به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، بیژن زنگنه وزیر نفت صبح امروز در مراسم امضای قراردادهای پژوهشی شرکتهای اصلی وزارت نفت با دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی که با حضور وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، معاونان وزیر نفت، معاونان وزیر علوم، رؤسای دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی و معاونان پژوهشی صورت گرفت، گفت: وزارت نفت چند سال پیش برای مطالعه میدانهای نفتی با هدف افزایش ضریب بازیافت نفت در بخش بالادستی با دانشگاهها و مراکز پژوهشی توافقنامههایی امضا کرد که هم اکنون با حوصله، تلاش و زحمت زیاد روند اجرایی آنها آغاز شده و در حال پیشرفت است گرچه روند پیشرفت آن کندتر از سطح انتظار ماست، اما پا گرفتن این پیوند به صبر و مراقبت نیاز دارد.
زنگنه به عنوان مثال تصریح کرد: زمانی که قلب را به بدن انسان پیوند می زنند با این که انسان بدون قلب چند دقیقه بیشتر نمی تواند زنده بماند، اما همه اجزای بدن برای دفع این پیوند مخالفت می کنند، همه هنر و دانش بشر این بوده است که این مقاومت به گونه ای باشد که بشر با گذشت زمان قلب پیوندی را به عنوان جزئی از وجود خود بپذیرد.
به گفته این مقام مسئول پیوند میان صنعت و دانشگاه هم در ابتدا با چالشهایی روبهرو خواهد بود اما باید صبر و حوصله به خرج داد و مراقبت کرد تا یکپارچگی و سازگاری میان دو طرف به وجود آید، زیرا تجربه نشان داده است که برای انجام کارهای جدید همه مقاومت میکنند، فقط پول مانع پیشرفت چنین فعالیتهایی نیست بلکه فکر و فرهنگ نیز در آن دخیل هستند.
زنگنه ادامه داد: به دنبال توافقنامهها در بخشهای بالادستی، به فکر چگونگی ایجاد این پیوند در بخش پایین دستی افتادیم، با تلاش و همکاری شرکت ملی گاز ایران، شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران، شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران، دانشگاهها و مراکز پژوهشی ١٢ پروژه پایهای تعریف شد که این پروژهها جزو مهمترین طرحهای تکنولوژیک به شمار میآیند.
وی افزود: قدرت فنی و سابقه ما در بخش پایین دستی بسیار بالاتر از صنایع بالادستی است، رشته مهندسی شیمی و دانشکده شیمی دانشگاه تهران قدمتی حدود ٧٠ سال دارد، در حالی که ما در بخش بالادستی هنوز یک استاد تمام نداریم و تا جایی که من اطلاع دارم به تازگی در این حوزه دانشیار پیدا کردیم زیرا سابقه ما در این بخش بیشتر از ١٥ سال نیست.
وزیر نفت گفت: مجموع ارزش ١٢ قرارداد پژوهشی میان شرکتهای پایین دست صنعت نفت با ٩ دانشگاه و مرکز تحقیقاتی معتبر کشور در فاز نخست و دوم ٧٢٠ میلیارد تومان است.
زنگنه خاطرنشان کرد: همه این ١٢ پروژه همسو با اهداف اقتصاد مقاومتی است زیرا یکی از ارکان اقتصاد مقاومتی ساختن اقتصاد دانش بنیان و مبتنی بر فناوری پیشرفته است.
وی افزود: ما در گفتوگوها با مسئولان دانشگاهها گفتهایم که به دنبال اختراع دوباره نیستیم، زیرا فناوریهای عموم این پروژهها در دنیا وجود دارد و ما در حال خرید دانش فنی و ثبت اختراعها هستیم، اما ما می خواهیم این خریدها تکرار نشود یا حداقل در زمان خرید دانشگاهها در کنار ما حضور داشته باشند تا این دانش فنی در دانشگاهها بماند و استفاده شود.
وزیر نفت تاکید کرد: اگر دانشگاهها بتوانند با شریکان خارجی همکاری کنند و در کنار آنها شرکتهای ایرانی عملیاتی موجود در حوزه کسب و کار هم حضور داشته باشند، ما می توانیم پس از چند سال در یکی از این حوزهها صاحب فناوری شویم.
زنگنه گفت: موضوع مهمی که در توافقنامهها و قراردادهای پژوهشی با دانشگاهها در ٢ حوزه بالادست و پایین دست وجود دارد این است که دانشگاههای ما به سمت ساختار سازی جدید برای تولید فناوری جدی حرکت می کنند.
وی افزود: در این پروژهها دیگر اینگونه این نیست که استاد و دانشجو تولیدی داشته باشند که در صنعت قابل استفاده نباشد زیرا به طور معمول پیچیدگی و انظباطهای صنعت به گونهای است که با تحقیقهای کوچک ما نمی توانیم صاحب فناوری شویم.
وزیر نفت عنوان کرد: در این قراردادها به طور نمونه برای متانول یک انستیتو ایجاد میشود و تقسیم بندی صورت نگرفته است، بلکه هر پروژه برای مثال متانول، الانجی، الفینها، پروپلین، هیدروکراکینگ، ایزومریزاسیون و شیرین سازی گاز به یکی از دانشگاهها واگذار شده است.
زنگنه ادامه داد: ما پس از چند سال قطبهای فناوری در این حوزهها پیدا می کنیم به طوری که دانشگاهی که روی متانول فعالیت میکند به یک قطب علمی و مرجعی در این حوزه تبدیل خواهد شد و دانشجویان این دانشگاه در این زمینه فارغ التحصیل می شوند و به نوعی یک تغییر ساختار هم رخ میدهد.
وی افزود: دانشگاههای ما وارد کسب و کار و اثر گذاری در کسب و کار می شوند و این موضوع برای آینده اقتصاد کشور اهمیت فروانی دارد.
وزیر نفت تصریح کرد: مسئولان وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و رؤسای دانشگاهها و مراکز پژوهشی در این زمینه بسیار فعال بوده اند و ما شاهد تمایل شدید آنها برای اجرای این پروژهها بودهایم، از این رو من و همکارانم در صنعت نفت نیز از این پروژهها حمایت میکنیم.
زنگنه گفت: به نتیجه رسیدیم این قراردادها که نگاه ما به آنها بلندمدت است به نفع آینده کشور خواهد بود و انتظار داریم فعالیتها در این زمینه حرفهای باشد تا بتوانیم به اهداف خود دست یابیم و در این زمینه صاحب حرف شویم.
وی تصریح کرد: من معتقدم هیچ وقت پول مانع توسعه کشور ما نیست بلکه این اندیشههای غلط ما مانع توسعه می شود، اما اگر اندیشه درست داشته باشیم سرانجام پول هم فراهم میشود.
وزیر نفت در پایان تاکید کرد: وزارت نفت به طور کامل از این پروژهها حمایت میکند و باید حوصله، پیگیری و سرسختی کرد تا پیوند میان صنعت و دانشگاه شکل گیرد تا در آینده از نتایج آن به عنوان نمونهای برای همه بخشهای اقتصادی و کسب و کار در کشور استفاده کنیم.