به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو؛ مراسم افتتاحیه سی امین دوره نمایشگاه بین الملی کتاب تهران ساعتی پیش با حضور علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی، سیدرضا صالحی امیری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، مهدی چمران رئیس شورای شهر تهران و جمعی از مقامات کشور ایتالیا مهمان ویژه این دوره نمایشگاه آغاز شد.
سیدرضا صالحی امیری وزیر ارشاد در این مراسم در سخنانی گفت: امسال سی و مین سال نمایشگاه تهران است، نمایشگاه کتاب تهران یکی از مهمترین فعالیتهای فرهنگی پس از انقلاب است و میتوان ادعا کرد که این نمایشگاه محصول انقلاب اسلامی است.
وی ادامه داد: به اندیشه امام و رهبری کتاب جایگاه و نقش مهمی در تحول و توسعه فرهنگی و انسانی دارد و حفظ نقش کتاب وظیفه همه علاقمندان نظام است و باید بنیانگذاران این نمایشگاه تقدیر کنیم که در روزهای سخت کشور اولویت فرهنگی را فراموش نکردند.
وزیر ارشاد گفت: در سختترین سالهای جنگ یعنی در پاییز سال 66 نمایشگاه کتاب تهران با حضور ناشرانی از 32 کشور جهان برگزار شد و تاکنون هیچ حادثهای نتوانسته است این نمایشگاه بزرگ را تعطیل کند. شاید بتوان گفت 30 سالگی بهترین سن برای رشد و تعالی است. انرژی جوانی، تجربه میانسالی وجود دارد.
صالحی امیری تصریح کرد: 30 سالگی نمایشگاه کتاب تهران رخداده و آن واگذاری امور اجرایی به تشکلهای صنفی است. ما در 30 سالگی میتوانیم افقهای پیش رو را ترسیم کنیم اکنون باید بگوییم که ما آمادگی داریم در سال آینده کلید نمایشگاه را به صنف تحویل دهیم و به عنوان دولت وظیفه سیاستگذاری را برعهده بگیریم. در نمایشگاه سی و یکم تهران صنوف میزبان باشند.
وی با بیان این مطلب که باید آینده را رصد کنیم گفت: باید ببینیم کتاب به کدام سمت سوق پیدا میکند، جمعیت کتابخوان ما در کجا قرار میگیرد و اقتصاد نشر جه وضعی دارد از نظر ما کلیه فعالیتهای نمایشگاه کتاب تهران به صنف واگذار شود.
وزیر ارشاد در بخش دیگری از سخنان خود گفت: در عصر فضای مجازی آمارهایی میدهد که تحول در حوزه کتاب و کتابخوانی ایجاد شده است، در سال 91 حدود 64 هزار و 151 عنوان کتاب منتشر شده است این رقم در سال 92 به 66 هزار کتاب رسیده است و در سال 93 حدود 73 هزار و 712 جلد و در سال 94 به 81 هزار و 327 عنوان رسیده است و در سال گذشته به 88 هزار و 504 عنوان رسیده است این آمارها بیانگر تحول در کیفیت و کمیت نشر در ایران است.
صالحی امیری افزود: امسال علاوه بر حضور ناشران داخلی فرصتهای اقتصادی هم برای حلقه نشر به وجود امده است و صنعت نشر ایران در مبادلات بینالمللی یکی از اهداف نمایشگاه کتاب تهران است که دیپلماسی فرهنگی این اتفاق را امسال رقم زده است. در سالهای گذشته کمیته ناشران خارجی به صورت مستقیم شرکت نمیکردند اما بعد از فضای برجام نقش بینالمللی کتاب تهران پررنگ شد و روسیه و ایتالیا به عنوان میهمان ویژه انتخاب شدند. امسال ایتالیا به عنوان مهمان ویژه حضور پررنگی دارد که هم قبل از نمایشگاه و پس از نمایشگاه این حضور را شاهد هستیم. علاوه بر آن امسال استانبول به عنوان شهر مهمان ویژه در نمایشگاه شرکت میکند این اتفاق نشان دهنده نویدی است که با دیپلماسی فرهنگی را گسترش دهیم.
وی در پایان صحبتهای خود از حضور وزیر فرهنگ صربستان و معاون وزیر فرهنگ و گردشگری ایتالیا در نمایشگاه کتاب تهران تقدیر کرد.
همچنین در ادامه این مراسم چزاری معاون وزیر فرهنگ و گردشگری ایتالیا در ادامه این مراسم ضمن قرائت پیام رئیس جمهور کشور ایتالیا برای نمایشگاه کتاب تهران در سخنانی گفت: این رویداد که بزرگترین اتفاقخ اورمیانه است واقف هستیم این نمایشگاه غنای فرهنگ ایران را به دنیا نشان میدهد و تعداد بسیار بازدیدکنندگان آن این رویداد را به تجربه ای خاص تبدیل کرده است.
در انتهای مراسم نیز با حضور علی لاریجانی از ناشران برگزیده سال 95 تقدیر شد.