به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری دانشجو، فرستاده ویژه سازمان ملل در میانمار عصر جمعه پس از بازدید 12 روزه اش از این کشور برای بررسی بحران اقلیت مسلمان روهینگیا، تایید کرد که بیش از 450 نفر در ارتباط با حملات نهم اکتبر (18 مهر) در راخین بازداشت شدند.
بحران اخیر اقلیت مسلمان روهینگیا پس از حملات 18 مهر ماه به چند ایستگاه پلیس میانمار در اطراف شهر 'مائونگداو' در ایالت راخین و سرکوب این حملات توسط پلیس آغاز و ضمن کشته شدن بیش از 86 مسلمان، باعث شد بیش از 60 هزار روهینگیایی با عبور از رودخانه 'ناف' به بنگلادش فرار کنند.
این پنجمین سفر خانم 'یانگ هی لی' به میانمار است، اما برای نخستین بار است که وی از زمان حملات نهم اکتبر در 'مائونگداو'، به راخین رفته است.
به نوشته روز شنبه تارنمای شبکه خبر آسیا، وی با اشاره به دستگیری 450 نفر در ارتباط با این حملات، تاکید کرد: بسیاری از آنها نمی دانستند چه محکومیتی در انتظار آنها است و وکیل قانونی نداشته و هیچ ارتباطی با خانواده های خود نیز نداشتند. همه این ها نقض آشکار حقوق بشر است.
فرستاده ویژه سازمان ملل در میانمار با این حال اذعان کرد که برخی از اتهامات علیه مسلمانان روهینگیا ممکن است مهیج باشد، اما پاسخ دولت میانمار تاکنون به همه این اتهام ها به یقین مفید نبوده است.
وی گفت که مقامات دولتی میانمار ادعا می کردند روستاییان خانه های خود را در یک کارزار تبلیغاتی برای اینکه سرویس های امنیتی را بد جلوه دهند به آتش کشیده اند، این 'کاملا باور نکردنی است'.
'یانگ هی لی' گفت: پاسخ دولت به تمام این مشکلات به نظر می رسد برای دفاع از خود است و همه چیز را در حال حاضر انکار می کند.
شبکه خبر آسیا نوشت: وی در طول سفرش مشاهده کرد که فضای ترس و وحشت در میان شهروندان هنگام صحبت کردن وجود دارد که هنوز هم بسیار واقعی است.
وی همچنین از مشکلات در 'راخین'، 'کاچین' و 'شان' میانمار یاد کرد و در پاسخ به این سئوال که آیا این نشانه ای از سیر قهقرایی در روند اصلاحات و دموکراسی میانمار نیست، گفت: با اطمینان یک تعهد در این دولت جدید وجود دارد.
فرستاده ویژه سازمان ملل گفت که در حالی که تعهد وجود دارد، ارتش (و نه دولت) ، وزیر دفاع، امور مرزی و ... را انتخاب می کند و آنها هنوز از تاکتیک های مشابه استفاده می کنند.
وی معتقد است که بخش غیرنظامی دولت میانمار در تلاش است این پسرفت را اصلاح کند، اما سه وزیر (نظامی) هنوز هم وجود دارند که یک مبارزه سخت است.
اعزام فرستاده سازمان ملل به میانمار پس از آن صورت گرفت که 22 برنده جایزه صلح نوبل و اسقف اعظم 'توتو' با ارسال نامه ای به شورای امنیت سازمان ملل ضمن اظهار ناامیدی از عملکرد 'آنگ سان سوچی' برنده جایزه صلح نوبل از میانمار و از رهبران این کشور جنوب شرق آسیا، خواستار پایان دادن به پاکسازی نژادی و جنایت علیه بشریت در استان راخین میانمار شدند.
خانم لی قرار است گزارش نهایی سفرش را دو ماه دیگر (ماه مارس 2017 ) به شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد، ارائه کند.
جمهوری متحده میانمار، که پیشتر با نام برمه شناخته می شد، در جنوب شرق آسیا واقع شده و با بنگلادش، هند، چین و تایلند هم مرز است. جمعیت این کشور به حدود 51 میلیون نفر می رسد که دین 80 درصد آنان بودایی است. حدود هفت درصد مردم این کشور مسیحی، حدود 6 درصد پیرو آئین های بومی و حدود چهار درصد مسلمان هستند.
میانمار کشوری با 144 قومیت در جنوب شرق آسیا است و 68 درصد جمعیت آن را برمه ای ها، 9 درصد را شان ها، هفت درصد را کارن ها و 16 درصد را بقیه اقوام تشکیل می دهند و بسیاری از این اقوام با دولت مرکزی درگیرند.
میانمار با درگیری های داخلی دست به گریبان است که از آن جمله برخورد خشونت آمیز با اقلیت مسلمان روهینگیا انتقاداتی را در پی داشته است.
دولت میانمار اقلیت مسلمان روهینگیا را شهروند این کشور محسوب نمی کند و آنها را مهاجرانی از بنگلادش می داند و این گروه را از حق شهروندی محروم کرده است.
این در حالی است که گروه اقلیت روهینگیا در سال 1974 پست وزارت نیز در اختیار داشتند، ثروتمند بودند و نیمی از استان راخین به آنها تعلق داشت، اما بعد از آن به صورت سیستماتیک، شکنجه و آزار و اذیت علیه این گروه از مسلمانان با هدف حذف آنها انجام شد.
حقوق شهروندی میانمار سال 1982 به گونه ای تنظیم شد که بسیاری از مسلمانان پس از این تاریخ حق شهروندی خود را از دست دادند، و همانند یک خارجی با آنها رفتار شد. آنها اگر در میانمار به دنیا آمده باشند و یا حتی اگر والدین آنها نیز متولد این کشور باشند، ممکن است حق شهروندی به آنها تعلق نگیرد.
'کیائو وین' مدیر اجرایی شبکه حقوق بشر میانمار معتقد است از نظر تاریخی، روهینگیایی ها مهاجر نیستند، بلکه بودایی های استان راخین مهاجر هستند. استان راخین در واقع یک پادشاهی بوده است که در سال 1784 توسط میانماری ها اشغال و به پادشاهی این کشور الحاق شد.
وی به ایرنا گفت: حضور نظامیان در عرصه سیاسی میانمار باعث شد این بخش از نظامیان که در بدنه دولت حضور دارند، علیه مسلمانان جنایت انجام دهند، اما دولت حامی مسلمانان است.
'کیائو وین' معتقد است که 'آنگ سان سوچی' مشاور دولت و وزیر امور خارجه میانمار می تواند نقش مهمی ایفا کند، اما در وضعیتی قرار دارد که نمی تواند به صورت مستقیم از مسلمانان حمایت کند و باید وضعیت را از نظر سیاسی در جامعه میانمار تعدیل کند.