وزیر امور خارجه با بیان اینکه در منطقه ما متاسفانه یکی دو کشور هستند که سیاست خارجی و حل مشکلات داخلی را در گرو تنش میبینند، گفت: ما هیچگاه یک دولت مداخله گر در امور داخلی دیگر کشورها نبودیم.
به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، محمدجواد ظریف که امروز (یکشنبه) در جلسه رای اعتماد به کابینه دوازدهم پس از کسب ۲۳۶ رای موافق از ۲۸۸ رای ماخوذه عهدهدار وزارت خارجه شد، امشب (یکشنبه) در برنامه گفتوگوی ویژه خبری شبکه دوم سیما طی سخنانی به تشریح سیاست خارجی دولت دوازدهم پرداخت و درباره اولویتهای سیاست خارجی در دولت جدید اظهار داشت: یک اولویتی که دستگاه سیاست خارجی دنبال خواهد کرد حفظ برجام و جلوگیری از بدعهدیهای آمریکاست. نباید اجازه دهیم آمریکا برجام را به هزینه ایران نقض کند.
وی افزود: در مذاکرات برجام با بی اعتمادی آمریکا، برجام تدوین و زمینههای لازم برای مقابله با این بدعهدیها دیده شده است. دو اولویت دیگر هست روابط با همسایگان و دیپلماسی اقتصاد مقاومتی. متاسفانه در منطقهای هستیم که مهد آشوبها و سیاستهای غلط کشورهای منطقه مداخلات خطرناک خارجی است و این منطقه نیاز به آرامش دارد. در حمله تروریستی به مجلس و حرم امام علیرغم همه توانمندیهای خوب این اقدامات رخ داد.
ظریف با اشاره به شهید حججی و گرامیداشت خاطره و مقاومت وی اظهار داشت: باید توجه ویژه به این منطقه داشته باشیم. ما مسئولیت داریم به عنوان امنترین و قویترین کشور منطقه. نیاز به چتر حمایتی خارجی برای امنیتمان نداریم. مردم با حضور گسترده در انتخابات این امنیت را تامین کردند.
وی با بیان اینکه امنیت ما از درون تولید میشود، گفت: منطقه علیرغم اینکه این توانمندی را داریم. قدرتی در منطقه هستیم که خواهان منطقه امن هستیم. در دولت یازدهم در مجلس در زمان رای اعتماد اعلام کردم تلاش میکنم سیاست خارجی هزینهای برای توسعه کشور نباشد بلکه به توسعه کشور کمک کند. در گذشته به دلیل تحریمها سیاست خارجی نمیتوانست کمک کند. در این دولت توانستیم موانع توسعه اقتصادی که همان تحریمها بودند برداریم.
ظریف گفت: سازوکار جدید در وزارتخارجه ایجاد کردیم به عنوان معاونت اقتصادی.
رئیس دستگاه دیپلماسی افزود: برای پیشبرد اهداف سیاست خارجی در منطقه چند نیاز داریم، یکی گسترش همکاریهای همه جانبه است. بهترین بازارهای ما در منطقه است برای بخش خصوصی ما که بتواند تولید اشتغالزا داشته باشد. ما باید برای این اشتغال باید تولیدمان بازارهای صادراتی خارج از کشور راداشته باشد و منطقه ما مهمترین اولویت ماست. در منطقه ما متاسفانه یکی دو کشور هستند که سیاست خارجی و حل مشکلات داخلی را در گرو تنش میبینند. در منطقه خلیج فارس از زمان تجاوز صدام این منطقه روی آرامش ندیده و باید تلاش کنیم همان سیاستی که ایران دنبال کرده و سازوکارهای گفتوگو است و ارتباطات اقتصادی و فرهنگی و مردمی در منطقه دنبال کنیم.
وی افزود: یکی از مشکلاتی که ما داشتیم برخی ناهماهنگیهای داخلی بوده که تلاش داریم از طریق اقناع و گفتوگو با سایر نهادها هم در زمینه فرهنگی و اعلامی یک سیاست هم افزا و یک رشته اقدامات هم افزا برای پیگیری منافع ملی در منطقه داشته باشیم.
وزیر خارجه درباره ارتقای جایگاه ایران در سازمانهای منطقهای و بینآلمللی اظهار داشت: ما توفیق مهمی در این حوزه داشتیم و لغو قطعنامههای فصل ششمی شورای امنیت بود و لغو قطعنامههای شورای حکام و پایان دادن به اتهامات برنامههای نظامی هستهای بود. یکی از مهمترین موانع ارتقا و نقش ایران در جایگاه بینالمللی این بود که ایران را به عنوان معضل امنیتی به صورت ظالمانه و دروغین مطرح کرده بودند که به لطف خدا و حضور مردم در انتخابات ۹۲ و انتخابات اخیر از این مراحل عبور کردیم. حضور جدیتر ما در مجامع بینالمللی در حوزه حقوق بشر است.
وی گفت: سیاست خارجی ما یک سیاست ذاتا حقوق بشری است. ما هیچگاه یک دولت مداخله گر در امور داخلی دیگر کشورها نبودیم، ولی برای دفاع از افرادی که مورد ستم قرار گرفتند همواره هدف اصلی سیاست خارجی تلقی کردیم.
به گزارش فارس، رئیس دستگاه دیپلماسی درباره تاسیس معاونت اقتصادی خاطرنشان کرد:ساختار وزارت خارجه در طول سالهای پس از انقلاب دستخوش تغییر شده و ما طبق قانون موظفیم ساختار وزارت خارجه را کوچک کنیم و خود را تطبیق دهیم با قوانین برنامه پنجم و ششم و همزمان نیاز بود یک تمرکز اقتصادی بدهیم. البته وزارتخارجه متوجه نقش اقتصادی خود بوده و اینکه تسهیل کند حضور بخش خصوصی و دولتی را در عرصه خارجی. تصمیم گرفتیم یک معاونت اقتصادی ایجاد کنیم. سه معاونت منطقهای را حذف و یک معاونت سیاسی ایجاد میکنیم.
وی افزود: سفارتخانههای ما باید همزمان به معاونت اقتصادی پاسخگو باشند. ما در سه حوزه صادرات و واردات تمرکز خواهیم کرد. صادرات کالای غیرنفتی، خدمات فنی و مهندسی