جدیدترین شماره ماهنامه دانش بنیان، با تمرکز بر ضرورت داشتن روحیه خطرپذیری در کسب و کارهای دانش بنیان، به ویژگیهای مثلث موفقیت در این عرصه پرداخته است.
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو؛ به نقل از مرکز ارتباطات و اطلاع رسانی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، «جسارت»، «رقابت پذیری» و «پشتکار»؛ مثلث موفقیت در عرصه کسب و کارهای دانش بنیان و البته بسیاری دیگر از عرصههای اجتماعی شناخته شده است. شماره بیست و یکم ماهنامه «دانش بنیان» نگاهی ویژه به این ضرورتها انداخته است.
بی نهایت آمارها، اغلب پیش از آنکه در عرصه عمومی کارساز و راهگشا باشند، جذابیت و بیننده ایجاد میکنند. البته آمارهای غیررسمی از مبادی غیرحرفه ای! این بار، پرویز کرمی سردبیر ماهنامه دانش بنیان و مشاور رئیس بنیاد ملی نخبگان در یادداشت خود با تیتر «این شرح بی نهایت»، به آمارهای غیرواقعی مهاجرت دانشجویان و فضای متشتت و نگران کنندهای که ایجاد میکند، پرداخته و نکات قابل تاملی را ارائه کرده است. در بخشی از این یادداشت که نویسنده از انتشار آمارهای اشتباه و بهره مندی از شارلاتانیزم رسانهای برای پیشبرد اهداف سیاسی گلایه کرده است، میخوانیم: «در طلیعه پیروزی انقلاب اسلامی، در سال ۱۳۵۷ تعداد کل دانشجویان ایران ۲۷۰ هزار نفر بود که از این تعداد ۱۰۰ هزارنفر در دانشگاههای خارج از کشور تحصیل میکردند. از این تعداد، ۵۷ هزار نفر در ایالات متحده آمریکا تحصیل میکردند که از این حیث ایران بزرگترین کلونی دانشجویان (عمدتا بورسیه) غیرامریکایی و مقام اول را در این کشور از آن خود کرده بود؛ اما در سال ۱۳۹۶ جمعیت دانشجویان ایرانی ۴ / ۷ میلیون نفر را شامل میشود که فقط ۴۸ هزار نفر، یعنی معادن یک درصد از کل دانشجویان ایرانی در خارج از کشورند که از این میان تنها ۱۲ هزار نفر در دانشگاههای ایالت متحده مشغول به تحصیل (غیربورسیه) هستند.»
شکست «چرا فناوریها در اجرا با شکست مواجه میشوند؟» این سوالی است که اغلب آنهایی که وارد این عرصه میشوند، از اطرافیان میپرسند. احمد رمضان زاده فعال عرصه ژئومکانیک کشور در گفت: وگویی با «دانش بنیان» با طرح این سوال نکاتی را مطرح کرده است. به گفته او: «دولت مردان اگر میخواهند در این حوزه اقداماتی انجام شود، اولین گام باید در راستای تولید داده باشد. بخشی از این تولید داده معطوف به فعالیتها و تولید تجهیزات آزمایشگاهی است. گرچه هر ساله نمایشگاهی در خصوص تجهیزات آزمایشگاهی ساخت داخل برگزار میشود، اما این تجهیزات تمام نیازهای صنعت نفت را تامین نمیکنند.»
کمک «آیا کمکهای دولتی به اکوسیستم کارآفرینی درمانگر است؟» این هم سوال دیگری است که یکی از کارآفرینان فعال کشور مطرح کرده و به «دانش بنیان» گفته است: «ادامی که دولت در نقش حامی، تنها موانع این مسیر را از سر راه بردارد و نیازهای بخش خصوصی را بشنود، بداند و مرتفع سازد، نقشی درست در اکوسیستم بر عهده گرفته است. تعامل بین دولت و بخش خصوصی قطعا در ایجاد پیشرفتهای آتی تاثیر بسزایی خواهد داشت و مادامی که هیچ یک از نقش خود خارج نشوند، این همنشینی مفید، محکم و پابرجا خواهد بود.»
موفقیت اما ماهنامه «دانش بنیان» در شماره بیست و یکم خود، گزارشی از ضرورت داشتن روحیه خطرپذیری در کسب و کارهای دانش بنیان تهیه کرده و «جسارت»، «رقابت پذیری» و «پشتکار» را مثلث موفقیت در این عرصه معرفی کرده است. در این گزارش، سه تن از صاحبان شرکتهای دانش بنیان کشور نکات مهمی را در این زمینه مطرح کرده اند. از جمله اینکه: «سرمایه گذاری جسورانه فرهنگسازی میخواهد»، «شرکت دانش بنیان اگر مبارزه جو نباشد، زمین میخورد» و دیگری هم اینکه «برگزاری دورههای تقویت روحیه رقابت طلبی، ضروری است».
اشتیاق محسن نوروزی بنیانگذار یکی از استارتاپهای فعال کشور هم در گفت: وگو با شماره جدید «دانش بنیان» توصیه کرده است که «برای استارتاپی شدن تخصص و اشتیاقتان را دریابید». به گفته این کارآفرین: «برای پیشرفت و تغییر عادتها در یک جامعه نمیتوان در مسیر رودخانه حرکت کرد. بایستی تخصص و اشتیاق خود را بیابید و در آن قدم بگذارید. در این صورت در آن راه به بهترین تبدیل خواهید شد و محصول و خدمتتان هم به بهترین تبدیل میشود و علاقه بازار را به خود جذب خواهد کرد. نمیتوانید بگویید که فلان حیطه پول ریخته و من باید بروم و جمعش کنم. اگر اشتیاق و تخصصش را نداشته باشید، موفق نخواهید شد.»
توجیه حامد زاهدی فر؛ دیگر استارتاپی فعال کشورمان که در این شماره ماهنامه «دانش بنیان» به گفت: وگو نشسته است نیز میگوید: «هنوز برخیها در مورد سرویس ابری توجیه نیستند.» این کارآفرین جوان معتقد است: «بزرگترین چالش ما عدم وجود یک زیرساخت دیتا سنتری قوی و ارزان در رقابت با سرویسهای مشابه خارجی است. اگر بخواهیم زیرساخت خود را به ایران منتقل کنیم، باید بیش از دو برابر هزینهای را که امروز میپردازیم، بپردازیم که برای ما توجیه ندارد. چالش بعدی یک اجتماع از متخصصان است که هنوز درباره مزایای «سرویس ابری» و استفاده و بهره مندی از این سرویسها توجیه نیستند. این مسئله اغلب به خاطر فرهنگ ماست و بخشی به خاطر دانش.»
در بخشهای دیگری شماره بیست و یکم ماهنامه «دانش بنیان» گفت: وگوها، گزارشها و یادداشتهای متعدد و متنوعی در اختیار خوانندگان قرار گرفته است که با در اختیار داشتن نرم افزار کدخوان در موبایل، میتوانید از فیلم ها، عکسها و صداهایی که در آن تعبیه شده است به شکلی مضاعف بهرهمند شوید. بیست و یکمین شماره ماهنامه «دانش بنیان» به صاحب امتیازی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، مدیرمسوولی سورنا ستاری و سردبیری پرویز کرمی در ۱۳۲ صفحه، ویژه شهریور و مهرماه ۱۳۹۶ منتشر شده است.