گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، ۱۶ سال از واقعه ۱۱ سپتامبر میگذرد اما هنوز حرف و حدیثها و حاشیههای این واقعه مهم تاریخی به پایان نرسیده است. سال گذشته موضوع افشای اسناد نقش عربستان سعودی در این واقعه سروصدای زیادی به پا کرد. افشای ناگهانی این اسناد همزمان با همکاری بینظیری سعودیها با سیاستهای منطقهای ایالات متحده پرسشهای بسیاری در ذهن ناظران ایجاد کرده است. خبرگزاری دانشجو برای بررسی ابعاد گوناگون این واقعه به سراغ مرتضی غرقی کارشناس و تحلیلگر مسائل سیاسی که سالها در نیویورک فعالیتهای رسانهای خود را انجام داده رفته است که بخش اول این گفتوگوی تفصیلی را در ذیل می خوانید.
پانزدهمین سالگرد واقعه 11 سپتامبر را پشت سرگذاشتیم. در این مدت همواره شاهد گمانهزنیهایی درباره این واقعه بودیم و متهمان مختلفی درباره آن مطرح می شد. حال می خواهیم به واکاوی برخی ابعاد این واقعه بپردازیم. باتوجه به اینکه جنابعالی سالها در نیویورک مستقر بوده و از نزدیک با شرایط آنجا آشنایی دارید، اگر بخواهیم یک واکاوی درباره واقعه 11 سپتامبر داشته باشیم انگشت اتهام به سمت چه کسی خواهد بود؟
غرقی: حادثه 11 سپتامبر یکی از مهمترین حوادث در آغاز هزاره سوم یعنی سال 2001 بود و شاید اهمیتش به این دلیل بود که یکی از بزرگترین عملیات تروریستی به شمار رفته که جامعه جهانی همواره به دنبال محکوم کردن آن است. البته پیامدهای واقعه ۱۱ سپتامبر مهمتر از خود حادثه بود.
اگر بخواهیم باتوجه به 80 هزار سند موجود در اینباره و همچنین پیگیریهای کمیته حقیقتیاب، یک واکاوی جدی در این زمینه ارائه دهیم، باید گفت واقعه ۱۱ سپتامبر یک مثلث سه ضلعی است، یک ضلع آن افراطیون آمریکا یا مسیحیان صهیونیست که وابستگی زیادی به لابی های نفت و آیپک و اسلحه دارند، تشکیل میدهد. یک ضلع دیگر مربوط به رژیم صهیونیستی و سازمان های اطلاعاتی این رژیم از جمله موساد و غیره است که عمدتا در جهت اختلاف افکنی میان آمریکا یعنی مسیحیان و مسلمانان قدم برمیدارند و ضلع دیگر این مثلث مربوط به وهابیون عربستانی است که عملا مجری طرح هایی بودند که شاید نمی دانستند چه کاری انجام می دهند.در عین حال اگر یک لایه دیگر پشت پرده برویم به نظر می رسد که سازمان های اطلاعاتی موساد، آمریکا و عربستان در این زمینه بایکدیگر همکاری می کردند.
علت تاکید شما برای نقش عربستان و همکاری آن با آمریکا در واقعه ۱۱ سپتامبر چیست؟
غرقی: چون بندر بن سلطان سفیر عربستان در واشنگتن که ارتباط نزدیکی با سازمان اطلاعاتی عربستان داشته عمدتا پشت این ماجر است. در حقیقت مقامات دولتی عربستان پشت این قضیه هستند.
تحقیقات کمیته حقیقتیاب واقعه ۱۱ سپتامبر درباره این حادثه به کجا کشید؟
غرقی: کمیته حقیقتیاب ۱۱ سپتامبر، تحقیقی انجام داده که ماحصل آن گزارش 128 صفحه ای که به کنگره آمریکا ارائه شده، است. 28 صفحه پایانی از این 128 صفحه، مربوط به اقدامات تروریستی عربستان و پرده برداری از کمک های مالی عربستان به تروریستها است. یکی از نمونه های آن در اختیار قرار دادن خانه ۳۳۰۰ متری یکی از مشاوران فهد به زوج جوانی به نام های عبدالعزیز و عنود الحاجی است. این زن و شوهر در خانه ای 3500 متری در فلوریدا زندگی می کردند. این خانه به عصام قزاوی که ارتباط نزدیکی با فهد و نوادگان فهد داشته، تعلق داشت. این زوج تقریبا دو هفته قبل از حادثه 11 سپتامبر خانه بسیار مجلل با تمام تجهیزاتش را رها کرده و به عربستان فرار می کنند. پس از آن با پیگیری همسایه ها ارتباط این زوج با عصام مشخص می شود. این در مدارک FBIوجود دارد. در حالی که این سازمان هیچ گاه این مدارک را رو نکرده است.
علت استنکاف FBI برای ارائه مدارک و اسناد این واقعه چیست؟!
غرقی: یکی از انتقاداتی که کنگره نسبت به FBI داشته آن است که این سازمان همواره بر افشا شدن حقیقت 11 سپتامبر و آنچه که در این واقعه رخ داده سرپوش گذاشته است. البته فشار لابی های قدرتمند عربستانی در کنگره مانع از انتشار جزییات این پرونده شده است. بسیاری از محققان 11 سپتامبر می گویند دخالت عربستان آنقدر در قضایای ۱۱ سپتامبر آشکار است که هیچ کس نمی تواند آن را انکار کند. آن هم نه دخالت بخش خصوص عربستان بلکه دخالت دولتی این کشور و ارتباط نزدیکی که بین تروبریست ها و مقامات بلند پایه و درجه یک عربستانی وجود دارد. باک کری یکی دیگر از اعضای کمیته حقیقت یاب می گوید چه طور عربستان به تروریست ها پول می دهد و می گوید به ما ربطی ندارد؟! باب گراهام سناتور دموکرات که رئیس کمیسیون تحقیق واقعه ۱۱ سپتامبر است می گوید FBI به بهانه خدشه دار شدن اطلاعات امنیتی، بر نقش عربستان سرپوش گذاشته و اینها نشان دهنده نقش جدی و پررنگ عربستان در این واقعه است. 15 نفر از 19 عضوی که در این حادثه تروریستی شرکت داشتند، عربستانی بوده و 4 نفر دیگر از ملیت هایی همچون اردنی، مصری و چندکشور دیگر بودند.
می خواهم به این حادثه یک گریزی بزنم و آنکه تقریبا 9 سپتامبر یعنی دو روز قبل از حادثه اتفاق بزرگی افتاد و آن ترور احمد شاه مسعود بود. این ها بیانگر یک جریان سازمان دهی شده و کار حساب شده است. احمد شاه مسعود را می شناسم.
زمانی که برای اولین بار مجاهدان افغانی وارد افغانستان شدند و دولت مجددا حکومت را در دست گرفت من در آنجا حضور داشتم. احمد شاه مسعود وزیر دفاع دولت ربانی بود و یک چهره بسیار مستقل و ملی داشت. عمدتا ارتباط ایران با جبهه شمال که رهبری آن برعهده احمد شاه مسعود بود، خوب بود. اختلافمان در افغانستان با حکمت یار و کسانی که به پاکستان و عربستان وصل بودند، بود. تخم ناآرامی در افغانستان بعد از ورود مجاهدان به این کشور را حکمت یار پاشید که وابستگی به عربستان داشت. تمام مشاوران حکمت یار عرب بودند. زمانی که احمد شاه مسعود، دو روز قبل حادثه ۱۱ سپتامبر ترور می شود این دو تروریست هم عرب بودند. یعنی مشخص است که دست عربستان در آن قضیه بوده است. احمد شاه مسعود رابطه خوبی با طالبان نداشت و مخالف آن بود. ایران به خاطر اینکه دشمن مشترک پیدا کرد به احمد شاه مسعود نزدیک شد.
اگر احمدشاه مسعود زنده بود، میتوانست چه تاثیری در جلوگیری از حضور نظامیان آمریکایی در افغانستان داشته باشد؟
غرقی: احمدشاه مسعود یک چهره ملی و مردمی در میان مردم افغانستان بود و اگر زنده بود قطعا مردم، رو به احمد شاه مسعود می آوردند آن زمان دیگر فرصت و مجالی برای خودنمایی آمریکا نبود. عنصری که می توانست در وحدت مردم افغانستان تاثیرگذار باشد و در مقابل آمریکایی ها قدعلم کند را خفه کردند و به دنبال آن واقعه ۱۱ سپتامبر اتفاق افتاد. احمد شاه مسعود مخالف آمریکا بود و بارها گفته بود که دست از حمایت طالبان بردارید.
بعد از حمله به افغانستان به بهانه مبارزه با تروریسم آمریکایی ها به عراق حمله کردند. نماینده آمریکا در ناتو که در سال های 1997 تا 2000 فرمانده ناتو بود می گوید زمانی که از کار فارغ شدم و به واشنگتن آمدم متوجه شدم که می خواهند به عراق حمله کنند. وقتی علت آن را جویا شدم و پرسیدم که آیا این حمله به بهانه 11 سپتامبر صورت می گیرد گفتند نه این یک دستور است و ما باید حمله کنیم. باید ظرف ۵ سال آینده به 7 کشور افغانستان، عراق، لیبی، سوریه، ایران و دو کشور دیگر حمله کنیم. در حقیقت هدف نهایی و غایی آنها جمهوری اسلامی ایران بود تا به این وسیله حکومت ها را یکی یکی قلع و قمع کنند.ساده انگاری است اگر فکر کنیم این لشگرکشی ها به بهانه 11 سپتامبر بود. درباره 11 سپتامبر سوالات و ابهامات زیادی وجود دارد. یکی از ابهامات آن است که می گویند حادثه 11 سپتامبر یک کار داخلی بوده است.
مردم آمریکا درباره ۱۱ سپتامبر چگونه فکر میکنند؟
غرقی: همانطور که می دانید روز واقعه ۴ هواپیما از بستون، لس آنجلس و نیوجرسی به سمت محل حادثه پرواز می کنند؛ اولین هواپیما ساعت 8:45 دقیقه به برجهای دوقلوی مرکز تجارت جهانی برخورد می کند، 20 دقیقه بعد هم هواپیمای دوم. متخصصان امر هواپیمایی می گویند اگر هواپیمایی ربوده شود سینگال ویژه ای به برج مراقبت داده می شود و در کریدورهایی که خودشان تعریف کرده اند می توانند هواپیما را ردیابی کنند. در حالی که اصلا این اتفاق نیفتاد. یعنی برج مراقبت چیزی به عنوان هواپیما ربایی اعلام نکرد.این در حالی است که هواپیما 20 دقیقه در حالت پرواز بوده است.
از سوی دیگر در منتهن برج های سر به فلک کشیده زیاد هستند، می گویند مورد هدف قرار دادن برج های دوقلو از میان برج های سر به فلک کشیده کار بسیار دشواری است، به ویژه اگر خلبان هم حرفه ای نباشد. همچنین هواپیما بدون رادار هدایت شونده نمی تواند برج ها را برای حمله تشخیص دهد. گفته می شود بین ساعات 8 تا 9 یک سیستم مخابراتی را در برج ها برای هدایت هواپیما کار گذاشته بودند؛ حال سوال اینجاست FBI که اینقدر دقیق است چگونه نسبت به این مسائل بی تفاوت بوده است؟!
می دانید که در جریان حادثه 11 سپتامبر در برج های دو قلو حدود 150 آتش نشان حضور داشتند که در حین این عملیات سقف فرو می ریزد و ۱۰۰ تن از آتش نشان درجا کشته میشوند. پس از آن آتش نشان های حاضر در محل درخواست حضور در کمیته حقیقت یاب این واقعه را داشتند اما اجازه حضور به آنها داده نمی شود. آتش نشان ها می گویند خودمان یک کمیته تحقیق تشکیل می دهیم که بازهم با پاسخ منفی مواجه می شوند. قبل از واقعه زیرزمین های برج های دوقلو تخلیه شده و از مواد منفجره پر می شوند و همین مسئله باعث می شود یک انفجار از بالا و یک انفجار از پایین رخ دهد. آتش نشان های حاضر در محل اعلام می کنند که باید این مسئله در کمیته تحقیق بررسی شود اما آمریکایی ها آن را تکذیب می کنند.
این کمیته تحقیق که آتش نشان ها می خواستند در آن عضو شوند و به آنها اجازه داده نشد از طرف کدام نهاد آمریکایی تشکیل شد؟
غرقی: از طرف کنگره؛ در آمریکا همه کاره کنگره است. نهادهای دیگر عملا کاره ای نیستند.
اول صحبتتان گفتید که کنگره خواستار شفاف سازی درباره واقعه ۱۱ سپتامبر بود و FBI اجازه روشنگری در این باره را نمی دهد؛ پس چرا کنگره با حضور آتش نشان ها مخالفت کرد؟
غرقی: در کنگره آمریکا لابی های مختلفی وجود دارد؛ لابی نفت، اسلحه، امنیت، چیزی شبیه کمیسیون های مجلس خودمان؛ اعضای لابی های کنگره تنها اقدامات خود را انجام می دهند و تصمیم نهایی به دست سران پشت پرده است.
یعنی اعضای کمیته از جزییات ماجرا آگاه هستند اما تصمیم گیری با آنها نیست؟
غرقی: بله مطلع هستند؛کمیته حقیقت یاب به آنها اعلام کرده که کار را متوقف کنند و نیازی به ادامه آن نیست.
علت اصرار کمیته حقیقتیاب چیست؟ آیا روشن شدن ابعاد این واقعه علت اصرار برای توقف این کار است؟
غرقی: بله چون هر چه جلوتر می رفتند نهادهای بیشتری درگیر این واقعه می شدند و این درگیری به معنای افشا شدن نقش حکومت آمریکا در واقعه 11 سپتامبر است.
چرا آمریکا علیه مردمش چنین واقعه ای را انجام داد؟
غرقی: تحلیل های مختلفی وجود دارد می گویند بعد از فروپاشی شوروی، آمریکا به یک بهانه برای حضور نظامی و حفظ هژمونی خود بر جهان نیاز داشت. طراحی جدید آنها ایجاد یک تهدید مصنوعی و ساختگی دیگر تحت عنوان اسلام (اسلام هراسی) و یا به راه انداختن بحثی تحت عنوان ایران قدرتمندی که به سمت بمب اتم حرکت می کند، بود. دومین نکته بحث تروریسم بود. آمریکا به خوبی می دانست که برای توجیه افکار عمومی و لشگرکشی به منطقه باید تهدید بزرگی بسازد و در داخل احساس نگرانی ایجاد کند. از این رو حادثه بزرگی مثل 11 سپتامبر را ایجاد کرد تا بتوانند به بهانه آن به عراق و افغانستان حمله و حضور نظامی اش را تثبیت کند.
نقش عربستان در واقعه ۱۱ سپتامبر حدود یک سالی است که خیلی مطرح می شود، هدف از مطرح کردن این موضوع چیست؟
غرقی: هر چه قدر بیشتر تغییرات صورت می گیرد بیشتر نقش کشورها در این قضیه آشکار می شود. ارتباطات شخصی را در حکومت ها نادیده نگیرید. بندر بن سلطان سفیر عربستان در آمریکا ارتباط بسیار نزدیکی با سازمان های اطلاعاتی عربستان و خانواده بوش داشت وقتی اینگونه شود طبیعی است که بده بستان مالی به وجود می آید . تمامی این مسائل بر روی مواضع حکومت ها و افراد تاثیر دارد.
چرا آرام آرام نقش عربستان را رو می کنند؟ این خودش جای سوال است که چگونه به صورت دفعه ای بعد از 14 سال اکنون نقش عربستان افشا شده است؟
غرقی: این مسئله به سیاست خارجی آمریکا برمی گردد. عربستان یکی از مهمترین کشورهایی است که در این موضوع نقش داشته است. بندر بن سلطان توانسته با نفوذ بر لابی کنگره مانع انتشار این قضایا شود. این آدمها در لابی نفت، اسلحه و ..حضور جدی دارند. به طور مثال یکی از افراد لابی کنگره اعلام می کند که حاضر است با عربستان معامله 50 میلیاردی اسلحه ببندد و از طرف دیگر پرونده اقدامات تروریستی عربستان در واقعه ۱۱ سپتامبر افشا نشود. زمان دیگر انتخابات آمریکا انجام می شود و فرد دیگری بر سر کار می آید آن فرد می گوید ما به شرطی جلوی افشاگری اقدامات تروریستی عربستان و پرونده را می گیریم که این کشور آنقدر نفت 100 دلاری تولید کند تا قیمت نفت به 60 دلار برسد. این اتفاق در حال حاضر افتاده است و آمریکا از عربستانی ها باج خواهی می کند. حتی قرار بود نقش عربستان در ۱۱ سپتامبر مشخص شود اما دولت اوباما با ان مخالفت کرد چراکه باعث می شد رابطه آمریکا و عربستان به هم بخورد. از سوی دیگر نان لابی هایی که در کنگره بودند آجر می شد.
تاچه زمانی قرار است این پرونده افشا نشود؟
غرقی: این پرونده را به موقع افشا می کنند تا پاشنه آشیلی باشد که بتوانند از عربستان باج خواهی کنند. تین رومون عضو کمیته تحقیق می گوید دخالت دولت عربستان آنقدر زیاد است که به نوعی می شود گفت همه شگفت زده می شوند که دولت عربستان چه قدر در این حادثه نقش داشته است شکی نیست که عربستان در آن نقش داشته است اینها می خواهند از عربستان باج خواهی کنند
بخش دوم این گفتگو در روزهای آینده منتشر خواهد شد