به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو، روزنامه «نیزاویسیمایا گازیتا» امروز در تحلیلی نوشته است: برغم اینکه تلاشها برای نتیجه بخش بودن مذاکرات صلح سوریه ادامه دارد، مرحله نظامی عملیات در سوریه همچنان برای روسیه دارای اهمیت است. روز گذشته (یکشنبه) یک مقام سوری از فرود چهار فروند جنگنده بمب افکن چند منظوره سوخوی-34 در پایگاه هوایی «حمیمیم» خبر داد که برای کمک مضاعف به مبارزه با گروه تروریستی داعش در سوریه در نظر گرفته شدهاند.
وزارت دفاع روسیه هنوز بطور رسمی این خبر را مورد تایید قرار نداده است، ولی تصمیم مقامات مسکو برای تقویت دوباره گروه هوایی در سوریه، کاملا منطقی است، برای اینکه بعد از کاهش توان هوایی روسیه در اوایل ژانویه سال 2017، اوضاع در سوریه همچنان بی ثبات است.
به نوشته این روزنامه، نیروهای دولتی روسیه هنوز موفق نشدهاند تهاجم راهبردی قاطعی به تروریستهای داعشی داشته باشند. ضمن اینکه با توجه به عملیات هوایی گسترده از سوی ترکیه و ائتلاف غربی-عربی به سرکردگی آمریکا در سوریه، این خطر وجود دارد که مناطق نفت خیز اصلی این کشور، بعد از شکست و عقب نشینی داعش، به کنترل آمریکایی درآید و شهرهای شمالی استان حلب هم توسط نیروهای ترکیه اشغال شود.
نیروهای هوایی-فضایی روسیه این اواخر حملات زیادی را به مواضع نیروهای داعش در منطقه «الباب» داشتهاند واز این طریق از نیروهای مبارز کرد و نظامیان ارتش سوریه حمایت کرده اند. دقیقا به همین دلیل هم حادثه مربوط به کشته شدن نظامیان ترکیه در حملات هوایی جنگنده های روسی در 9 فوریه رخ داد. مقامات مسکو و آنکارا در این خصوص هم عقیده هستند که حادثه مذکور غیرعمدی بوده است. "ولادیمیر پوتین" رئیس جمهوری روسیه در این رابطه از "رجب طیب اردوغان" رئیس جمهوری ترکیه دلجویی کرده و اکنون نیز وزارت دفاع دو کشور در حال اتخاذ تدابیری برای ممانعت از تکرار چنین حوادثی در آینده هستند.
در این رابطه منابع سیاسی-نظامی به «نیزوایسیمایا گازیتا» خبر دادهاند که مسکو و آنکارا در مورد ایجاد خط فاصل در منطقه الباب به توافق رسیدهاند که نیروهای ترکیه و ارتش سوریه از آن تجاوز نکرده و نیروی هوایی روسیه نیز در آنجا حملات هوایی انجام ندهد.
البته با وجود این بعید است تمامی مشکلاتی که در نتیجه اقدامات نظامی ترکیه در خاک سوریه بوجود آمده، برطرف شود. ستاد کل ارتش ترکیه مخفی نمی کند که علاوه بر تروریستهای داعشی، نیروهای کرد را نیز هدف عملیات نظامی خود در سوریه قرار داده است. روز گذشته رسانههای گروهی اعلام کردند که در جریان عملیات نظامی «سپر فرات» ترکیه در خاک سوریه، از آگوست سال 2016 تاکنون، 2705 تروریست داعشی و 344 مبارز کرد، کشته شدهاند.
روز یکشنبه رسانه های گروهی سوریه خبر دادند که هواپیماهای ترکیه مواضع نیروهای کرد در شمال حلب را بمباران کردند. خبرگزاری آناتولی ترکیه نیز از نقشه ستادکل ارتش برای آزادسازی غرب منطقه الباب خبر داده که در جریان آن هم با نیروهای داعشی و هم مبارزین کرد درگیر خواهد شد. ضمن اینکه مقامات آنکارا معتقدند که نیروهای دولتی سوریه و نیروهای کرد قصد اجرای عملیاتی در مناطق شمالی حلب را دارند تا مانع از پیشروی ارتش ترکیه در این مناطق شوند.
در همین رابطه «آناتولی» به نقل از منابع خبری خود در سوریه خبر داده که طی یکی دو روز گذشته در پایگاه هوایی «حمیمیم» روسیه، نشست سری بین رهبران کرد و نمایندگان دولت سوریه صورت گرفته است که در جریان آن اقدامات مشترک برای ممانعت از تجاوز ترکیه به شمال سوریه بررسی شده است. ظاهرا روسیه در این مذاکرات نقش میانجی داشته است.
آنکارا نگران چنین روند تحولاتی است، برای اینکه اگر در مذاکرات دمشق و رهبران کرد در حمیمیم در خصوص مقابله مشترک با تهاجم ترکیه توافق شود، ترکیه بر اساس توافقات قبلی با مسکو، در مناطقی که پرچم سوریه در آنها برافراشته باشد، امکان حمله و بمباران را نخواهد داشت.
البته خبر منتشره در خبرگزاری «آناتولی» در مورد نقشه حمله نیروهای ترکیه به مناطق غربی الباب، ممکن است صرفا جنبه تبلیغاتی داشته باشد. بعید نیست که پس از سخنان روز یکشنبه اردوغان در مورد مهمترین اهداف در عملیات «سپر فرات»، آنکارا به شهر رقه حمله کند. رئیس جمهوری ترکیه روز گذشته اعلام کرد که پس از گرفتن الباب، ارتش این کشور قصد دارند دقیقا به پایتخت داعش، یعنی شهر رقه، حمله کنند. این طرح نظامی ظاهرا با طرف آمریکایی هماهنگ شده است.
البته فعلا مشخص نیست مواضع روسیه در این رابطه چیست. وزارت امور خارجه روسیه پیش از این بارها تاکید کرده است که هر نوع عملیات نظامی ترکیه در خاک سوریه باید با موافقت مقامات رسمی دمشق صورت بگیرد. هرچند رهبران ترکیه تا به امروز نیز چنین کاری نکرده اند. بدین ترتیب، احتمالا رویارویی بین دمشق، مسکو و آنکارا در آینده بیش از گذشته تشدید خواهد شد.