سخنگوی وزارت بهداشت در خصوص عواقب استعفای پزشکان بیهوشی گفت: با کسانی که به خدمات بهداشتی و درمانی مردم خدشه وارد کنند، برخورد قاطع و قانونی با مجازاتهای مندرج در قوانین نظام پزشکی میشود.
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری دانشجو، ایرج حریرچی در نشست خبری هفتگی با حضور خبرنگاران با بیان اینکه طرح تحول سلامت، طرح عظیم بهداشتی درمانی و بزرگترین پروژه اجتماعی دولت است، گفت: هر پروژهای، زنده و پویا است و وقتی پیش میرود، محیط آن دچار تغییراتی میشود. طرح تحول سلامت، اصلاح همه مسائل بهداشتی و درمانی کشور نبوده است.
وی افزود: انتظارات ما از طرح تحول سلامت به اندازه چهار سال است. قریب به اتفاق شاخصهایی که مورد نظر ما بود بر اساس منابعی که به سیستم وارد شد، تامین شد.
حریرچی با اشاره به مشکلاتی که برای این طرح ایجاد شد، بیان کرد: خدشههایی که به طرح تحول سلامت وارد شد این بود که شرکای ما همکاری نکردند. یکی از عدم همکاریها در منابع و دیگری در تعهداتی بود که باید شرکا انجام میدادند و انجام نشد.
سخنگوی وزارت بهداشت ادامه داد: در حال حاضر ۱۸ هزار و ۸۱۵ میلیارد تومان طلب داریم، در حالی که ۱۵ هزار و ۶۳ میلیارد تومان بدهی داریم.
قائم مقام وزیر بهداشت با بیان اینکه در سال ۹۳ میزان ۱۱. ۳ درصد هزینههای کمرشکن سلامت به دلیل هزینههای بستری کاهش یافت، گفت: بستههای سال اول طرح تحول سلامت با خدمات سرپایی چندان ارتباطی نداشت و در نتیجه ۶. ۸ درصد هزینههای کمرشکن سلامت به دلیل خدمات سرپایی افزایش داشت. در مورد خدمات دندانپزشکی نیز میزان ۲۷. ۷ درصد افزایش هزینههای کمرشکن سلامت وجود داشت. در سال ۹۳ خدمات پاراکلینک اعم از آزمایشگاه و رادیولوژی، ۳۰ درصد افزایش داشت. برای محصولات پزشکی غیر دارویی ۳۳ درصد کاهش هزینه داشتیم. البته در کل هزینههای کمرشکن سلامت کاهش داشت.
حساسیت وزارت بهداشت در زمینه کلیپهای فضای مجازی
وی در ادامه این نشست خبری با بیان اینکه برخی کلیپها در فضای مجازی در مورد مباحث پزشکی مرتبط میشود، اظهار کرد: برخی از این کلیپها در مورد واکسیناسیون و مصرف دارو غلط است. وزارت بهداشت شکایت به مراجع قضایی در زمینه دخالت غیرمجاز در حوزه پزشکی را انجام میدهد. به دلیل خدشه و وهنی که به ساحت پزشکی، طب سنتی و مفاهیم و موضوعات دینی وارد میشود، باید از پزشکان و اطبای سنتی عذرخواهی انجام و همچنین برخورد قانونی با موارد تخلف انجام شود.
حریرچی در پاسخ به سوالی در زمینه درمان چاقی و لاغری با استفاده از دمنوشها، بیان کرد: برخی مواد گیاهی، چه به صورت قرص و دمنوش و ...، تاثیر در لاغری همراه با رژیم و ورزش دارد، اما فرمولهای عجیبی که میگویند در عرض یک ماه وزن کاهش پیدا میکند، مورد تایید نیست. میزان کاهش وزن مناسب ۴ کیلوگرم در ماه است. لاغری شدید هم احتمال برگشت چاقی دارد و هم تاثیراتی بر سلامت دارد. مردم باید از موادی استفاده کنند که تاییدیه و مهر وزارت بهداشت را دارد. ممکن است تاییدیه وزارت بهداشت در زمینه کمک به سلامت باشد، اما لزوما به این معنی نیست که افراد دارو را حذف کنند و این محصولات را مصرف کنند.
سخنگوی وزارت بهداشت ادامه داد: در اکثر مواردی که در فضای مجازی مشاهده میشود، تبلیغات غیرقانونی و غیر موثر است که از طریق مراجع قانونی با آن برخورد میشود.
ادامه اعتراضات متخصصین بیهوشی به تعرفهها
وی در پاسخ به سوالی در زمینه اعتراضات متخصصین بیهوشی و تجمع آنها در مقابل مجلس گفت: تعرفه مکانیسم مشخصی دارد و تعیین آن ابتدا توسط دبیرخانه شورای عالی بیمه کارشناسی شده و بعد رای گیری میشود که وزارت بهداشت فقط یک رای دارد. در نتیجه نمیتوان همه چیز را به وزارت بهداشت ارتباط داد یا شخصیسازی کرد و همه چیز را به وزیر بهداشت نسبت داد. از طرفی اخلال در درمان بیماران به هیچ وجه مورد پذیرش نیست.
حریرچی افزود: ادامه این اعتراضات به ضرر مردم، بیماران و کسانی است که این اقدامات را انجام میدهند. دستگاههای ذیربط تحت فشار هستند که برخورد قانونی لازم را انجام بدهند. پیگیری باید از مسیر قانونی انجام شود. سلامت مردم و اخلال در درمان در مراکز مختلف درمانی به بهانه کاهش درآمد با اخلاق پزشکی و تعهد جامعه پزشکی مغایر است. بدیهی است که دستگاههای اجرایی در مورد اخلال در درمان مردم در مراکز دولتی حساس هستند. در نتیجه در این زمینه مماشات نخواهد شد.
قائم مقام وزیر بهداشت با بیان اینکه رییس نظام پزشکی در مورد اصلاح تعرفه پیشنهاداتی داده، اظهار کرد: اصلاح تعرفه بر اساس توان مالی کشور انجام و نظرات گروههای مختلف در این زمینه کسب میشود.
وی افزود: نظر ما این است که اگر ملاحظات کشور اجازه بدهد، با افزایش تعرفه در چهارچوب منافع ملی مخالف نیستیم. هیچ وزارتخانهای اختیار ندارد که مصوبه ابلاغ شده دولت را متوقف یا تغییر بدهد. مصوبه دولت و شورای عالی بیمه در خصوص تعرفهها عملیاتی و قابل اجراست.
دکتر زارع نژاد، مدیر مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت در پاسخ به سوال خبرنگار اجتماعی خبرگزاری دانشجو پیرامون شیوه پاسخگویی در سامانه دسترسی آزاد به اطلاعات وزارت بهداشت گفت: از زمانی که اعلام شد این سامانه باز شده است ما فردی را مسئول کردیم تا به سوالات مردم پاسخگو باشد، اما باید به این مسئله توجه داشت که پاسخگویی پروسهای دارد به این دلیل که بعضی از سوالات جواب شان تا زمانی که قطعی نشود قابل انتشار نیست.
وی در ادامه گفت: ما در این تاریخ حدود ۹۳ درصد از سوالاتی که در سامانه به ما ارجاع داده شده بود را پاسخ داده ایم.
مدیر مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت با اشاره به اینکه ما در ماه ۲۰۰ مراجعه حضوری را داریم که به صورت کامل به آنها پاسخ داده میشود و حدودا روزی ۶۰ نامه دریافتی در وزارت بهداشت داریم که به تمامی آنها پاسخ میدهیم، اما مسئلهای که وجود دارد این است که پاسخگویی به بعضی از این نامهها و سوالات زمان بر میباشد و تا قطعی شدن آن نمیشود پاسخ داد.
روند حل مشکلات اقتصادی حوزه سلامت
حریرچی در پاسخ به سوالی در زمینه حل مشکلات اقتصادی حوزه سلامت و قول رییس جمهور در این خصوص، بیان کرد: قرار نبود طی ۳ ماه تمام مشکلات مالی بهداشت و درمان کشور حل شود. انتظارات ما از سیستم بهداشت و درمان کشور فزاینده است. آقای رییس جمهور دستور داده بودند و جلسات مکرری با حضور مسئولین رده بالای دولت تشکیل شد. قرار بود طی این سه ماه مشخص شود در ۴ سال آینده چه سطح اقتصادی خواهیم داشت.
بازگشت آموزش پزشکی به وزارت علوم
سخنگوی وزارت بهداشت در پاسخ به سوال خبرنگار تندرست نیوز در زمینه تمایل وزارت علوم به بازگشت آموزش پزشکی به این وزارتخانه و مخالفت وزیر بهداشت با این موضوع، گفت: اختلافی بین دو وزارتخانه وجود ندارد. رییس دانشگاه علوم پزشکی تهران اظهار نظری در این زمینه داشت. قانون تشکیل وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مشخص است و در سیاستهای کلی سلامت نیز رهنمودهایی در این خصوص وجود دارد.
وی افزود: با وجود مشکلاتی که وزارت علوم دارد و با توجه به ادغامی که در آموزش و پژوهش پزشکی با بهداشت و درمان داشته و با توجه به تعداد تختهای آموزشی و توان مناسب هیئت علمی که به سیستم بهداشتی و درمانی منتقل میشود و آنچه امکانات بهداشتی و درمانی در اختیار آموزش قرار میدهد و مشکلات مختلف سیستم سلامت کشور، این موضوع در اولویت نیست.
حریرچی ادامه داد: برگشت به عقب امکان پذیر نیست و اولویتهای بسیار دیگری در نظام سلامت وجود دارد.
برخورد با استعفای برخی پزشکان بیهوشی
قائم مقام وزیر بهداشت در خصوص عواقب استعفای پزشکان بیهوشی بیان کرد: این عواقب درجههای مختلفی دارد و اگر کسی استعفا کند، این استعفا بررسی میشود. قاعدتا با کسانی که به خدمات بهداشتی و درمانی مردم خدشه وارد کنند، برخورد قاطع و قانونی با مجازاتهای مندرج در قوانین نظام پزشکی میشود.
وی افزود: در برخی استانها وزارت بهداشت واسطه شد که برخورد قانونی صورت نگیرد. اگر کوچکترین خدشهای وارد شود، دستگاههای نظارتی هم خود ما را مجازات میکنند و هم مسببین اتفاق را.
حریرچی ادامه داد: تاکنون طوری اداره کردیم که خدشهای به خدمات بهداشتی و درمانی وارد نشود. در شان جامعه پزشکی نیست که در خیابان تجمع کنند. تاخیر در رسیدگی به بیماران قابل پذیرش نیست و سه دسته برخورد با این موضوع صورت میگیرد. دسته اول جامعه پزشکی هستند که با این روشها موافق نیستند. یک سری اختیارات وزارت بهداشت و دانشگاههای علوم پزشکی دارند که در مقابل خدشه به درمان مردم کوتاه نمیآیند. از طرفی دستگاههای نظارتی سازمانهای مختلف نیز با متخلفین برخورد خواهند کرد.
ایمنی سامانه ثبت اطلاعات معتادین
سخنگوی وزارت بهداشت در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار در خصوص ثبت اطلاعات معتادین در سامانه آیداتیس و نگرانی درمانگران از ایمن نبودن این سامانه بیان کرد: در این زمینه کارشناستر و مسئولتر از وزارت بهداشت وجود ندارد. وزارت بهداشت دلسوزی لازم برای در امان بودن اطلاعات معتادین را دارد. در بیش از ۷ هزار مرکز تاکنون اطلاعات ۳۵۰ نفر وارد شده و اتفاقی نیفتاده است.
وی افزود: در حال حاضر بالاترین تبادلات بانکی و ... در بستر الکترونیک انجام میشود. این موضوع به نفع ارائه کنندگان خدمات و دریافت کنندگان خدمات و نظام سلامت کشور است. امنیت این سامانه مورد تایید وزارت بهداشت است.
ساعت کاری دستیاران
حریرچی در پاسخ به سوالی در خصوص ساعت کاری دستیاران گفت: مدلی که در کشور ما در زمینه ساعت کاری دستیاران وجود دارد همانند مدل آموزشی امریکا و امریکای شمالی است.
وی افزود: دستیاری را از دو جنبه میتوان بررسی کرد که هم بحث آموزشی است و هم بحث شغل دستیاری. قاعدتا با فشاری که الان بر دستیاران وجود دارد موافق نیستیم. در برخی رشتهها حتما باید تغییراتی صورت بگیرد، اما این تغییرات مستلزم این است که اگر در بیمارستانی دو نفر دستیار وجود دارد و ساعت کشیک باید پر شود، یا باید ساعت کشیک افزایش یابد یا نیرو اضافه شود.
سخنگوی وزارت بهداشت گفت: موافقیم که دستیاران در ساعتهای معقولی کار کنند که هم آموزش ببینند و هم کیفیت کار را حفظ کنند.
عدم مصاحبه معاونین جدید وزارت بهداشت
قائم مقام وزیر بهداشت در پایان در خصوص مصاحبه نکردن معاونین جدید وزارت بهداشت نیز گفت: هیچ معاونی نیست که مصاحبه نکرده باشد.