آمار زنان سرپرست خانوار سیری صعودی را طی میکند، اما برنامههای حمایتی از آنها درجا میزند، چرا که حدود 20 سال پیش جمعیت زنان سرپرست خانوار کشور حدود یک میلیون و200 هزار نفر برآورد میشد، سال 85 این آمار به بیش از یک میلیون و 600 هزار نفر رسید و براساس سرشماری سال90 جمعیت آنها حدود دو میلیون و 500 هزار نفر تخمین زده میشود؛ آماری که به نظر بسیاری از کارشناسان در پنج سال اخیر رشد چشمگیری داشته است.
کارشناسان تاکید میکنند زنان سرپرست خانوار را نباید آسیبدیده اجتماعی دانست، اما مقایسه دختران و زنانی که به تنهایی زندگی میکنند با زنانی که تحت حمایت خانواده هستند ثابت میکند که زنان سرپرست خانوار در معرض آسیبهای بیشتری قرار دارند.
فاطمه رهبر، نماینده سه دوره مجلس و معاون حمایت و سلامت خانواده کمیته امداد امام خمینی درباره شرایط حمایت زنان سرپرست خانوار میگوید: در برنامه پنجم توسعه مادههای 230 و 227 دولت را موظف کرد تا برای ایجاد سند امنیت زنان و کودکان اقداماتی انجام دهد، اما درحالی که اکنون برنامه ششم توسعه در حال تصویب است، این سند هنوز تدوین نشده است.
به همین خاطر او تاکید میکند باید تمام این مسائل در برنامه ششم در نظر گرفته شود چون اگر لحاظ نشود اعتباری به دستگاهها تعلق نگرفته و کاری برای این گروه از جامعه انجام نخواهد شد.
آن طور که معاون حمایت و سلامت خانواده کمیته امداد میگوید، یک میلیون و 747 هزار خانوار تحت پوشش کمیته امداد بوده و در این میان یک میلیون و 30 هزار نفر از آنها زنان سرپرست خانوار هستند.
مشکلات زنان سرپرست خانوار
ناآگاهی و اشراف نداشتن به مسائل حقوقی را باید یکی از مشکلات عمده زنان سرپرست خانوار دانست، زیرا چنین ناآگاهیهایی سبب میشود آنها نتوانند حق خود را بگیرند در نتیجه صدمات جبران ناپذیری میبینند.
مساله دیگر این است که بیشتر زنان سرپرست خانوار حتی از حمایت اعضای خانواده درجه یک خود نیز برخوردار نیستند به همین دلیل برای برطرف شدن این مشکل نیز باید تلاش کرد.
افزون بر این باید یادآور شد نگاه جامعه به این افراد نیز مناسب نیست و برای بهبود آن باید فرهنگ سازی کرد تا حمایتهای اجتماعی از سوی مردم نیز بیشتر شود.
معاون حمایت و سلامت خانواده کمیته امداد از مسکن به عنوان یکی دیگر از مشکلات زنان سرپرست خانوار یاد میکند و میافزاید: آنها اگر شغلی داشته باشند باید بخش عمدهای از حقوق خود را بابت اجاره بهای منزل بدهند.
کارشناسان تاکید میکنند مسئولان باید به سلامت زنان سرپرست خانوار نیز توجه کنند، زیرا به دلیل مشکلات زیاد این گروه از جامعه از بیماریهای جسمی و روانی رنج میبرند.
به نظر میرسد در این بین باید به خانواده زندانیان نیز پرداخت، زیرا زنانی که همسرشان زندانی میشود نیز به نوعی زنان سرپرست خانوار محسوب میشوند، افزون بر این باید برنامهای نیز برای حمایت از زنان بدسرپرست داشت چون زنان بسیاری هستند که به دلیل بدهکاری یا اعتیاد همسرشان نیازمند حمایت هستند.