به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، روزنامه جوان نوشته است: معاون اول رئيسجمهور در شرايطي براي توجيه عملكرد منفي وزارت نفت در توسعه ميادين مشترك، كمكاري را به دولت قبل نسبت ميدهد كه اطلاعات موثق نشان ميدهد با دور كردن دكلهاي حفاري از حوزههاي مشترك و استراتژيك هديه بزرگي به همسايگان داده است.
در يك تصميم عجيب دكل حفاري ايراناميركبير به نزديك ساحل نكا منتقل و فعاليتهاي اكتشافي در حوزه درياي خزر به طور ابهامبرانگيزي كاملاً متوقف شده است؛ شبيه آن چيزي كه در ميدان « فرزاد بي» اتفاق افتاد. سال 89 بود كه دكل ايران اميركبير راهي نواحي مرزي درياي خزر شد تا فعاليتهاي اكتشافي در اين حوزه مهم را آغاز كند كه مجموعه حفاريهاي صورتگرفته نشان داد ظرفيت خوبي براي استخراج نفت و گاز وجود دارد، اين فعاليتها ادامه داشت و رئيسجمهور وقت نيز براي بازديد از اين فعاليتها وارد اين منطقه شد. اهميت فعاليت دكل ايراناميركبير در درياي خزر جداي از آنكه ميتوانست رؤياي استخراج نفت را در خزر محقق كند، از نظر استراتژيك و منطقهاي از اهميت فوقالعادهاي برخوردار بود كه همين موضوع موجب شد شركتهاي همسايه با ايران وارد گفتوگو شده و خواستار عقبنشيني ايراناميركبير شوند.
از ميان كشورهاي حوزه درياي خزر، كشور آذربايجان بسيار تلاش كرد با تهديدات مختلفي از جمله تهديد نظامي ايران را از حق خود محروم كند اما ايران اميركبير در محل خود باقي ماند تا مانعي شود براي زيادهخواهي همسايههاي شمالي. به همين دليل است كه برخي كارشناسان بر اين باورند حضور ايراناميركبير در درياي مازندران تضمينكننده حق طبيعي ايران در اين حوزه نفتي بوده و است، بنابراين اگر اين دكل هم در محل استقرار خود بيكار بماند بازهم به سود كشور است.
دولت جديد كه بر رأس كار آمد تصميم گرفت موقعيت اين دكل را تغيير داده و آن را به عقب بياورد آن هم در لواي برنامه جديد اكتشاف در خزر. همين تصميم باعث شد ايران اميركبير از نقطهاي كه سهم 23 درصدي ايران را مشخص كرده بود، به نقطهاي پايينتر عقبنشيني و به سمت تركمنستان حركت كند.
تركمنها نيز نسبت به اين موضوع انتقاد كرده و خواستار عقبنشيني ايراناميركبير شدند، در همين احوال بود كه تصميم شركت ملي نفت در خلع يد شركت حفاري شمال و واگذاري راهبري اين دكل به يك شركت تهيه غذا - در قالب يك مناقصه - خبرساز شد. اين شركت بلافاصله نيروهاي فني روي دكل را مرخص كرد و نيروهاي خارجي را به اين دكل آورد كه بهجاي عمليات حفاري، به حمام آفتاب گرفتن مشغول شدند و همه فعاليتها را متوقف كردند. انتشار تصاوير حمام آفتاب خارجيها بر عرشه دكل ايراناميركبير هم حاشيههاي زيادي را به وجود آورد.
تا پيش از اين، مسئوليت حفاري در دريايي خزر به عهده شركت حفاري شمال گذاشته شده بود كه طي چند سال تجربيات خوبي را كسب كرده بود ولي در دولت يازدهم كار به يك شركت تهيه غذاي خارجي سپرده شد كه اين موضوع جنجال بسياري به پا كرد. اين شركت بهقدري با مباني حفاري بيگانه بود كه ايراناميركبير را در بحران فرو برد و يكي از پايههاي اين دكل دچار مشكل بزرگي شد. با رسانهاي شدن اين مشكل رسانههاي آذربايجان با تمسخر ايران در خزر فضاي منفي عليه صنعت نفت ايران را ايجاد كردند تا دست آخر ايران اميركبير به سمت ساحل نكا جابهجا شد و هم اكنون در نزديكي ساحل نكا پارك شده است...
اين مهم در ابتداي وزارت زنگنه نيز اتفاق افتاد و وزارت نفت دستور عقبنشيني دكل سحر2 را از ميدان « فرزاد بي» صادر كرد؛ ميداني كه عربستان شريك آن سوي مرز ايران است و در حال استخراج حق ايران است ولي دولت يازدهم سه سال پيش حفاري در اين ميدان را متوقف كرد و دستور داد دكل سحر2 بيكار شود. با توجه به مرزي بودن ميدان « فرزاد بي» حضور يك دكل حفاري در اين بخش بسيار مهم بود ولي تصميم گرفته شد آنجا نيز تعطيل شود. با حفاري دكل حفاري سحر2 در ميدان « فرزاد بي»، عربستان بهشدت تلاش كرد ايران را به عقب براند كه با حضور ويژه نيروهاي نظامي ايران در خليج فارس، زيادهخواهيهاي آلسعود خنثي شد، با اين وجود وزارت نفت كار را در شمال و جنوب متوقف كرد تا آذربايجانيها، تركمنستانيها و عربستانيها نيازي نبينند براي محروم كردن ايران از حق خود، پولي خرج كنند!