به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو، دکتر فانی، وزیر سابق آموزش و پرورش صبح امروز در مراسم تودیع و معارفه این وزارتخانه گفت: خدا را شاکرم که توانستم بخشی از عمرم را در خدمت شما بزرگواران باشم. در چند محور عرایضم را تقدیم خواهم کرد محور اول آموزش و پرورش در سال 92 باید آموزش و پرورش در آن سال را بررسی کرد تا بتوانیم اقدامات امروز را تجزیه و تحلیل بکنیم. نظام 6-3-3 در آموزش و پرورش شکل گرفت که تحولی بد بود و اجرای ناقص این تحول عوارض بسیار بدی را برای وزارتخانه به وجود آورد که هنوز درگیر آن هستیم تحول باید از سال اول ابتدائی شروع شود اما متاسفانه در این سیستم تحول تغییرات در سال آخر ابتدائی صورت گرفت. اولین مشکل ما عدم وجود فضای کافی برای یک سال اضافه شده به ابتدائی بود تا جایی که از نمازخانه ها، انبارها و اتاق های دیگر برای کمبود به وجودآمده استفاده شده برای این کلاس اضافه شده نیروی انسانی لازم را هم نداشتیم و معلمان آموزش ندیده ای را از دوره راهنمایی به ابتدائی آوردیم. کتاب این سال اضافه شده بر چه مبنایی طراحی شده بود؟ سوالی است که هنوز به جواب آن نرسیده ایم. 24 هزار معلم در مهر 92 کمبود نیرو داشتیم مشکل دیگر عدم تعادل نیروی انسانی بود به لحاظ جنسیت، رشته و دوره های تحصیلی و به خصوص موفقیت جغرافیایی در سال 92. تبعیض در حقوق معلمین با سایر کارکنان دولت، تورم بالا و 43 درصد و رشد پایین حقوق در حد 11 درصد، کسری بودجه شدید در سال 92 همه و همه مشکلاتی بودند که در سال 92 با آن مواجه بودیم. نکته دوم بحث زمینه سازی برای فعالیت های دولت در آموزش و پرورش بود اولین کار ایجاد آرامش در این وزارتخانه بود. برقراری سیاست امنیت فرهنگی به جای فرهنگ امنیتی را دنبال کردیم. در دولت قبل معلمینی که جلوی وزارتخانه اعتصاب کرده بودند با چماق هایی که در زیرزمین وزارتخانه بود مورد حمله واقع شدند و به چماق به دستان آن روز ظهر در وزارتخانه ناهار داده شد. نکته سوم برقراری نگاه کارشناسانه به جای تصمیمات لحظه ای بود.
فانی در ادامه با اشاره به ضرورت بحث مسئله شناسی افزود: حل مسئله با نگاه کارشناسانه یکی از دغدغه های آموزش و پرورش بود. چالش های وزارتخانه پیدا شد و با دید کارشناسانه سعی در حل مسئله ها و چالش ها صورت گرفت. لازم می دانم از حمایت های مقام معظمرهبری، رئیس جمهوری، دولت و مردم تشکر کنم. من باید این واقعیت تلخ را هم بگویم که سهم اعتبارات غیر پرسنلی از کل اعتبارات آموزش و پرورش از 1.6 درصد در سال 92 به یک درصد کاهش پیدا کرد با این بودجه کاری نمی شود انجام داد یعنی چیزی حدود 400 میلیارد تومان که با این مبلغ واقعا نمی توان تحولی صورت داد.
فانی با اشاره به مهمترین سیاست های اجرایی در دوران وزارتش گفت: سیاست توسعه مشارکت یکی از مهمترین سیاست های دوران وزارتم بود تا بدین صورت درب آموزش و پرورش به روی همه باز شود و آموزش و پرورش یک امر عمومی شد یک دغدغه همگانی شد. مشارکت دانش آموزان، معلمان، والدین و ... باعث برکات زیادی شد. توسعه مشارکت با مقاومت های زیادی همراه بود در مجلس قبل جلوی این کار با یک مصوبه گرفته شد حتی خود بدنه آموزش و پرورش در مقابل این امر ایستادگی کرد. نهال آموزش و پرورش باید رشد پیدا کند و تربیت شود آموزش و پرورش متعلق به همه مردم ایران است این وزارتخانه با اتکای صرف بر دولت قابل اداره شدن نیست.
وزر سابق آموزش و پرورش با عنوان آخرین بخش از سخنانش توصیه هایی را مطرح کرد که برای ادامه کار وزارتخانه ضروری بود.
وی با اشاره به این توصیه ها گفت: استمرار سند تحول به عنوان اولین نیاز وزارتخانه مطرح است. دومین توصیه من استانداردسازی فضاهای آموزشی می باشد باید ذکر کنم که یک سوم فضاهای آموزشی ما استاندارد نیست. آقای نوبخت قول داده اند که تا پایان برنامه ششم استانداردسازی فضاهای آموزشی به پایان برسد.
فانی به عنوان سومین توصیه خود گفت: آموزش و پرورش 99 درصد اعتباراتش صرف منابع انسانی می شود لذا رسیدگی به منابع انسانی اهمیت بسیار بالایی دارد. تنها وزیری هستم که حدود 100 هزار نفر از پرسنل این وزارتخانه را کاهش دادم و خود تدریس را از یک میلیون و 500 هزار ساعت به 900 هزار ساعت کاهش دادیم این در حالی است که افزایش دانش آموز در آموزش و پرورش صورت گرفته است کار جدی بر تربیت و به سازی نیروی انسانی باید اولین اولویت و انگیزه دادن به نیروهای انسانی در وزارتخانه به عنوان دومین اولویت باید مدنظر قرار بگیرد. فاصله دریافتی معلم ها با سایر کارکنان دولت بسیار بالا است. بعضی از معلمان ما روزانه 150 کیلومتر مسیر طی می کنند تا به محل کارشان برسند اما یک ریال بابت آن دریافت نمی کنند.
فانی با اشاره به سایر توصیه هایش گفت: سیاست های درست شده در دوره وزارت من که در ابتدای عرایضم به آن اشاره کردم باید ادامه پیدا بکند. توصیه دیگر من تمرکز بر حل مشکلات و معضلات اجتماعی است ساماندهی فضای مجازی برای دانش آموزان آخرین توصیه من به وزیر جدید محترم می باشد اهمیت این موضوع در حکم جدید مقام معظم رهبری به منظور عضو شدن آموزش و پرورش در شورای عالی فضای مجازی به وضوح قابل رویت است.