اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، یادداشت دانشجویی؛* نوای ملکوتی صلوات در فضای سالن آمفی تئاتر، طنین انداز شد. اللهم صل علی محمد و آل محمد و عجل فرجهم. جمعیت ساکت شد ولی من ادامه دادم "و أیّد امامنا الخامنه ای"...
واکنش ها به این اقدام، متفاوت بود. بعضی تحسین می کردند، برخی تعجب در نگاهشان موج می زد؛ اما چیزی بروز نمی دادند و در این میانه صدایی به گوشم رسید که با بهت و شاید طعنه می گفت: از کی تا حالا؟
و من اکنون قلم در دست گرفته ام که به این سئوال پاسخ گویم. به نظر می رسد سئوال مزبور، خود به دو پرسش، منقسم می شود.
اول آنکه چرا به انتهای صلوات، چیزی افزوده شده است و دیگر اینکه چرا برای مقام عظمای ولایت، عنوان "امام" را بکار بردم.
پاسخ به سوال اول آن است که صلوات، یک آیه قرآن نیست؛ بلکه این دعا را معصومین(ع) به مسلمانان، تعلیم داده اند بدین معنا که در قرآن امر به صلوات شده است آنجا که می فرماید: "انّ الله و ملائکته یصلّون علی النبی یا ایّها الذّین آمونوا صلّوا علیه و سلّموا تسلیما" اما کم و کیف آن در قرآن نیامده است و حضرات معصومین نیز اذکار مختلفی را با عنوان صلوات به ما آموخته اند؛ فلذا صلوات، یک ذکر خاص و لایتغیر نیست و می توان دعای دیگری نیز در کنار این دعای مستحب نمود. همانگونه که متداول است در پایان مشهورترین ذکر صلوات، دعای (و عجل فرجهم الشریف) نیز می آید و این در حالی است که در عصر حیات رسول الله، غیبت، تحقق نیافته بود و بعد از ایشان تا زمان غیبت نیز چنین عبارتی بعد از صلوات گفته نمی شده است و اکنون نیز که این دعا، متداول شده است علمای شیعی بر این امر، خرده نمی گیرند.
فلذا مسئلت کردن هر دعایی پس از صلوات، نه تنها بدعت نیست؛ بلکه مستحب است و دعایی که پیش از آن، ذکر صلوات قرائت شود به اجابت نزدیکتر است.
روایت شده است که پیامبر(ص) مسلمین را از صلوات ابتر یعنی صلوات بدون ذکر "و علی آل محمد" نهی نموده اند پس نکته حائز اهمیت این است که در صلوات، کم فروشی نکنیم و در کنار درود به رسول اکرم به خاندان ایشان نیز درود فرستیم؛ اما در نقطه مقابل، روایات ساکت است و روایتی مبنی بر ممنوعیت مطوّل کردن صلوات وجود ندارد؛ بنابراین اضافه کردن دعا بعد از صلوات، بلا اشکال است و مخصوصا دعای "أیّد الخامنه ای" که با روح و فلسفه صلوات، سازگار است. توضیح آنکه، گفتیم پیامبر بر درود فرستادن به آل محمد(ص) به عنوان جانشینان ایشان تاکید وافر داشته اند و با توجه به احادیث، در عصر غیبت، ولیّ فقیه عهده دار این جانشینی است و دعای مزبور پس از درود بر رسول اکرم و اهل بیت(ع)، نشان از اعتقاد به این رشته طولی حاکمیت الهی است.
اما سئوال دوم و آن اینکه چرا از لفظ «امام» برای رهبر انقلاب استفاده می شود؟
در پاسخ باید گفت که امام در لغت به معنای پیشوا است و فی نفسه بارمعنایی مثبت یا منفی ندارد و مختص معصومین(ع) نیست؛ کما اینکه در قرآن برای سران کفر نیز از لفظ "ائمه الکفر" استفاده شده است.
در معنای اصطلاحی نیز امام، کسی است که در امور دینی و دنیایی مردم، به جانشینی از پیامبر(ص) ریاستی فراگیر دارد که در عصر غیبت، با توجه به روایات، این نیابت از آن ولی فقیه است؛ بنابراین حسب تعاریف یاد شده، واژه "امام" ولو در معنای اصطلاحی آن، مختص امام معصوم نیست و اطلاق آن برای رهبر معظم انقلاب اسلامی، جایز می باشد.
محمدسعید ابراهیمی_فعال دانشجویی
انتشار یادداشتهای دانشجویی به معنای تایید تمامی محتوای آن توسط «خبرگزاری دانشجو» نیست و صرفاً منعکس کننده نظرات گروهها و فعالین دانشجویی است.