آمارهای رسمی حاکی از این واقعیت تلخ است که در سال ۹۲، ایران در جذب گردشگری در رتبه پنجاه و چهارم بوده و با ۴۴ پله سقوط این رتبه در سال ۹۶ به نود و هشتم رسیده است و عزت پاسپورت ایرانی در سال ۹۲ از رتبه ۸۶ به رتبه ۱۹۱ برسد.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو یادداشت دانشجویی*، ۵ مهرماه سال روز جهانی گردشگری میباشد. گردشگری که یکی از صنعتهای بسیار حائز اهمیت است، زیرا چرخه اقتصادی گردشگری، یکی از بیشترین گردشهای مالی دنیا محسوب میشود و کشورهایی که منابع زیر زمینی زیادی ندارند مانند (ترکیه، هلندو...) بیشترین استفاده را از این صنعت میکنند و علاوه برسودآوری اقتصادی، یک نوع تبلیغ فرهنگی و سیاسی کشوری میباشدکه مقصد گردشگر است بطوری که گردشگر پس از آشنایی با فرهنگ، تاریخ و زندگی مردمی که به آنجا سفر کرده، پس از بازگشت از سفر، مبلغ آن کشور میباشد.
به طور مثال پس از انقلاب به علت تبلیغات ضد ایرانی که انجام میگرفت آمار گردشگرانی که به ایران سفر میکردند نسبت به قبل انقلاب کاهش محسوسی کرده بود. در مقدماتی جام جهانی تیم ملی فوتبال ایران با استرالیا مسابقه مهمی داشته و به علت، تبلیغات گستردهای که علیه ایران شده بود تیم ملی استرالیا حاضر به بازی با ایران در تهران نبود و پس از کش و قوسهای فراوان تیم استرالیا به ایران آمد.
نکته جالب این بود که این تیم همه اقلام خود را به همراه آشپز و تیم حفاظتی به ایران آورده بود. لکن بعد از بازگشت به کشورشان و بازگویی واقعیتها در آن سال گردشگران نسبتا زیادی از استرالیا به ایران سفر کردند.
اما برای جذب گردشگری، باید به نکاتی توجه کرد که از جمله آنها توسعه زیر ساختهای مناسب و خدماتدهی قوی و جلب رضایت گردشگران، و امنیت میباشد که بحمدالله ایران یکی از کشورهای امن در جهان محسوب میشود.
دولت مستقر، ظاهرا توجه زیادی به این صنعت، سیاسی اقتصادی داشته، و مسئولین ذیربط در وعدههای خود از گردشگری بسیار یاد میکردند. گفتند اگر سالانه ۱۰ میلیون گردشگر وارد کشور شود میتوانیم سالی ۱ میلیون شغل ایجاد کنیم و اینکه، عزت را به پاسپورت ایرانی برگرداننده خواهد شد.
خوشبختانه در سایه امنیت و حماسههایی که ملت شریف ایران در طی این دهه در ایران اسلامی به وجود آوردند. دراین ۴ سال بالغ بر ۲۰ میلیون گردشگر خارجی وارد کشور شده است.
آمار ورود گردشگران در دوره یازدهم ریاست جمهوری نسبت به دوره دهم، یک و نیم میلیون افزایش داشته در حالیکه آنچه که در چشمانداز مقرر شده این است که سالی یک میلیون به گردشگران افزوده شود و دولت تدبیر و امید که در حین مذاکرات با ۵ + ۱ میگفتند که پس از موفقیت در مذاکرات گردشگری افزایش خواهد یافت که پس از توافق برجام گردشگری ضربه بزرگی دید و آن، این بود که آمریکا محدودیتهای برای سفر به ایران وضع کرد و مانع سفر به ایران شد.
حال که به سمت چشمانداز حرکت میکنیم و ظاهرا عزم دولتمردان بر این است که این مقوله بهبود یابد باید امکانات مناسبتری جهت رفاه حال گردشگران فراهم گردد، ولیکن فعلا تغییر محسوسی در این راستا مشاهده نمیشود.
گذشته از این حرفها برای خروج از اقتصاد نفتی باید چشمانداز درستی نسبت به اقتصاد گردشگری داشته باشیم تا بتوانیم از اقتصاد نفتی خارج شویم و هم فرهنگ اسلامی خودمان را بتوانیم به وسیله گردشگران صادر کنیم و سبب گسترش تبلیغ فرهنگ اسلامی خودمان باشیم.
حال که این فرصت به خوبی فراهم شده است، این توقع بیجا نیست که شاهد آن باشیم اقدامات دولت جهت بهرهگیری از این امکانات و فرصتها، ایران را در ردهبندی بهتر و جایگاه اقتصادی بالاتر از گذشته قرار دهد.
نه اینکه آمارهای رسمی حاکی از این واقعیت تلخ باشد که در سال ۹۲، ایران در جذب گردشگری در رتبه پنجاه و چهارم بوده و با ۴۴ پله سقوط این رتبه در سال ۹۶ به نود و هشتم رسیده باشد و عزت پاسپورت ایرانی در سال ۹۲ از رتبه ۸۶ به رتبه ۱۹۱ برسد.
سبحان باقری، دانشجوی مهندسی کامپیوتر دانشگاه تبریز
انتشار یادداشتهای دانشجویی به معنای تأیید تمامی محتوای آن توسط «خبرگزاری دانشجو» نیست و صرفاً منعکس کننده نظرات گروهها و فعالین دانشجویی است.