گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو-مریم اویسی، همه چیز با یک ایده شروع شد! ایده ای که در سطح یک فکر باقی نماند. نیاز به اصلاح و مشورت داشت و برگزاری استارتاپ و تشکیل تیم برای ادامه حیات در مرحله اجرایی، یاریاش کرد.
شاید دهه ۸۰ در ایران کسی به این موضوع فکر نمی کرد که می توان در کسبوکار و تجارت دگرگونی ایجاد کرد و به جای استفاده از تکنولوژیهای خریداری شده، از پتانسیل و فکرهای دست نخورده محققان داخلی بهره برد.
استارتاپ؛ واژه ای که در سال های اخیر بیش تر از آنچه شنیده می شود، دانشجویان و محققان خلاق را با خود همراه کرده است. کسب وکار نوپا یا کسب وکار جدید عبارتی است که برای برگردان فارسی این لغت در نظر گرفته شده و تاکنون توانسته جایگاه مناسبی در ایران پیدا کند. ابتدای ظهور استارتاپ در ایران، این رویداد بیشتر در حوزه IT برگزار می شد اما رفته رفته بخش های دیگر نیز پای کار آمدند و حالا، تیم های استارتاپی برای حضور در عرصه بین المللی حاضر می شوند.
روند رو به رشد ایران در فناوری و پیشتازی و رقابت تنگاتنگ پژوهشگران حوزه نانو در عرصه بین المللی، مسیری را برای استفاده از فکر های بکر محققان داخلی در جهت تلفیق نانو با علوم دیگر ترسیم کرد.
دوره توانمندسازی راه اندازی کسب و کارهای فناوری نانو (نانو استارت آپ) توسط ستاد توسعه فناوری نانو از شنبه، ۲۴تیرماه در دو مرحله در دانشگاه صنعتی شریف در حال برگزاری است.
راه اندازی کسب و کارهای فناوری پیشرفته در مراحل اولیه خود، از اصول خاصی پیروی می کند. تیم ها در این دوره فرصت دارند قابلیت های خود در زمینه راه اندازی کسب و کار فناوری نانو را با کمک شبکه متخصصین فناوری و تجاری سازی و در قالب رقابتی دو مرحلهای ارتقا داده و تیم برتر به عنوان نماینده ستاد ویژه توسعه فناوری نانو ایران در المپیاد بین المللی نانو راه پیدا کند. مرحله دوم این رویداد در مرداد و شهریورماه سال ۱۳۹۶ برگزار می شود.
به منظور آشنایی بیشتر با روند و اهداف برگزاری نانو استارتاپ با یوسف طاهری، دبیر نانو استارت آپ به گفت وگو نشستیم.
طاهری درباره اهداف این استارت آپ توضیح داد: نانو استارت آپ اولین استارت آپ در این حوزه و به همت ستاد توسعه فناوری نانو معاونت علمی به مدت هفت روز در دانشگاه صنعتی شریف برگزار می شود . این استارت آپ از روز شنبه ، ۲۴ تیرماه آغاز به کار کرده و گروه ها و افراد برتر هفتمین مسابقه ملی فناوری نانو در این استارت آپ شرکت می کنند.
وی ادامه داد: از اهداف برگزاری استارت آپ می توان به شناسایی و انتخاب یک تیم برای حضور در اولین المپیاد بین المللی فناوری نانو اشاره کرد این المپیاد در حوزه آب و فاضلاب برگزار می شود و کسب و کار و مارکتینگ در طرح ها و ایده های این المپیاد اهمیت ویژه ای دارد. این المپیاد تست و یا حل تئوری مسئله ندارد، بلکه باید معضلی در حوزه آب و در سطح بین المللی انتخاب و برای حل آن ایده ای تا مرز تجاری سازی ارائه شود.
دبیر نانو استارت آپ با اشاره به اینکه نانو استارت آپ پیش درآمدی برای حضور تیم برتر در عرصه بین المللی است، گفت: ۱۰۰ نفر را برای حضور در این استارت آپ حوزه آب دعوت کردیم و تیم سازی ها شکل گرفته و با شناختی که از حوزه نانو داریم، حداقل ۳۰ مورد مبحث برای حوزه آب وجود دارد که کاربردی است و قابلیت تجاری شدن دارد.
دبیر برگزاری نانو استارت آپ ادامه داد: تیم ها در استارت آپ براساس توانمندی و علاقه مندی تقسیم شده اند که یک مسئله یا یک حوزه از فناوری را انتخاب می کنند. اگر تیمی حوزه فناوری را انتخاب کند و با توجه به اینکه هشت پلت فرم فناوری در حوزه آب در کشور داریم، تیم ها می توانند برای توسعه پلت فرم یا برای ایجاد یک کاربرد جدید از پلت فرم یک ایده را مطرح و مدل های بیزنسی آن را ارائه کنند.
وی تصریح کرد: در حالت دوم تیم ها یک مسئله یا مشکل را در حوزه آب انتخاب و برای آن راهکار نانویی ارائه می کنند؛ به عنوان مثال برای حل مشکل آب آشامیدنی در یکی از کشورهای جنوب شرقی آسیا که سیل خیز است و پس از سیل نیاز مبرم به آب آشامیدنی احساس می شود، می توان ایده ای با عنوان فیلتر نانویی ارائه کرد تا کمتر از سه دقیقه آب آشامیدنی از این فیلتر تصفیه شود. این ایده باید تا مرحله تجاری سازی برنامه ریزی شود.
طاهری اظهار داشت: اگر از پلت فرم های داخلی استفاده شود، شرکت ها و صاحبان فناوری می توانند به عنوان مربیان این تیم ها در صورت تمایل معرفی شوند تا بتوانیم استفاده حداکثری از ایده ها داشته باشیم.
دبیر برگزاری نانو استارت آپ با اشاره به تعداد داوران این استارت آپ گفت: به دلیل آنکه هنوز مرحله داوری انجام نگرفته، نمی توان اسامی داوران را رسانه ای کرد؛ اما داوران ما در حوزه های استارت آپ و شتاب دهنده، سرمایه گذاری و تجاری سازی و صندوق های مالی به داوری ایده ها می پردازند. هم چنین داوری علمی و فنی ایده و داوری مدیریتی و کلان کار روز جمعه، ۳۰ تیر انجام می شود.
وی به تشریح معیارهای داوری پرداخت و گفت: چهار سرفصل نوآوری، علمی، فناوری و کسب و کار، معیارهای داوری می باشد و بحث تجاری سازی در این داوری ها اهمیت زیادی دارد. ستاد نانو از طرح های برتر حمایت می کند؛ البته بعد از این استارت آپ یک هفته ای ۵۰ درصد تیم هایی که ارائه خوبی داشته اند، وارد مرحله دوم می شوند.
طاهری ادامه داد: در مرحله دوم یک پروسه سه ماهه ای طی می شود تا تیم ها بتوانند طرح های خود را تکمیل کنند و نهایتا فقط یک تیم برای حضور در المپیاد بین المللی انتخاب می شود.
دبیر برگزاری نانو استارت آپ با اشاره به اینکه تیم ها پنج نفره هستند، گفت: در این استارت آپ هفت روزه تیم ها حداکثر می توانند ۵ نفره باشند، ولی در مرحله بعد می توانند از افراد متخصص برای تکمیل ایده خود استفاده کنند. هدف ما این است که طرح خوبی در پایان برای معرفی به مراحل بالاتر انتخاب شود.
وی تصریح کرد: در استارت آپ و ارائه ایده های تیم ها شرکت های دانش بنیان فعال نیز حضور دارند که تیم ها می توانند با آنها ارتباط برقرار کنند. تیم های حاضر در استارت آپ متشکل از متقاضیان از مقطع لیسانس تا دکترا می باشد.
طاهری به حمایت های ستاد توسعه فناوری نانو از طرح های برتر اشاره کرد و گفت: ستاد به طرح های برتر، تسهیلاتی از قبیل گرنت پژوهشی، اعتبار شبکه آزمایشگاهی معاونت علمی را ارائه می دهد. علاوه بر اینکه حضور در این استارت آپ و استفاده از طرح ها و مربیان برای تیم ها کاملا رایگان بوده است.