اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو-یادداشت دانشجویی*؛ به عقيده تعداد زيادي از اساتيد و دانشجويان، سال گذشته وزارت علوم را می توان سال «سياست زدگي» ناميد؛ وزارت خانه اي كه بيش از 11 ميليون نفر از توده های مختلف مردم با آن به صورت مستقيم سروكار دارند و هر سال نیز نزديك به 600 هزار نفر به خانواده بزرگ اين وزارتخانه اضافه مي شوند.
سياسي جلوه نشان دادن ماجراي دانشجويان بورسيه، ادامه خط ستاره دار بودن دانشجويان در دولت قبل، کمک به ایجاد تشکلهای دولتساخته و ارائه سرویس به نشستهای غیرقانونی جریانهایی که از خارج از دانشگاه و با اهداف سیاسی تغذیه میشوند، حضور و سخنراني افرادي به اصطلاح علمي در دانشگاه ها، حاشيه هاي حذف قيد اعتقاد به ولایت فقيه در آيين نامه نشريات دانشجويي و مصاديقی از اين دست، از يك سوء و كاهش شتاب رشد علمي كشور از سويي، باعث شد وزارت علوم عنوان سياسي ترين و پرحاشیه ترین ارگان دولت یازدهم را كسب كند.
تشكلهاي دانشجويي در اين بين حكايت ديگري داشتند؛ به اعتقاد نگارنده اگر دو جريان دانشجويي قانوني و شبه دانشجويي را به عنوان دو جريان فعال در دانشگاه ها نام ببريم، در سياسي كردن فضاي دانشگاه نقش متفاوتي را ايفا كردند.
جريان قانوني كشور كه عموماً ذيل پنج اتحاديه دانشجويي تعريف مي شوند، در سال گذشته تحصيلي مطالبات خود را از مواضع سياسي محض به مطالبات اجتماعي و صنفي تخصصي تغيير دادند؛ مسئله اي كه گرچه با حركت كُندي در پيش است، اما نگاه اجتماعي به مسائل اجتماعي و نگاه صنفي به مسائل صنفي دانشگاه و دانشجو يكي از نقطه مزيت هاي تشكل هاي دانشجويي قانوني است. مسئله ريزگردها، سنوات تحصیلی، دانشجوي پولي، شركت در اردوهاي جهادي و... از جمله نتيجه اين نوع نگاه است. البته در اين بين ضعف هايي همچون عدم ایجاد ظرفیت گفتمان سازی در محیط پیرامونی و اجتماعی، حضور كمرنگ و بدون برنامه در شبکههای اجتماعی و توسعه مخاطبان دانشجو ديده مي شود.
اما در سويي ديگر جريان شبه دانشجويي كه جريان دگرانديش يا دولت ساخته نيز خطاب مي شود، گرچه با چهره اجتماعي و صنفي در محافل ظاهر مي شوند، اما با نگاهي حداقلي به تحركات اين جريان، ميل به اغراض سياسي جريانات خاص را ميتوان ديد.
بطوري كه در حال حاضر خرده جریان های دگراندیش در سطح دانشگاه ها اعم از قومیت گرا، چپ گرا، لیبرال، فمینیسم و... با تبیین استراتژی دشمن دشمن ما، دوست ماست و دشمن انگاشتن نظام اسلامی، ضمن فراموش کردن اختلافات ریشه ای و عمیق میان آنچه ادعای طرفداری از آن را می کردند- که خود نشان دهنده اتصال همه این خرده جریان ها به یک مدیریت واحد می باشد- در برخی دانشگاه ها فعالیت هایی را با بی تدبیری های مسئولین فعلی وزارت علوم و دانشگاه ها و همچنین ارائه تحلیلی نادرست از پیام انتخابات 24 خرداد 92 همچون 2 خرداد 76 صورت داده تا جریان رادیکال خارج از محیط دانشگاه با سوء استفاده از پتانسیل دانشگاه ها، بهترین مجال و تنها راه برای امتیازگیری سیاسی از نظام را دنبال کند.
مهمترين مصداق عيني اين جريان، اظهارات سياسي نماينده نشريات دانشجويي در ديدار امسال دانشجويان با رهبر انقلاب يا سخنراني عضو انجمن تهران به عنوان نماينده انجمن هاي علمي در مراسم 16 آذر سال گذشته است
اما همين جريان در سال تحصيلي جديد نيز در حالي كه طي تعطيلات تابستان، برنامه گسترده اي براي نگه داشتن ژست حمايت از مطالبات دانشجويان را تدارك ديده بودند، همچون همراهي و تظلم خواهي در ماجراي تجمعات دانشجويان در اعتراض به قوانين سنوات، اما در يك حركت ناشيانه در برنامه هاي خود در استقبال از جديدالورودها؛ نتوانستند اهداف سياسي خود را پنهان كنند و دانسته يا نادانسته بار ديگر پياده نظام خود را به جريان سياسي خاص نشان دادند.
اين تشكل ها كه مدتي است به دنبال احيای خود هستند، به طور كاملا هماهنگ شده، اقدام به آرايش غرفه هاي خود با نمادهاي سبز و تصاوير مسببين فتنه 88 كردند و با قرار دادن هشتگ #بهار_سبز_دانشگاه در شبكه هاي اجتماعي سعي در همراه كردن دانشجويان جديدالورود را داشتند؛ كه با عدم استقبال دانشجوي ورودي 95 با توجه به تصاوير منتشره همراه شد؛ كه اين مسئله ميتواند شكست سختي براي اين جريان در همان روزهاي اول شروع آغاز سال تحصيلي باشد.
البته در اين ميان نقش مديران دانشگاهي نيز در به وجود آوردن اين فضا بي تاثير نمي تواند باشد. جالب اينجا است كه در حد فاصله پايان امتحانات ترم بهاره تا آغاز سال تحصيلي جديد نزديك به 50 تجمع اعتراضي از مسائل خوابگاهي و كيفيت تغذيه گرفته تا همين ماجراي سنوات تحصیلی برگزار شد، اما مسئولين اين وزارتخانه در همان روزهاي اعتراضي از آغاز فعاليت هاي انتخاباتي از نيم سال دوم خبر مي دادند!
اين اظهارات آن جايي قابل تامل است كه به عقيده كارشناسان، اين روزها مشكلات معيشتي مردم، بيكاري و ماجراي حقوق هاي نجومي، دولت روحاني را در فضاي اتهام ناكارآمدي قرار داده است، و به راه افتادن تجمعات صنفي سراسري در دانشگاهها مي تواند بار مضاعفي بر دوش دولت اعمال كند. اينجا است كه مديران آموزش عالي با تغيير زمین بازي از مسائل صنفي- آموزشي به سياسي، سعي در پوشش اين ناكارآمدي دارد.
نكته پاياني اينكه؛ اين روزها نمي توان به راحتي به دانشجوي دهه هشتادي برچسب سيب زميني زد؛ دانشجوي ورودي 95 قطعا فرق بين كار سياسي در لباس مطالبات صنفي و دغدغه كار صنفي و آموزشي براي كار صنفي را مي داند، و اين شكست بزرگ جريان شبه دانشجويي، ضربه بزرگي به پيكره احيای آنها مي زند.
*محمدرضا حیاتی- فعال دانشجویی
انتشار یادداشتهای دانشجویی به معنای تایید تمامی محتوای آن توسط «خبرگزاری دانشجو» نیست و صرفاً منعکس کننده نظرات گروهها و فعالین دانشجویی است.