بیاعتنایی بازار به تولیدات کشاورز ایرانی باعث ایجاد بزرگترین دغدغه در ذهن کشاورزان از روز اول کشت میشود و آنهم بازار مبهم فروش دست رنجشان است.
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، این بار قرعه به نام سیبهای درختی ارومیه افتاده است که نقل محافل شبکههای اجتماعی شود. با پیشرفت صنعت کشاورزی و کشت میوه در کشور، انواع محصولات غیر بومی برای کشت به کشور وارد شد که انواع نژادهای خارجی سیب درختی نیز در میان آنها بود.
تولید سیب درختی در ارومیه به اعتقاد بسیاری از کارشناسان با توجه به آب و هوای آن منطقه غیر بومی و متناسب نیست تا جایی که برخی معتقد تولید کشت محصولات غیربومی نظیر سیبدرختی در ارومیه در خشک شدن دریاچه ارومیه تأثیر گذار است.
اما فارغ از همه این موارد چند روز گذشته فیلمی در فضای مجازی با عنوان «وضعیت اسفناک سیب در کنار جاده ارومیه» منتشر شد که در آن اشاره به تلنبار شدن سیبهای درختی ارومیه و عدم خرید این محصولات داشت.
در حالی که کشاورزان در آن منطقه بیان میکنند که قیمت تولید محصول برای آنها ۲ هزار تومان است که مشاهده میکنیم این محصول با قیمت ۸۰۰ تومان از کشاورزان خریداری میشود.
فاصله حدود هزار و ۲۰۰ تومانی باعث شده تا کشاورزان ضرر زیادی را متحمل شوند. نادر قاضی پور با اشاره به فروش نرفتن سیبهای استانش در برنامه زنده تلویزیونی با ابراز ناراحتی اشک ریخت و از وزارت جهاد انتقاد کرد.
نماینده مردم ارومیه در مجلس چند روز گذشته میهمان برنامه فرمول یک بود. این برنامه پیرامون مسائل استان آذربایجان غربی بهخصوص شهرستان ارومیه پیش رفت. مسائلی از قبیل وضعیت دریاچه ارومیه، شرایط کشاورزان و باغداران و مشکلاتی که با آن دست و پنجه نرم میکنند.
قاضیپور پس از شنیدن صحبتهای مهمان دوم برنامه که یکی از باغداران ارومیه بود، با ابراز ناراحتی تاکید کرد: ما شرمنده کشاورزان و باغداران هستیم. سپس با ذکر تعدادی از مشکلات عدیده آنها نتوانست خود را کنترل کند و روی آنتن زنده گریه کرد.
وی در بخشی از سخنان خود در این برنامه گفت: کسانی که میوهها را وارد میکنند باید پاسخگو باشند؛ دلالان و رانت خوارها و آقازادههایی که آناناسهایی میآورند که پشت آنها سیب قایم کردهاند!
وی افزود: سیب ۱۳۰۰ تا ۱۸۰۰ تومان کیلویی در سردخانه برای کشاورز تمام میشود. تمام میوههایی که قرار بود در قالب سیب ممتاز کیلویی ۲۵۰۰ تومان به فروش برسد، باد به زمین زد.
۱۱۶ امضا برای استیضاح رئیس جمهور جمع کردم این نماینده مجلس در بخش دیگری از سخنانش گفت: ما را فلج کرده اند. امروز نسبت به سال گذشته ۲۵ سانت دریاچه ارومیه پایینتر رفته است. من ۱۱۶ امضا گرفتم تا رئیس جمهور را برای دریاچه ارومیه استیضاح کنیم. به من میگویند چرا زمان احمدی نژاد این کار را نکردی؟! آن زمان که ستاد احیا دریاچه ارومیه راه نیفتاده بود!
وزیر جهاد کشاورزی فقط دنبال وارد کردن محصولات تراریخته است نماینده ارومیه با اشاره به اینکه امسال ۱ میلیون و ۳۰۰ هزار تن سیب تولید شده است، تأکید کرد: ۷۰۰ هزار تن محصول به سردخانه رفته است. چون نمیگذارند این میوه صادر شود. وزیر جهاد هیچ اعتقادی به کشاورزی آذربایجان غربی ندارد و دنبال وارد کردن محصولات تراریخته است. منافع برخی جناحهای سیاسی، بر منافع مردم ارجح دانسته شده است.
قاضی پور یادآور شد: باید به داد آذربایجان غربی رسیده شود. ما نه کوچ میکنیم، نه کویرنشین میشویم، با دستهایمان زمین را میکنیم و غذایمان را به دست میآوریم!
با توجه به اظهارات این نماینده مجلس، وزارت جهاد اعتقاد به صادرات و حمایت از تولید ملی ندارد و شواهد از واردات میوههای مختلف حاکی از این است که نان واردات چربتر است تا صادرات.
اما وزارت جهاد بعد از اینکه فیلم تلنبار شدن سیبهای درختی ارومیه در فضای عمومی بخش شد، فیلم دیگری در گفتگو با یکی از مباشرین خرید تضمینی سیب درختی منتشر کرد که در آن اعلام شده است برخلاف فضاسازی برخی رسانهها، وزش باد شدید و بارش باران در منطقه باعث ایجاد حجم بیشتری سیب پادرختی شده است و این سیبها طبق روال معمول به کنسانتره و آب میوه سیب تبدیل میشوند.
ضرورت توجه مسئولان به تولید داخل در شرایطی جاده سیب این روزها نقل محافل شده است که عدهای دولت را مقصر این ماجرا میدانند و برخی مانند شکرالله حاجیوند، مدیرکل میوههای سردسیری وزارت کشاورزی میگوید: سیب حاشیه جادهها در واقع سیبهای درجه چند کشاورزان است که برای ارسال به کارخانهها دپو شدهاند.
وی ادامه میدهد امسال باد و باران باغهای سیب ارومیه را درگیر کرده و باعث شده است سیبهای باکیفیت و درجه یک به زیر درختها ریزش کنند و کیفیتشان را از دست بدهند. همین موضوع موجب شده است که سازمان تعاون روستایی وارد عمل شود و برای نخستینبار سیبهای صنعتی را با ۵ تا ۶ برابر قیمت سال گذشته بخرد.
در شرایط فعلی دولت با توجیههای مختلف تلاش برای تبرئه کردن خود دارد و از سوی دیگر کشاورزان گلایه از این دارند که محصولاتشان فدای واردات شده و دولت توجهی به امرار معاش و هزینههای آنها ندارد.
درحال حاضر به رغم ممنوعیت واردات همچنان میوههای وارداتی در بازار خودنمایی میکنند و در کنار محصولات داخلی با ضربه زدن به کشاورزان سلامت جامعه و اقتصاد کشور، جای خود را در سبد مصرف خانوار باز میکنند.
در این میان سودجویان بازار میوه با نیازشناسی از مصرف کنندگان، رصد بازار و تحرک به موقع اقدام به واردات و توزیع میوههای خارجی آن هم اقلامی میکنند که در داخل کشور به وفور تولید میشود و به این طریق ضربات مهلک و جبران ناپذیری بر پیکره اقتصاد کشاورزی و تولیدکنندگان محصولات باغی وارد میکنند. به همین دلیل ضرورت دارد که دولت تمام توان خود را به کار گیرد تا علاوه بر اینکه زحمت کشاورزان از دست نرود، تولید داخل حیف و میل نشود.
مسلماً بیاعتنایی بازار به تولیدات کشاورزی ایرانی باعث ایجاد بزرگترین دغدغه در ذهن کشاورزان از روز اول کشت میشود و آنهم بازار مبهم فروش دست رنجشان است.