آدمها وقتی در برابر یک تجربه مشترک دیگر مثل بدترین غذایی که تجربه کردهاند هم قرار میگیرند؛ یک جواب نیمه مشترک میدهند و بله- درست حدس زده اید؛ این جوابها معمولاً یا به غذای سربازخانهها ختم میشود یا به غذاهای سلف دانشگاه.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو-سیدمهدی حاجیآبادی؛ اغلب آدمها وقتی در برابر این سؤال قرار میگیرند که «خوشمزهترین غذایی که خوردهاید دستپخت چه کسی بود؟» یک پاسخ مشترک میدهند: طعم غذاهای خانگی. با این حال همین آدمها وقتی در برابر یک تجربه مشترک دیگر مثل بدترین غذایی که تجربه کردهاند هم قرار میگیرند؛ یک جواب نیمه مشترک میدهند و بله- درست حدس زده اید؛ این جوابها معمولاً یا به غذای سربازخانهها ختم میشود یا به غذاهای سلف دانشگاه. معمولاً کمتر آدمی را میبینید که از دستپخت سرآشپز دانشگاه تعریف کند و حتی آنهایی هم که ژتون به دست دارند و عاشق غذاخوریهای دانشگاه؛ بیشتر وقتها ترجیح میدهند که ناهار دانشگاه را با یک نان و پنیرساده معاوضه کنند. این آدمها البته بیشتر وقتها نه از سر سیری که بیشتر به خاطر ته مانده جیبشان هم که شده مجبورند روزهای هفته را با ناهار دانشگاه سپری کنند؛ ناهار خاطرهانگیز دانشگاهی با طعم غذاهای نه چندان دلچسب! این مساله از سوژههای داغ دانشجویان در شبکههای اجتماعی است. بسیاری از آنها با اشتراک گذاشتن تصاویر، فیلم و خاطرات خود از سلف دانشگاه روایتهای جالبی رقم زدهاند. یکی از کاربران توییتر با گلایه از کیفیت پایین غذای سلف دانشگاه خود نوشت: توی شنیسل و مرغهای سلف چی میریزن مگه که از ساقه طلایی بدتره. تا پنج ساعت بعدش فقط تشنه ای.
دانشجوی دیگری، اما با انتشار تصویر ساختمان نیمهکارهای که با داربستهای ساختمانسازی و گونی پوشانده شده و دانشجویان در حال صرف ناهار در آن هستند، نوشت: شما سلف موقتو ببین آخه!
مریم نوروزی هم از فعالین دانشجویی دانشگاه سمنان، فیلمی از ورود گربه به سلف دانشگاه و وحشت دانشجویان دختر منتشر کرد و نوشت: حس همزیسیتی با گربهها هم اکنون، سلف پردیس دانشگاه سمنان.
گرچه غذای دانشجویی نمونه بارزی از مشکلات صنفی دانشگاهها است. مشکلی که صدای خیلی از دانشجویان را در آورده است. یک دانشجو در دانشگاهی نمیتواند و نتوانسته خوابگاه بگیرد، دانشجوی دیگری در دانشگاه دیگر داشتن ماشین لباسشویی دغدغه اصلیاش است؛ دانشجویی نیز پیگیر وام دانشجویی است با این حال همه این دانشجویان یک دغدغه مشترک دارند و آن هم کیفیت غذای دانشگاهها است. کیفیت آنقدر مسأله دار است که دانشجویان در دانشگاههای مختلف دست به اعتراض زدند.
سوسک تا موی زنانه چاشنی غذای دانشجویان! نبود کیفیت مطلوب یکی از مشکلات دانشجویان در خصوص تغذیه بشمار میرود، اما موضوع عدم رعایت بهداشت هم به این مشکل اضافه شده است. دانشجویان معتقدند در سلفهای دانشجویی دانشگاهها بهداشت به درستی رعایت نمیشود و همین امر موجب شده تا ردپای سوسک تا سر سرنگ در غذای دانشجویان پیدا شود. بعد از تعطیلات نوروزی سال گذشته در غذای دانشجویان یکی از دانشگاهها سوسک پیدا شد که این امر نشان دهنده عدم رعایت بهداشت در آشپزخانه سلفهای دانشجویی است. سلف هایی که قرار بود با ورود بخش خصوصی از نظر بهداشتی نیز ارتقا یابند. گویا نباید از وجود سوسک در غذای دانشجویان تعجب کرد چراکه سال گذشته نیز دانشجویان خوابگاهی یکی از دانشگاههای تهران نیز شاهد وجود سر سرنگ در غذای خود بودند و این سئوال مطرح است که چرا نظارت کافی بر سلفهای دانشجویی وجود ندارد تا دانشجویان شاهد چنین موضوعاتی نباشند. به طور مثال، یکی از دانشجویان با انتشار تصویری از یک سوسک پخته در غذای سلف، در طعنه به مسوولین دانشگاه نوشت: ایشون شام سلف هستن! بله! حتی سوسکش سرخ شده!
یا دانشجوی دیگری با انتقاد از قرمهسبزی دانشگاه و ارتباط آن با چمنهای محوطه دانشکده نوشت: کرم ابریشم؟ فقط یه ایرانی میتونه چند وعده" گربه سبزی" تو سلف تناول کنه و دم نزنه و آن غذای لذیذی است که با چمنهای دانشگاه نسبت مستقیم دارد.
شاید بخشی از مشکلات تغذیه دانشجویان را بتوان به گردن بودجه و عدم اختصاص آن انداخت، اما بخش زیادی از این مشکلات میتواند با برنامه ریزی دقیق، نظارت صحیح و به موقع برطرف شود تا دانشجویان به امید دریافت غذا با کیفیت و سلامت مطلوب به سلفهای دانشجویی وارد شوند. اعضای شوراهای صنفی دانشگاهها معتقدند نظارت دانشجویان بر روند طبخ و توزیع غذای دانشجویی میتواند بخش زیادی از مشکلات کیفیتی و بهداشتی را برطرف کند این درحالی است که اکنون دانشگاهها اجازه ورود و نظارت دانشجویان بر آشپزخانههای را نمیدهند. دانشجوی دیگری از شلوغی و عدم تناسب میزان جذب دانشجو با امکانات دانشگاهی علیالخصوص سلف دانشگاه انتقاد کرد و گفت: انقدر دانشجوی جدید گرفتن که حتی قاشق چنگال هم کم میاد. ظهرا تو سلف سر کمیِ قاشق چنگال هم دعوا میشه. البته این مسائل همیشه تلخ نیست. برخی دانشجویان سعی دارند با شوخیهای خود لااقل کمی از تلخی وضعیت نامناسب غذا بکاهند. دانشجویی از روش خود برای شوخی با دوستان در هنگام صرف غذا یاد کرد و نوشت: تو مهمونیها یا سلف دانشگاه توی نوشابهی دوستتون نمک بریزید و درشو ببندید. تنیجه فوقالعاده خواهد بود.
دانشجوی دیگری هم از آرزوهای خود درمورد غذای دانشگاه پرده برداشت و گفت: این که شام امشب سلف دانشگاهمون خاویار بود شوآف حساب میشه یا نه؟
کلید حل معما در دست دانشجویان! نظارت بر فعالیت آشپزخانههای دانشگاهها مهمترین عاملی است که میتواند مشکل دیرینه دانشجویان در خصوص غذا را برطرف کند، اما مسئولان دانشگاهها اعتقادی به این موضوع ندارند. به نظر میرسد مسئولان دانشگاهی کشور باید در مقررات و قوانین خود اصلاحاتی ایجاد کنند و زمینه نظارت دانشجویان را بر طبخ و توزیع غذای ایجاد کنند چراکه با اجرای این روند مشکل دیرینه کیفیت و بهداشت غذای دانشجویی تا حدی برطرف خواهد شد. خصوصی سازی و افزایش قیمت غذای دانشجویی نیز نتواست کیفیت را به بشقاب دانشجویان بازگرداند و حال دانشجویان علاوه بر دغدغه کیفیت باید نگران سلامت غذایی که هر روز در سلفهای دانشگاهها میخورند نیز باشند؛ بنابراین حضور ناظران دانشگاهی در آشپزخانههای دانشگاهها میتواند راهی برای برون رفت از مشکلات تغذیهای دانشجویان باشد چراکه دانشجویان با فراق بیشتری میتوانند روند طبخ وعدههای غذایی در آشپزخانههای دانشگاهها را بررسی کنند.