ابوالفضل کمال مسئول سیاسی بسیج دانشجویی دانشگاه علامه طباطبایی در گفت و گو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، گفت: به رغم اهمیت بسیار بالای تحریمهای جدید شکل گرفته علیه ملت ایران ما شاهد واکنش خفیفی از جانب دولت حسن روحانی هستیم. در هر حال آنچه برداشت میشود این است که دولت و مجلس تمایلی به نشان دادن واکنش جدی در برابر تحریمهای جدیدندارند
وی با بیان اینکه انتظار میرود واکنشها به این کنش خصمانه در کنگره آمریکا مطابق برنامه ریزی در عرصه دیپلماسی در دفاع از منافع ملی ایرانیان جدی و حساب شده باشد، افزود: ظاهرا برنامهای برای تاثیرگذاری بر کنش خصمانه آمریکا در دست اقدام دولتمردان نیست و حتی بعد از تصویب این طرح، در ایران واکنش هایی از سوی دولت و مجلس نشان داده شد که موجب تعجب تحلیلگران و کارشناسان سیاست خارجی شده است.
مسئول سیاسی دانشگاه علامه طباطبایی گفت: آنچه که از اظهارات دولت و مجلس برداشت میشود این است که این دو تمایلی به نشان دادن واکنش جدی ندارند و لذا به دنبال تحریف ماهیت تحریمهای جدید آمریکاییها هستند و بهترین توجیه نیز این است که تحریمهای جدید را دنبالهی تحریمهای گذشته بیان کنند!
کمال اظهار کرد: ظاهرا جدال بر سر کابینهی دولت دوازدهم و اینکه مهمانان آن از اصلاحات باشند یا کارگزاران وقت و انرژی برای پیگیری تحریمهای جدید، نقض برجام و دفاع از منافع ملی برای سهم خواهان نگذاشته است.
وی با اشاره به اظهارات پل رایان رئیس مجلس نمایندگان ایالات متحده آمریکا مبنی بر اینکه «لایحهای که ما با اکثریت آرا تصویب کردیم یکی ازگستردهترین بستههای تحریمی در طول تاریخ علیه ایران است» افزود: اشاره پل رایان به بستهای است که در آن طرح جامع تحریمهای ایران، روسیه و کره شمالی در قالب طرح واحد در مجلس نمایندگان آمریکا مطرح و تصویب شده بود که مجلس سنا نیز یک روز بعد آن را تصویب کرد.
مسئول سیاسی دانشگاه علامه طباطبایی گفت: این طرح پیش از این نیز در سنا به رای گذاشته شده بود، ولی با توجه به افزوده شدن تحریم روسیه و کره شمالی به آن، یک طرح جدید ایجاد شده است و سنا بایستی مجددا به آن رای میداد. با توجه به توافق صورت گرفته میان مجلس نمایندگان و سنا این طرح در کوتاه مدت به قانون تبدیل خواهد شد و به احتمال بسیار زیاد ترامپ نیز این قانون را امضا خواهد کرد و اگر قصد چنین کاری را نداشته باشد با توجه به رای بالای دو سوم نمایندگان، طرح مذکور در مسیر اجرا قرار خواهد گرفت.
کمال بیان کرد: نکتهی مهمی که درخصوص تحریمهای جدید شکل گرفته و باید به آن توجه کرد این است که افزایش تعداد افراد ایرانی لیست تحریم موجب گسترده شدن تحریمهای ثانویه بانکی نیز میشود.
وی با اشاره به اینکه در بخش ۱۲۴۷ قانون تحریمی IFCA که در ابتدای سال ۲۰۱۳ تصویب شد تصریح شده است که هرشخص ایرانی در لیست تحریمی قرار گیرد، مشمول تحریمهای ثانویهی بانکی نیز میشود و هیچ موسسه مالی در سراسر دنیا نباید به آن خدمات مستقیم یا غیر مستقیم ارایه کند، اظهار کرد: نکته دیگر که فراتر از خسارات وارده بر ایران و نقض و یا عدم نقض برجام باید مورد توجه قرار گیرد، اهداف دولتمردان آمریکا از اعمال تحریمهای جدید است و این سئوال که کدام محاسبات راهبردی آمریکا را واداشته است تا در این مقطع خاص چنین تحریم هایی را مجددا اعمال کند؟
وی افزود: اظهارات کارشناسان سیاسی در این خصوص ذهن را به این سمت متمایل میکند که آنها در تلاش اند افکار عمومی در کشورمان به این جمع بندی برسد که تداوم برنامههای در دست اقدام دولت مردان ایران زندگی اقتصادی آنها را به خطر خواهد انداخت و این دقیقا همان روندی است که به تصویب برجام انجامید.
مسئول سیاسی دانشگاه علامه طباطبایی گفت: طبق این اظهارات مهمترین هدف آمریکا این است که دولت در ایران رویاروی نهاد هایی قرار گیرد که در قانون جدید آمریکا تحریم شده اند و آمریکا منتظر آغاز مجادلات در ایران در خصوص برنامههای دفاعی و منطقهای است که عمدتا توسط سپاه راهبردی میشود.