اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، دومین همایش بررسی تبعات اجرای قراردادهای نفتی با موضوع «شرایط و الزامات توسعه بخش بالادستی صنعت نفت» با همکاری مرکز مطالعات انرژی بسیج دانشجویی دانشگاه صنعت نفت، کمیته علمی انجمن اسلامی مناطق نفتخیز کارکنان_اهواز و همچنین بسیج اساتید استان خوزستان با حضور کارشناس اقتصاد انرژی آقای سید غلامحسین حسنتاش در اهواز برگزار شد.
حسنتاش ضمن برشمردن اهداف قرارداد نظیر جذب سرمایه، انتقال تکنولوژی، تقسیم ریسک و گفت: این موارد از اهداف عقد قرارداد هستند؛ اما متأسفانه ما عقد قرارداد را هدف میدانیم.
وی افزود: تجربه تاریخی کشور های توسعه یافته نشان می دهد که توجه به ظرفیت ها و توانایی های داخل و بسترسازی برای افزایش این ظرفیت ها در راستای توسعه یافتگی است. توسعه یافتگی یعنی امسال را شرکت خارجی بیاید ولی سال بعد خودم انجام دهم!!
این کارشناس حوزه انرژی ادامه داد: نگاه ما به تکنولوژی یک نگاه ساده لوحانه است. آیا انتقال تکنولوژی صرف واردات تجهیزات است؟ یا اینکه چگونگی بکارگیری و کارآیی؟؟ اصلا از کجا معلوم آنچه که شرکت های خارجی به شما یاد می دهند، همان چیزی باشد که ما بلد نیستیم.
حسنتاش گفت: راهکارهای این قضیه جز ipc هم هست، مثل قراردادهای به خدمت گرفتن مشاوره ای که بیایند و برای شما کار کنند نه شریک با شما در سود آن هم در میادین با ریسک کم!! آیا این کار عاقلانه است؟؟
این کارشناس حوزه انرژی در زمینه شرکت های اکتشاف و تولید که جهت ایجاد بستر انتقال دانش فن آوری مطرح شده اند، تصریح کرد: به نظر من هنوز وزارت هم نمیداند شرکت اکتشاف و تولید و جوینت شدن یعنی چه؟ و این صرف بستن دهان مردم و منتقدین بود. چون هیچ گاه منافع صاحب مخزن و شرکت خارجی برهم منطبق نیست و چنین چیزی را ایجاب نمی کند؛ مثلا در الگوی جدید قراردادی آمده که پیمانکار وظیفه دارد اثبات کند که میدان سود ده است!! خوب پیمانکار برای ایجاد کار برای خودش می گوید این میدان سود ده است، شما از کجا باید بفهمی درست می گوید یا نه؟
وی ارائه ارقام گوناگون مورد نیاز جهت سرمایه گذاری، عدم برطرف سازی اشکالات سابق بیع متقابل، نگاه ساده لوجانه به مقوله انتقال تکنولوژی و هم چنین فراخوان شرکت های خارجی برای میادین غیر مشترک و کم ریسک را از نشانههای عدم وجود راهبرد اساسی در بهبود وضعیت کنونی صنعت نفت عنوان داشت و افزود: الزامات توسعه که به آن اشاره شد، ایجاب می کند که حتی میادین مشترک که موضوع ipc هستند را نیز اولویت بندی کنیم. بنده چندین بار این را تکرار کرده ام که وزارت در کنار کمیته یررسی قراردادها باید یک کمیته برسی ملزومات توسعه صنعت نفت را تشکیل می داد.
این کارشناس حوزه انرژی ادامه داد: مناطق نفت خیز هم باید مطالبه تأمین گاز مورد نیاز تزریق به میادین را پیوسته روی سر وزارت نگه می داشت. در برخورد با شرکتهای داخلی منصفانه عمل نشده و همیشه شرکت های داخلی با سختگیری و شرکت های خارجی با دست باز سنجیده و مطالبه شده اند. عملکرد شرکتهای خارجی را باید در شرایط مشابه تحریم سنجید.