق محروم محسوب می شوند.
وی در ادامه تصریح کرد: برای چهار بیماری سرطان، بیماری های قلب و عروق، دیابت و بیماری آسم و تنفسی مسیر جدیدی را پیش بینی کرده ایم که کمیته غیرواگیر یکی از همین برنامه هاست؛ که دستورالعمل های آن برای دانشگاه ها و سازمان های مرتبط داده شده است.
لاریجانی با اشاره به طراحی سایتی در وزارت بهداشت گفت: سایتی در وزارت بهداشت طراحی شده است که در آن راهنمایی های بالینی وجود دارد و این حرکت وسیع وزارت بهداشت به کمک بخش های تخصصی و مراکز تحقیقاتی بوده است. ده ها استاندارد ارائه خدمات و راهنمایی های بالینی و دستورالعمل در این سایت وجود دارد که تمامی آنها برای بهبود و راهنمایی بالینی می باشد. همچنین کمیته ای در دانشگاه ها برای دنبال کردن بحث اقتصاد درمان تشکیل شده است. ما از دانشگاه های علوم پزشکی خواستیم غیر از خود دانشگاه ها در هر بیمارستان، کمیته ای برای این قضیه و اقتصاد درمان تشکیل شود ؛ به این ترتیب که اعمال پرهزینه ای با بازدهی کم و همچنین اعمال پرهزینه با بازدهی بالا شناسایی شوند و کارنامه آنها به صورت هفتگی در کمیته بیمارستان مورد بررسی قرار بگیرد . این سایت اطلاعات زیادی در خصوص چگونگی عملکرد این کمیته در بیمارستان ها و دانشگاه های کشور دارد.
وی با اشاره به رتبه بندی آموزشی گفت: دانشگاه علوم پزشکی هر سال از لحاظ آموزشی مورد رتبه بندی قرار می گیرد و در سال جاری علاوه بر رتبه بندی دانشگاه ها، رتبه بندی مناطق آمایشی کشور هم انجام می شود.
معاون آموزشی وزارت بهداشت به طراحی سایتی به زبان انگلیسی نیز اشاره کرد و افزود: سایتی به نام ادیتیشن ایران با 600 برنامه آموزشی وجود دارد و 160 هزار بار از این سایت بازدید شده، که هدف ما از طراحی این سایت این بوده که کشورمان را به دنیا معرفی کنیم. دانشجویان خارجی هم می توانند به این سایت دسترسی داشته باشند و در برنامه های ما قرارداد مشترک برای جذب ده ها دانشجو از سراسر جهان است.
وی با اشاره به برگزاری امتحانات بین المللی گروه پزشکی در داخل کشور گفت: تقریبا می توان گفت اکثریت امتحانات بین المللی در گروه پزشکی در داخل کشور راه اندازی شده و توافق کلی انجام شده و لازم نیست شخصی برای آنکه مدرک بین المللی بگیرد، به خارج از کشور مراجعه کند.
لاریجانی با تاکید بر مورد تایید بودن رتبه بندی کیو اس و شانگهای گفت: 500 دانشگاه برتر در دنیا در رتبه بندی کیو اس و شانگهای مورد قبول کشورمان هستند؛ فقط در برخی از کشورهایی که با آنها چالش داریم، استثنائاتی قائل شده ایم و برنامه ما این است که دانشجویانی که می خواهند مسیر تحصیلی را شروع کنند به سمت دانشگاه های غیرمعتبر نروند؛ چرا که این گونه افراد به سختی می توانند وارد گروه های پزشکی داخل کشور شوند.
وی در ادامه بیان داشت: آزمون های زیادی در سطح وزارت بهداشت برگزار می شود. در آزمون ارشد این وزارتخانه 72 هزار نفر شرکت کرده بود که ظرفیت وزارت بهداشت برای پذیرش تعداد شش تا هفت هزار نفر بود. همچنین ظرفیت چند برابر را نیز به مناطق آمایشی فرستاده ایم و افراد به سه منطقه آمایشی معرفی شدند. در کنار این آزمون، آزمون پذیرش دستیاری را داریم که حدود 14 هزار نفر شرکت کننده دارد؛ که 3000 نفر از این تعداد پذیرفته می شوند و امسال در این آزمون معدل تاثیری ندارد.
معاون آموزشی وزارت بهداشت گفت: آزمون پذیرش دستیار تخصص دندان پزشک نیز با 2000 شرکت کننده ظرفیت 300 تا 400 نفری خواهد داشت.
وی در پاسخ به سوال خبرگزاری دانشجو مبنی بر اینکه چرا در برخی از رشته ها پذیرش بدون آزمون صورت می گیرد، گفت: از سال قبل در مناطق آمایشی در بسیاری از نقاط کشور کنکور در رده های میانی مثل تکنسین دهان و دندان، برداشته شده که البته داوطلبان می توانند در دوره کاردانی ادامه تحصیل دهند و این به آن دلیل بود که تعدادی از دانشگاه های سطح کشور می خواهند بومی گزینی کنند و رشته های کاردانی بدون کنکور برای نیازهای استانی است. هر وقت که این نیاز برداشته شد، این ظرفیت ها نیز بسته می شود؛ در کل این ظرفیت برای کل دانشگاه ها زیر 2000 نفر است.
لاریجانی بیان داشت: اخیرا آئین نامه ای برای آزمون های مهارتی و حرفه ای به دانشگاه های علوم پزشکی ابلاغ شده که با توافق با وزارت علوم بنا شده به برخی موسسات آزمون های مهارتی و حرفه ای و آموزش های مهارتی را واگذار شود.
وی به الکترونیکی شدن آزمون پیش کارورزی اشاره کرد و افزود: به تدریج آزمون پیش کارورزی را به صورت الکترونیک در سطح کشور برگزار کردیم که 23 دانشگاه در هفته گذشته با نرم افزار آزمون گرفتند و به صورت پایلوت این آزمون را اجرا کردند. هر کدام از این دانشگاه ها که در مرحله پایلوت به خوبی فعالیت کند، برای هفته آینده مجوز برگزاری الکترونیکی آزمون پیش کارورزی را به آن دانشگاه می دهیم.
معاون آموزشی وزارت بهداشت با تاکید به سیاست وزارت بهداشت برای کوتاه شدن دوره پزشکی عمومی گفت: برای آنکه دوره پزشکی عمومی کوتاه تر شود، می خواهیم برنامه هایی را در این سطح انجام دهیم. همچنین اگر کسی نمره مناسب زبان عمومی را در آزمون هایی مثل تافل و آی اس کسب کرد، دیگر نیازی ندارد که در کلاس زبان عمومی دانشگاه شرکت کند و برای آنها معادل سازی انجام می دهیم. همچنین آئین نامه ای برای تلفیق آموزش الکترونیکی و حضوری داریم که برای سه رشته پزشکی، دندان پزشکی و داروسازی ابلاغ شده است. دانشگاه های علوم پزشکی سراسر کشور می توانند تعدادی از دروس خود را به صورت مجازی برگزار کنند که تقریبا چهار هفدهم ساعات برگزاری هر درس می تواند به صورت مجازی برگزار شود. اگر مسئولان می خواهند که این مقدار ساعت آموزش مجازی بیشتر شود باید استدلال خود را حضوری به دانشکده و مسئولان دانشگاه ابلاغ کنند. در کل حداکثر 60 درصد ساعات تئوریک یک درس می تواند به شکل مجازی برگزار شود.
وی با اعلام این خبر که صبح فردا دانشگاه مجازی با حضور وزیر بهداشت افتتاح می شود، گفت: فردا با حضور وزیر بهداشت و اعضای هیأت امنای دانشگاه مجازی دانشگاه علوم پزشکی افتتاح می شود؛ حدود 100 نفر از اعضای هیأت علمی ما نیز در این دانشگاه حضور دارند و پنج دانشگاه علوم پزشکی کشور به صورت پایلوت آموزش را در این دانشگاه شروع می کنند.
لاریجانی با اشاره به بورسیه برای علوم پزشکی سپاه گفت: بورسیه با سهمیه تفاوت بسیاری دارد. سهمیه یعنی با یکسری امتیازات خاص، فردی وارد دانشگاه شود در حالی که بورسیه یک کار ساری و جاری است و در همه دانشگاه ها انجام می شود. حتی در دانشگاه تهران و شهید بهشتی نیز این بورسیه برای علوم پزشکی سپاه را نداشتیم، چرا که معتقد بودیم در تهران دانشگاه بقیه الله برای بورسیه این افراد کافی است و کل پذیرش از این طریق زیر یک درصد ظرفیت خواهد بود این در حالی است که ما 6 تا 7 هزار نفر را در علوم پزشکی پذیرش می کنیم که تعداد این افراد که بورسیه علوم پزشکی سپاه می شوند زیر 100 نفر می باشد. این کار جدیدی نیست و پیش از این بورسیه ارتش و نیروی انتظامی را نیز داشته ایم.
وی با تاکید بر اعتباربخشی موسسات آموزشی و پزشکی در کشور گفت: برای اولین بار در سال جاری این اعتباربخشی انجام می شود. همچنین سازمان سنجش وزارت بهداشت در حال گسترش جدی است و آزمون ها در رشته های علوم پزشکی تحت نظر کامل برگزار می شود تا هیچ گونه تخلفی در آن صورت نگیرد.
معاون آموزشی وزارت بهداشت در ادامه بیان داشت: امسال ظرفیت های دانشگاه های علوم پزشکی در هیچ مقطع تحصیلی تغییر نکرده، اما تعداد افراد بورسیه در دانشگاه ها هر سال تغییر می کند.
وی با اشاره به رشته هایی که دارای تعهد خدمت در مناطق محروم هستند، گفت: هیچ رشته ای که بنا بوده تعهد خدمت داشته باشد، بخشیده نشده و تعهدها هنوز سر جای خود قرار دارند؛ تا زمانی که مصوبه جدیدی به ما ابلاغ شود.
لاریجانی درباره پذیرش دانشجوی خارجی گفت: ما بستر پذیرش دانشجو را گسترش می دهیم و قوانین را تصحیح می کنیم و امیدواریم صدها دانشجو در قالب قراردادهای بین المللی برای تحصیل در کشور حاضر شوند. در کل با دانشگاه هایی که در کشورهای مختلف ظرفیت تبادل علمی دارند، ارتباط داریم و هدف ما از این ارتباط مشخص است. احساس ما این است که ظرفیت پذیرش دانشجوی خارجی در آینده نزدیک بیشتر خواهد شد.
وی در خصوص رشته های میان رشته ای گفت: با توافقی که با وزارت علوم صورت گرفته آئین نامه ای برای رشته های میان رشته ای تدوین شده که قصد ما گسترش این رشته ها می باشد. توسعه آموزش در رشته ها مقدار زیادی به میان رشته ایها وابسته است و نامه ای به رئیس جمهور دادیم و به خاطر تفاوت نظر در برخی رشته ها به نجفی ارجاع داده شده و بنا شد این مسئله با توافق کلی جلو برود و ما برنامه وسیعی برای میان رشته ها داریم.
معاون آموزشی وزارت بهداشت تاکید کرد: تعداد دانشجویان خارجی در کشور بالغ بر 1400 تا 1500 نفر است که البته این تعداد به جز دوره های کوتاه مدتی است که در دانشگاه ها برگزار می شود. دانشجویان ایرانی کشورهایی را برای تحصیل انتخاب می کنند که اطلاعات برخی از آنها در دسترس نیست. برخی به کشورهایی می روند و در دانشگاه هایی تحصیل می کنند که مورد تایید وزارت بهداشت نیست که این دانشگاه ها شامل دانشگاه هایی از کشورهایی مثل فیلیپین، هند و آسیای میانه است و لذا دانشجویان باید در انتخاب دانشگاه دقت کنند.
معاون وزیر بهداشت با اشاره به اینکه با تدابیری در حوزه آموزش دیگر دوران آموزش پزشکی کمتر از ۷ سال خواهد شد، از پذیرش ۲ هزار کاردان بهداشت دندان بدون کنکور خبر داد و گفت: آموزش رشتههای دندانپزشکی، داروسازی و پزشکی به صورت مجازی محقق میشود.