مجتبی امانی، رییس سابق دفتر حافظت منافع ایران در قاهره در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، در خصوص سفر هیئت مصری به دمشق گفت: مصر و سوریه پیوندهای استراتژیک قدیمی با یکدیگر دارند این دو کشور زمانی باهم متحد و تحت عنوان جمهوری عربی و متحده و دارای ارتشی مشترک بودند و هنوز هم این ارتش مشترک از بین نرفته است.
وی با بیان اینکه پیوندهای همیشگی بین این دو کشور وجود داشته است، افزود: در شروع بحران سوریه موسسات امنیتی و نظامی مصر نگاهی متفاوت نسبت به بحران سوریه داشتند که با نگاه قطر، عربستان و حتی آمریکا نیز در تضاد بود
حافظ منافع سابق ایران در قاهره با اشاره به اینکه موسسات مصری همواره خواستار به کار بردن روش های غیر نظامی در سوریه بودند، یادآور شد: این موسسات همواره از ثبات و آرامش در سوریه حمایت می کردند البته نباید فراموش کرد که گرایش های اخوان و مرسی در این روند امری مجزا و متفاوت بود چرا که آنها از دریچه تغییر نظام در سوریه اوضاع را رصد می کردند.
امانی ادامه داد: مرسی در زمان حکومت خود قدرت تغییر نگاه موسسات امنیتی و نظامی را نداشت در این شرایط و با سقوط مرسی و حمایت هایی که عربستان از مصر داشت، سعودی ها تصور کردند مصر باید در چارچوب خواسته های عربستان نسبت به سوریه حرکت کند؛ این در حالی بود که السیسی تغییری در نگاه خود نداد و این روند موجب سردی و ایجاد اختلاف بین مصر و عربستان شد.
وی تصریح کرد: با ادامه این روند و بهبود شرایط سوریه و مصر این دو کشور روابط پنهان خود با یکدیگر را آشکار کردند و این عملکرد مخالف خواست سعودی و زمینه ایجاد اختلاف جدی بین مصر و عربستان خواهد بود.
حافظ منافع سابق ایران در قاهره در پایان این گفتگو خاطرنشان کرد: از این نوع سفرها بارها بین مقامات مصری و سوریه صورت گرفته اما دو طرف تلاشی برای آشکار کردن آن نداشتند. اما در شرایط فعلی و با بهبود وضعیت نظام سوریه و جایگاه بشاراسد، مصر و سوریه تلاش قبلی را برای کتمان این سفرها نداشته و سعی در رسانه ای کردن آنها دارند.