عبدالمجید شیخی اقتصاددان در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو، رقم کل بودجه تقدیمی دولت به مجلس شورای اسلامی را بالا دانست و گفت: دولتی که در سالهای گذشته نتوانسته بودجه عمرانی مصوب را به طور کامل تخصیص دهد، چطور چنین عددی را برای سال آینده پیشنهاد داده است؟
وی افزود: باتوجه به شرایط کنونی و راهبردهای عملیاتی دولت عملاً تحقق این بودجه نشدنی است؛ اگرچه ما امیدوار و آرزومند تأمین و تحقق آن هستیم اما از عملکرد دولت چنین چیزی محقق شدنی نیست.
شیخی با اشاره به افزایش رقم هزینههای جاری در بودجه پیشنهادی امسال هم گفت: دولت برای تأمین منابع باید در فکر تحکیم ابعاد پایههای نظام مالیاتی بوده تا بخش عمدهی منابع از این راه کسب شود؛ اما متأسفانه دولت تلاشی برای جلوگیری از فرار مالیاتی سامان نداده است.
وی با اشاره به بیتوجهی دولت به اصلاح ساختار بودجه تأکید کرد: این مطلب تأمین منابع بودجه عمرانی کشور را به چالش میکشد. قابل توجه است که حتی رییس سازمان امور مالیاتی به غلط میزان فرار مالیاتی را 13هزار میلیارد تومان اعلام کرده، این درحالیست که براساس اظهار نظر کارشناسان سازمان امور مالیاتی و سازمان بازرسی میزان فرار مالیاتی در کشور را حدود 120 تا 130 هزار میلیارد تومان تخمین میزنند.
شیخی در ادامه بیان داشت: باتوجه به تراز بودجه و خوردن از سرمایه، یعنی خرج منابع حاصله از فروش نفت و سهام شرکتها برای هزینههای جاری کشور، معلوم است بخش عمرانی خیلی در اولویت قرار نداشته و دغدغه اصلی دولت تأمین هزینههای جاری که بخش زیادی از آن هزینههای تشریفاتی است، میباشد.
وی در خاتمه تصریح کرد: ممکن است تصور شود هزینههای جاری مثل حقوق و مزایا و پاداش وغیره پدیده ای اجباری است، اما سوال آنجاست که هزینههای زاید اداری و تامین آن با خرج ثروت و دارایی های کشور ضروری است؟ مجلس باید اعداد در لایحه بودجه را یک به یک بررسی کرده و از دولت توضیح بخواهد که فلان افزایش بودجه دقیقا از کدام افزایش تولید داخلی تامین میشود؟