گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو -زهرا مهران راد؛ حادثه پلاسکو، شایعه واگذاری املاک در شهرداری و مهمتر از همه حال و هوای عید همگی دلایل و بهانههایی شد تا در آستانه نوروز به دفتر مهندس مهدی چمران رئیس شورای شهر تهران برویم و گفتگویی صمیمانه با وی ترتیب دهیم. دفتری در مرکز پر هیاهوی پایتخت،«خیابان بهشت» که البته حتی همجواری آن با «پارک شهر» نیز نتوانسته حق بهشت بودن را برای این خیابان شلوغ ادا کند. رئیس شورای شهر تهران که مهمترین دغدغه خود را رضایت خدا و اینکه نکند«خسرالدنیا والاخرة »شود،میداند؛ برادر کوچکتر مرد عمل و نه مرد سخن شهید مصطفی چمران محسوب می شود. وی فارغالتحصیل مقطع کارشناسی ارشد معماری از دانشگاه تهران است.
گفتگوی خبرگزاری دانشجو با مهدی چمران دوساعتی زمان برد؛ بخش اول این گفتوگو سابقاً تقدیم شد. در بخش دوم از ارزیابی عملکرد مدیریت اصولگرایان برشهرتهران گرفته تا روایت ایشان از داستان freeyashar# واصلاً چرایی پیش آمدن املاک به اصطلاح نجومی، را رئیس شورای شهرتهران با حوصله برای ما تشریح کرد.
آقای رئیس در بخش اول این گفتوگو از مشکلات مالی شهرداری برای گسترش حملونقل عمومی بهویژه مترو گفت و خاطر نشان کرد در صورت جبران کمبود واگن، میزان حمل و نقل عمومی مابا مترو دو برابر می شود. وی همچنین عدم همکاری بانکها در نوسازی بافت فرسوده را از دلایل عمده وجود این نوع بافتها در تهران دانست و تصریح کرد: در بافت فرسوده هم حرکت خوبی از نظر مندر تهران انجام نشده است. اما همین مقدار هم تهران از سایر شهرها جلوتر است.
چمران در این گفتوگو گریزی هم به مساله انتخابات پیشروی شورای شهر تهران زد و یادآور شدکه انتشار لیست انتخاباتی هنر نیست و ایراز امیدواری کرد که افرادی اهل فن و متخصص مسائل شهری انتخاب شوند.
آنچه در ادامه میآید ماحصل بخش دوم و پایانی گفتگوی ما،با مهندس چمران است:
ماجرای املاک واگذارشده شهرداری از زبان چمران
**آقای چمران چند وقتی از ماجرا املاک نجومی می گذرد.
چمران: نجومی نداریم املاک واگذارشده شهرداری چون هیچ چیز آن، به نجومی نمیخورد. با اصطلاح املاک نجومی، به دنبال تکثیر نجومیهای دیگر بودند.
**با این اصطلاح در رسانهها و بین مردم متداول شد
چمران: بله با این اصطلاح میخواستند چیزهای نجومی دیگر را تکثیر کنند ولی نجومی نیست نجومی نداشتیم.
**به هر حال در این داستان از قوه قضاییه گرفته تا سازمان بازرسی کل کشور نهادهایی بودند که ورود پیدا کردند و سوال اصلی ام این است که تا چه حد طرح چنین ماجرایی از روز اول صادقانه بود و موضوع دومی که دغدغه ما هم هست این است که مطرح کنندگان این موضوع از سایت معماری نیوز گرفته تا برخی نمایندگان شورای شهر تهران تا چه اندازه دغدغه مبارزه با فساد داشتند؟
چمران: من دغدغه مبارزه با فسادش را نمیدانم؛ چون همه این دغدغه را ظاهراً دارند واقعیتش را خدا می داند. من علم غیب ندارم و نمی توانم بگویم. انشالله که همگی دغدغه مبارزه با رانت خواری و فساد و این چیزها داشتند ولی فاش کردن یک نامه کاملاً محرمانه که حتی روی یک پاکت آن نوشته بود شاخصاً مفتوح بفرمایید و ازطرف دیگر آن چه که مطرح شد نتیجه بازرسی نبود بلکه سوالی بود که از این افراد کرده بودند.
ماجرا به این ترتیب بود که سازمان بازرسی یک بازرسی فرستاده بود این بازرس به یک چیزهایی رسیده بود ولیستی به 48نفر که با موضوع مرتبط بودند داده بود که شما نظرت را بده که این افراد یا این تعاونی ها این زمین ها و خانه ها را گرفته اند یا نه؟این مسئله را به عنوان سوال مطرح کرده بود ، نه به عنوان نتیجه بازرسی اصلاً سازمان بازرسی هم این لیست را نداده بود خود آن بازرس این کار را کرده بود.
این لیست به دست یک یا دو تا اعضای شورای شهر رسیده و آنها هم به یک سایت داده اند و از آن سایت خواستند که این اسمها را اعلام نکند. اما عملاً این اتفاق نیفتاد. البته کار سایت اعلام کردن است، نمیشود گفت که اعلام نکن به هر حال به خصوص چون نام اعضای شورای شهر در آن بود رفتند به آن ها گفتند که این خلاف و دروغ است و ما خانه ای نگرفته ایم ما زمینی نخریدیم.
** اگر موافق باشید یک مقداراز بحث های جدی فاصله بگیریم، از دوران دانشجویی خود بگویید که در چه دانشگاهی بودید؟
چمران: دانشگاه تهران دانشکده هنرهای زیبا رشته معماری خواندم سال ۳۹ رفتم دانشگاه ۴۷ هم فارغالتحصیل شدم و بعد هم رفتم سربازی چون یک شورش مسلحانهای کردیم بعد ما را با این که به هر حال درگروه دکتری و فوقلیسانس بودیم گرفتند، سرباز صفرمان کردند و دادستانی ارتش محاکمه نظامیمان کردند، و فرستادند بندر عباس و بوشهر و بندر لنگه آن جا هم سربازیمان را طی کردیم.
**عضو تشکل خاصی هم در دوران دانشجویی بودید؟
چمران: تشکل نبود آن موقع انجمن اسلامی دانشجویان بود، بله من رفتوآمد داشتم از دورانی که برادرم شهید چمران در انجمن اسلامی بود من راهم میبرد، به غیر از آن از سن ۱۳، ۱۴ سالگی در مسجد هدایت پای درس تفسیر آقای طالقانی هم میرفتم در نشستها و جشنها، تظاهرات حتی سفرهایشان عموماً با آنها همکاری داشتم در تمام تظاهرات سیاسی ضد رژیم آن روز هر جایی هر خبری بود ما پای ثابت بودیم.
**آیا این فعالیتها تاثیری در روند آینده شغلی و شخصیت سیاسی شما داشت؟
چمران: انجمن اسلامی جوری نبود که برویم اسم بنویسیم و عضو شویم جلسه می گذاشت می رفتیم و دعوت می کردند می گفتیم ما هم هستیم ممکن است الان عضو و این چیزها به آن صورت داشته باشند آن موقع هم یک تشکیلاتی داشتند ولی آن جوری من در هیچ تشکیلاتی در قبل یا بعد از انقلاب عضو نبودم. تا همین جبهه اش که فعلاً تشکیل شده است این شاید اولین تشکیلاتی است که من آمدم در آن، البته آبادگران را خودمان درست کردیم.
**به نکته خوبی اشاره کردید جبهه مردمی نیروهای انقلاب، آیا قرار است که به هر حال کاندید مشخصی را برای ریاست جمهوری معرفی کند؟
چمران: برنامه ما همین است انشالله
**به نتایج و جمع بندی هم رسیده اید؟
چمران: کاندیدا را ما در نشست حدود 3 هزار نفری که ازسراسر کشور که شاید برای اولین بار بود که افراد دریک چنین نشست گسترده ای می آمدند وآزادانه ما گفتیم به ده نفر که گزیده اول شما هستند و گزیده شما هم هستند رای بدهید به ده نفر رای دادند که انشالله د رمجمع دوم که تشکیل خواهد شد آن را اعلام خواهیم کرد.
مهمترین اتفاق سال گذشته در بعد مدیریت شهری،حادثه پلاسکو بود
** اتفاقاتی مهی در سال گذشته رخ داد از فوت آیت الله هاشمی گرفته تا حادثه پلاسکو، برخورد دو قطارو مرگ صدها نفر از هموطنانمان ، آزاد سازی حلب، تعطیلی بزرگ ترین کمپانی های کشور از ارج گرفته تا پلی اکریل اصفهان و مسائلی از این دست این تعدادی از آن ها بود که به نظر ما رسید مهم ترینش را اگر بخواهید انتخاب کنید به کدام اشاره می کنید ؟
چمران:در شهر ما مهم ترین اتفاق از بعد مدیریت شهری بحث پلاسکو بود، در کشورمان حادثه قطار بود در منطقه آزاد سازی حلب بود وبه طور کلی از نظر اقتصادی همان کارخانه ها و مراکزی بود که شما به آن ها اشاره کردید.
**جناب آقای مهندس رابطه شما سر کلاس با دانشجویانتان صمیمی هست؟
چمران: من کلاس یک دو واحدی بیشتر ندارم که آن هم اتفاقاً درس بحران است که تمام سیلابسهای درسی آن راهم خودم نوشتم چون در رشته معماری طراحی در بحران نداشتیم و من چون بعد از اکثر زلزله ها خودم را رساندم در بازسازی پس از جنگ خیلی فعال بودم و تلاش زیادی داشتم.
دو تا کنفرانس بین المللی بازسازی در دانشگاه تهران گذاشتیم که بی نظیر بود واز آن برای بازسازی بسیار استفاده کردیم و به این دلیل در بحث بحران چه در جنگ و در چه زلزله و نظایر آن من تجربیات عملی داشتم که آنها را تدوین کردم و درس طراحی در بحران را پیشنهاد دادم و الان هم در دانشگاه آن دو واحد را تدریس می کنم.
روابط مان با دانشجویان خیلی خوب است ولی بیشتر این که روابطمان صمیمانه می شود کار ما در آتلیه است. یعنی درس طراحی معماری است که اصل معماری است که پروژه می دهیم. قاعدتاً در آتلیه که می رویم دیگر کلاس درس نیست، همه باید سر یک میز بنشینیم با هم کار کنیم ساعت ها هم باید بنشینیم بنابراین روبط باید خیلی صمیمانه تر از کلاس درس باشد.
واکنش رئیس شورای شهر تهران به #freeyashar
**هشتک free yashar که دانشجویان شما روی تابلو نوشته اند تصویرش به شدت در رسانه پخش شد وبرخورد و واکنش تان به این هشتک چه بود؟
چمران: برای من بسیار عادی بود روی تخته اسم این دوست عزیزمان را نوشته بودند که چون درکار معماری فعالیت می کرد به او علاقه داشتم و اخبارسایتش را هم میخواندم و خیلی هم متاسفم برایش که با آن کار ناسنجیده و ناپسندی که کرد هم به خودش ، هم به سایتش وهم به دیگران آسیب رساند که واقعاً یک آسیب بزرگی رساند.
اسم او را روی تابلو نوشته بودند من حتی توجه هم به آن نکردم. تا آخر ساعت هم اسمش بود بعد هفته بعد یکی از دانشجویان پرسید چرا توجه نکردی ؟گفتم شما نوشتید، لابد دوست داشتید من هم نخواستم دوستی شما را خراب کنم. فکر کردم شما کیف می کنید آن را می بینید من هم گفتم بگذارم کیفتان را کنید. بعد پرسیدند موضوع از چه قرار بوده است؟ برای اولین بار، برایشان توضیح دادم.
**آیا با دانشجویانتان بحث های سیاسی هم در سر کلاس دارید؟
چمران: بحث های سیاسی به طور کلی،امابحث جناحی در کلاس ندارم. اما روی مسائل جنگ، و تجربیات زلزله و ناکارامدی ها و کارآمدی ها خیلی بحث دارم.
** اگر در انتخابات شورای شهر به هر دلیل رای نیاورید چه کار می کنید؟
چمران: علاقهمندم زندگی شهید چمران را به نگارش درآورم و هم دانشگاه است که کار میکنم هم بنیاد شهید چمران را اداره میکنم که در بنیاد کارهای فرهنگی است. حدود یازده جلد کتاب از دست نوشتههای زیبا و بسیار ارزنده شهید چمران را تابهحال چاپ کردیم که اینها واقعاً تکان دهنده و زیبا است و هنوز هم شبها میروم آن جا می نیشینم و بقیه دستنوشتهها را تنظیم میکنم و به قول بچهمحل خودمان صفا میکنم و یک حالت دیگری برای من دارد و علاقه و عشقم آن است که بتوانم یک زندگینامه کامل برای دکتر چمران نیمهکاره است تماش کنم و دلم میخواهد هر چه زودتر از این گرفتاریها رها شوم و بتوانم آن کار فرهنگی را آزادانه انجام بدهم که تأثیر بسیار زیادی هم در فرهنگ ما دارد و فکر میکنم کارهای فرهنگی مبنا و پایه،حرکتهای دیگر است. به هر حال اگر کار فرهنگی را ادامه دهم خیلی بیشتر خوشحال میشوم.
**آقای مهندس، در آستانه سال نو هستیم اهل عیدی دادن هم هستید به چه کسانی عیدی می دهید؟
چمران:قطعا به دوستان و آشنایان و همکارانمان که عیدی می دهیم در خانه هم به بچه ها و عروس و داماد و نوه به این ها باید عیدی بدهیم.
**عیدی را به چه شکل درنظر گرفتید نقدی یا...؟
چمران: من دوست داشتم همیشه هدیه بدهم به خصوص کتاب یا هدایای فرهنگی هدیه کنم.اما فرصت نمی کنم و عمدتا در خانه و این جا، پول نو می گیریم و نقداً کارسازی می کنیم.
**به هر حال اگر که فکر می کنید سوالی جا ماند که به ذهن بنده نرسید و حضرتعالی علاقه مند هستید که د رمورد آن توضیح بدهید خوشحال می شویم بشنویم
چمران: نه، من فقط ناراحتم از برخی بیانصافیها البته وقتی یاد خاطرهای میفتم چندان ناراحت هم نیستم، یک دست نگاشتهای شهید دکتر چمران دارد که خدمت امام نوشته است هیچوقت هم به امام نداده است من عین دست خطش را دارم، نوشته که خیلی دوست دارم بیایم شما را ببینم ولی از شدت علاقهای که دارم گاهی اوقات نمیتوانم بیایم و شما را ببینم البته این اخلاق در شهید چمران هم وجود داشت. اولین بار هم که میخواستند به زیارت حضرت امیر المومنین (ع) در نجف برود.
** از اینکه در این گفتگو شرکت کردید,سپاسگزارم.
چمران: من هم از شما سپاسگزارم.
بخش اول این گفتوگو را اینجا مطالعه کنید.