به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری دانشجو به نقل از «پولتیکو»، در حالیکه پنتاگون(وزارت دفاع آمریکا) در پی اعزام نیروهای بیشتر به افغانستان است، وزارت خارجه آمریکا دفتر نماینده ویژه این کشور در امور افغانستان و پاکستان را منحل کرده است.
این اتفاق باعث سردرگمی در داخل و خارج از وزارت خارجه آمریکا شده که آینده بخشی از این سازمان موسوم به «دفتر نماینده ویژه در امور افغانستان و پاکستان» چه خواهد شد.
ابتدا به دیپلماتهای این بخش گفته شده بود که این دفتر روز گذشته بسته شده و با «دفتر جنوب آسیا و آسیای مرکزی » ادغام خواهد شد. اما عصر روز گذشته، ساعتها پس از تلاش رسانههای خبری برای دریافت نظر مقامات و درحالی که انتقادها برای عدم پاسخگویی افزایش یافت، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد که «رکس تیلرسن» وزیر خارجه آمریکا هنوز تصمیمی درباره «دفتر نماینده ویژه در امور افغانستان و پاکستان» اتخاذ نکرده است.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا همچنین تصدیق کرد که روز جمعه آخرین روز کاری «لارل میلر» به عنوان سرپرست نمایندگی ویژه آمریکا در امور افغانستان و پاکستان است.
منابع دیگری نیز خبر دادند که روز گذشته آخرین روز کاری دستیار ارشد میلر، «جاناتان کارپنتر» معاون وی نیز بوده است.
این در حالی است که کارکنان این دفتر تصور داشتند که پس از تعطیلی، بخش آنان با دفتر جنوب آسیا و آسیای مرکزی ادغام خواهد شد.
با این وجود سخنگوی وزارت خارجه در بیانیه خود اعلام کرد: وزارت خارجه دفاتر امور افغانستان و پاکستان را حفظ خواهد کرد.
وی در ادامه گفت: وزیر خارجه هنوز درباره آینده دفتر نماینده ویژه امور افغانستان و پاکستان تصمیمی نگرفته است.
با این وجود با رفتن میلر معلوم نیست چه کسی جایگزین وی خواهد شد، این در حالی است که سخنگوی وزارت خارجه نیز به وضوح اعلام نکرد که جایگزینی برای میلر انتخاب خواهد شد، یا خیر. اما تیلرسن بارها اشاره کرده که از تعداد بالای نمایندگان ویژه ناراضی است و قصد دارد تا این نمایندگان را کاهش دهد.
این تصمیم باعث نگرانی مقامات آمریکایی و دیگر ناظران شده است که در نبود نماینده چه کسی مسئول اداره دیپلماسی افغانستان و پاکستان در این برهه حساس خواهد شد.
در حالیکه ترامپ و تیلرسن به انتخاب مقامات ارشد بسیاری در وزارت خارجه این کشور موفق نشدهاند، یکی از مقامات وزارت خارجه آمریکا با ابراز نگرانی گفت که با توجه به خروج مقامات ارشد از دفتر جنوب آسیا و آسیای مرکزی، وضعیت این دفتر نیز نامشخص است.
دفتر جنوب آسیا و آسیای مرکزی نیز سطح بیسابقهای از خروج مقامات ارشد آمریکا را تجربه کرده است و برخلاف دیگر دفاتر منطقهای حتی دستیار سرپرست وزیر خارجه آمریکا نیز برای نظارت بر کار این دفتر وجود ندارد.
بدون حضور نماینده ویژه در امور افغانستان و پاکستان، معلوم نیست چه کسی نظارت بر روابط دیپلماتیک در افغانستان و پاکستان را بر عهده میگیرد.
با اینکه احتمالا همچنان کارکنانی به عنوان رئیس دفتر وجود خواهند داشت، اما این اشخاص تاثیرگذاری مقامات ارشد را نخواهند داشت و حتی اگر به این مقامات ارتقا درجه داده شود و سرپرست شوند، این افراد همچنان کنترل محدودی برای ایجاد برنامههای بلند مدت دارند.
«دن فلدمن» که نمایند ویژه سابق آمریکا در امور افغانستان و پاکستان بود نیز تاکید میکند که کاهش مقامات بلندپایه آمریکایی در حالی صورت میگیرد که گفتوگوها برای افزایش سطح نیروها در افغانستان ادامه دارد و طالبان حکومت مرکزی افغانستان را مورد تهدید قرار میدهند.
وی افزود: به جای افزایش تلاشهای دیپلماتیک، به نظر میرسد که ارتش کنترل امور را در دست خواهد گرفت.
فلدمن در ادامه گفت: اگر هدف افزایش نظامیان کمک به تقویت گفتوگوها برای ایجاد راهحل سیاسی باشد که حتی فرماندهان ارتش نیز معتقدند تنها راهحل پایدار و بلند مدت است، بنابراین چگونه ممکن است با وزارت خارجه خنثی به این هدف رسید؟
ترامپ در نظر دارد که بودجه وزارت خارجه را حدود 30 درصد کاهش دهد، بنابراین انتظار میرود تیلرسن نیز بسیاری از مقامها و کارکنان این وزارت خانه را کاهش دهد.
یکی از مقامات وزارت خارجه آمریکا که از مسائل دفتر نماینده ویژه در امور افغانستان و پاکستان نیز آگاهی دارد گفت: بلندپایهترین مقامی که اکنون در دفتر منطقهای حضور دارد «هوارد ونورنکن» است که بیشتر سابقه مدیریتی دارد تا سیاستگذاری.
این در حالی است که تنها یک نفر به عنوان معاون وزیر خارجه آمریکا در این دفتر حضور دارد که مسئول امور کشورهای آسیای مرکزی است.