اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، اگر چه با تشکیل ستادهای جوانان و دانشجویان در بجنورد کمکم فعالیت انتخاباتی پررنگ تر شده است؛ اما گویا بیشتر دانشگاه های استان هنوز برنامه ای در این مورد ندارند و یا آن را آغاز نکرده اند؛اما دانشجویان که شور جوانی و انتخاباتی آن ها در هم آمیخته است، در گوشه و کنار دانشگاه مباحثی در مورد انتخابات مطرح می کنند و این روزها شاهد حرکت های نهان و آشکار در دانشگاه ها هستیم و تبلیغات شوراها هم اگر چه هنوز به طور رسمی آغاز نشده است؛ اما در لایه پنهان جامعه دانشجویی تلاش برای جذب نخبگان دانشگاهی و هیئت های علمی و اساتید در جریان است.
به گفته یک دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه پیام نور، دانشگاه ها نقشی غیرقابل انکار در اوضاع سیاسی کشورمان دارند. تاثیرگذاری و تاثیرپذیری دانشگاه ها در فضای عمومی جامعه، نقش نخبگان دانشگاهی در هدایت افکار عمومی و فضای آزاداندیشی موردنظر در دانشگاه ها، مواردی هستند که اهمیت نقش دانشگاه ها در عرصه سیاست به خصوص در ایام مهمی چون انتخابات را نشان می دهند.
وی با بیان این که با نزدیک شدن به انتخابات ریاست جمهوری و شوراها دانشگاه ها هم این روزها شاهد حرکت های نهان و آشکار انتخاباتی هستند، می گوید: کاندیداها از هم اکنون به فکر جلب حمایت نخبگان هستند و از سویی دیگر هر تحولی که به چشم می خورد نیز دانشجویان رنگ و بوی انتخاباتی به آن می دهند که البته گاهی همین طور هم هست.
وی تصریح می کند: انتخابات ریاست جمهوری و شوراها یکی از مهمترین انتخابات در کشورمان است و تعدد نامزدها و پیچیدگی های سیاسی و اجتماعی موثر در نتایج انتخابات باعث می شود، تحلیل شرایط دشوار شود و پیش بینی نتایج امری تقریبا محال باشد؛ اما یکی از نکاتی که قابل پیش بینی و بررسی است نقش آفرینی دانشگاهیان در انتخابات پیش روی مجلس شورای اسلامی است.
صبوری، دانشجوی دانشگاه بجنورد می گوید: در دانشگاه بجنورد شور و حال انتخابات کاملا به چشم می خورد و مسئولان دانشگاه با دانشجویان و انجمن های دانشجویی همکاری خوبی دارند و برنامههای خوبی هم در این باره برگزار شده است.
وی با بیان این که استان در ۱۰ سال اخیر شاهد رشد جمعیت دانشگاهی بوده است، اضافه می کند: در بجنورد تعداد دانشگاه ها و جمعیت دانشجویی زیاد است و می توان حساب ویژه ای روی این ظرفیت و تاثیرگذاری آن در عرصه مشارکت در انتخابات باز کرد.
وی ادامه می دهد: رای یک دانشجو معمولا از دقت و هدفمندی بیشتری برخوردار است و به عبارتی مشارکت برآمده از آگاهی است و کمتر در معرض آسیب هایی از جنس انتخاب نامزدها بر اساس پوستر رنگی و شام انتخاباتی است و اگر به چهره های این دوره در انتخابات شهر و روستا نگاه دقیق و برآمده از تأمل انداخت، چهره های دانشگاهی و اعضای هیئت علمی را می بینیم که سهمی قابل توجه از فهرست نامزدهای انتخاباتی را به خود اختصاص می دهند.
او ادامه می دهد: افرادی که به واسطه تحصیلات دانشگاهی، آشنایی با فن بیان، قرارگرفتن در محیط سیاسی دانشگاه و نیز انگیزه های مختلف پا به عرصه رقابت می گذارند، بهتر می توانند خوب و بد این عرصه را دریابند و به خواسته های آن ها پاسخ دهند.
یک استاد دانشگاه هم در این مورد می گوید: دانشگاه ها علاوه بر تاثیر مهمی که در داغ شدن بازار انتخابات از لحاظ نامزدها دارند در حوزه تشکل ها و جریان های سیاسی هم نقشی مهم دارند.
صابری میافزاید: تشکل های دانشجویی با برگزاری برنامه های مناظره و انتشار نشریات می توانند نامزدها را به دقت رصد و عرصه را برای انتخاب دقیق آماده کنند. از سویی دیگر نگاهی که برخی جریانات سیاسی به دانشجویان و برخی تشکل ها به عنوان پیاده نظام خود در دانشگاه ها دارند باعث می شود آسیب های عمیقی در این حوزه وجود داشته باشد.
او در عین حال خاطرنشان می کند: یکی از عواملی که دانشگاهیان را وادار می کند در مسائل انتخاباتی و سیاسی ورود کم رنگی داشته باشند برچسب هایی است که به آن ها زده می شود و از سویی برخی مسئولان دانشگاه ها هم در این مورد سختگیری هایی بی مورد دارند و با بسیاری از درخواست های دانشجویان موافقت نمی کنند.
او بیان می کند: این در حالی است که با نگاهی به کاندیداهای مهم و مطرح می توان دریافت که در این دوره حضور دانشگاهیان پر رنگ تر از هر زمان دیگری در لیست تایید صلاحیت شدگان است و دورخیز دانشگاهیان برای رسیدن به شوراها ناشی از تعهد و مسئولیت آن هاست.
با این وجود اگر چه دانشجویان دوست دارند فضای دانشگاه ها انتخاباتی شود؛ اما گویا برخی از مسئولان دانشگاه ها ترجیح می دهند کمتر وارد این جریانات شوند.
در این مورد امینی فر، مسئول بسیج دانشجویی استان هم گلایه دارد و می گوید: مدتی است، تلاش می کنیم که برنامه های انتخاباتی را احیا کنیم و برخی برنامه ها مانند گفتمان ها اجرا شود ولی با مخالفت دانشگاه ها مواجه ایم که فلان سخنران را دعوت نکنید. تاکنون توانسته ایم فقط در دانشکده علوم قرآنی سخنران دعوت کنیم.
وی با بیان این که با روشی که برخی روسای دانشگاه ها در پیش گرفته اند، فضای دانشگاه ها انتخاباتی نمی شود، تصریح می کند: طرحی به نام کافه انتخابات را برنامه ریزی کرده و کلید زده ایم تا مدل های مطالبه گری را تمرین کنیم.وی می افزاید: اگر می بینید دانشگاه ها انتخاباتی نشده اند به خاطر سختگیری است و دانشگاه ها این امور را کمی آسان تر بگیرند.
وی در مورد طرح کافه انتخابات هم بیان می کند: کافه انتخابات در همه دانشگاه ها راه اندازی می شود و چند غرفه است که در آن ها کرسی های آزاد اندیشی،جراید و اخبار روز، مناظره و گفتمان دانشجویی ارائه می شود و امیدواریم موفق به گرفتن مجوز شویم و فضای سخت کنونی را تسهیل کنیم.
وی ادامه می دهد: در بین دانشگاه ها فعلا دانشگاه بجنورد از بقیه دانشگاه ها فعال تر ظاهر شده است و برنامههای منطقی و خوبی را اعلام و برگزار کرده است؛ با این وجود رئیس دانشگاه پیام نور خراسان شمالی هم می گوید: هنوز فضای داخل شهر هم انتخاباتی نیست و ستادهای کاندیداهای ریاست جمهوری به تازگی راه اندازی شده اند.
یک استاد دانشگاه هم در این مورد بیان می کند: برخی از سختگیری هایی که در دانشگاه ها می شود لازم است و نباید این سخت گیری ها را به منزله نوعی تقابل بین مسئولان و دانشجویان دانست.
مفیدی با بیان این که بداخلاقی انتخاباتی را نباید از یاد برد، می افزاید: هرچه به زمان انتخابات نزدیک تر می شویم، حساسیت ها و تکاپوی نامزدها برای موفقیت در این عرصه افزایش می یابد و هر دو انتخابات پیش رو دارای اهمیت است و می تواند سرنوشت ساز و تعیین کننده باشد.
وی خاطرنشان می کند: برخی ها از این فضا می خواهند استفاده هایی به جز آن چه که باید کنند و همین امر می تواند به انتخابات لطمه بزند و شور و حال دانشجویان برای تبلیغات را تحت الشعاع قرار دهد و حرکت آن ها را به یک سمت دیگر ببرد که لازم است در این مواقع مسئولان دانشگاه ها هوشیار باشند و سخت گیری کنند.
وی می گوید: دانشجویان ما اگر چه از آگاهی لازم برخوردارند و می دانند در این مواقع چه کنند؛ اما گاهی ممکن است اتفاقاتی رخ دهد که شیرازه امور از هم گسسته شود.وی تصریح می کند: در هر حال اگر هنوز شور و حال انتخابات در دانشگاه ها آن طور که باید و لازم است دیده نمی شود به علت این است که هنوز برخی ستادهای دانشجویی رقیبان شکل نگرفته و در خود مرکز استان هم فقط چند روز است که ستادهای کاندیداهایی مانند روحانی و رئیسی برپا شده؛ این در حالی است که رفت و آمدها به این ستادها هم کم است و تا این ستادها جا بیفتند مدتی طول خواهد کشید.
یک استاد دانشگاه اشراق هم می گوید: از هر گونه حرکت انتخاباتی در چار چوب قانون در این دانشگاه حمایت شده است و خواهد شد. وی ادامه می دهد: در دوره های قبل هم دانشجویان خوب ظاهر شدند و این دوره هم همین طور خواهد بود.
وی اضافه می کند: برخی برنامه های درسی میان ترم ممکن است تحت تأثیر انتخابات قرار بگیرد که برنامه ریزی های لازم در این مورد را معمولا خود اساتید انجام می دهند و این که دو انتخاب در یک زمان انجام می شود مسئله مهمی است.
وی بابیان این که فعلاً از تبلیغات شورا ها در این دانشگاه خبری نیست، می گوید: البته این موضوع به این معنی نیست که تبلیغات زود هنگام آغاز نشده است؛ بلکه دیده می شود برخی دانشجویان و اساتید زیر پوستی و به آرامی در حال تبلیغ هستند که ضرری هم ندارد.