روزنامهنگار سرشناس عرب، نشست سهجانبه سران ایران، روسیه و ترکیه در سوچی را فراتر از صرفا جشن شادی پایان داعش خواند و نوشت این سه پس از سایکسپیکو، نقشه جدید منطقه را ترسیم میکنند.
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری دانشجو، «عبدالباری عطوان»، نویسنده سرشناس جهان عرب و سردبیر روزنامه فرامنطقهای «رای الیوم» در مقالهای با عنوان «نام رمزی که همه معادلات را عوض کرد چیست؟»، تاکید کرد که روسیه، ایران و سوریه به جای آمریکای شکست خورده، نقشه منطقه را ترسیم میکنند.
در این یادداشت آمده است: لبخند بزرگی که بر صورت «بشار اسد»، رئیس جمهور سوریه در حین دیدار سه روز پیش وی با ولادمیر پوتین رئیس جمهور روسیه در شهر ساحلی سوچی در جنوب غرب روسیه نشسته بود به طور دقیق خلاصهای از حال و آینده سوریه را نشان میدهد و ثابت میکند که رئیس جمهور سوریه در قدرت باقی است و چه بسا در وضعیتی قویتر و قانونیتر از قبل هم باشد.
رای الیوم آورده است: انتخاب زمان برگزاری نشست سران سوریه و روسیه پس از تسلط ارتش سوریه بر شهر بوکمال آخرین پایگاه داعش معانی زیادی دارد و نشانه مناسبت جشنی به منظور پایان یک مرحله و آغاز بازسازی سوریه است.
نویسنده، «ولادمیر پوتین» را مردی باهوش توصیف کرد که کشتی بحران سوریه را به سرانجام سرنوشتسازی برای او و برای اسد متحد وی، هدایت کرده است و افزود: قدرت رهبری و چشم اندازی راهبردی او ثابت کرد که دشمنانش بخصوص در جبهه آمریکا هیچند.
در ادامه آمده است: پوتین بحران سوریه را بسیار موثر مدیریت کرد و سیاست بردباری پیشه کرده و ائتلافهای منطقهای و بین المللی را با مهارت عالی تشکیل داد و هرگز هم در برابر بزرگها کوتاه نیامده و اهمیتی هم به بازیهای کوچکها نداد و برای اظهارات پوچ و تو خالی آنها ارزشی قائل نشد.
نویسنده تاکید کرد: اتفاقا تصادفی نبوده که دومین نشست سران محور سه گانه پیروز بحران سوریه در سوچی برگزار میشود نشستی که اردوغان، روحانی و پوتین را گرد هم میآورد.
عطوان افزود: این نشست که امروز چهارشنبه برگزار میشود مطمئنا یک جشن شادی صرف نخواهد بود بلکه با هدف ساماندهی و بازسازی همه منطقه از منظر خودشان (روسیه، ترکیه و ایران) به دور از هر گونه ایفای نقش آمریکا و اروپا برگزار میشود که البته اولین بار از زمان توافق یک صد سال پیش سایکس پیکو محسوب میشود.
نویسنده تاکید کرد: معارضان سوریه که روزی گمان میکردند تنها چند قدم تا رسیدن به کاخ مهاجرین دمشق فاصله دارند امروز چهارشنبه آنها نیز در ریاض دور هم جمع میشوند آن هم با حضور تریبونهای معارضان قاهره و مسکو که به آنها معترض بوده و مزدور نظام اسد شمرده میشدند و البته در کنار هیأت عالی مذاکرهکننده معارضان سوریه، اما بدون «ریاض حجاب» رئیس آن و بسیاری از رهبران آن، چون که اصلا از وی برای حضور در این نشست دعوتی نشده و دیگران هم که شرط حضور خود را موافقت با بازگشت به سوریه زیر چتر بشار اسد، رئیس جمهور این کشور اعلام کرده بودند.
نویسنده افزود: ما قصد ورود به جزئیات یا بررسی برخی مواضع را نداریم نه اینکه این کار را از ابتدای بحران سوریه نکردیم بلکه به این دلیل که ما خوب درک میکنیم که یک نقشه راه واحد و مطمئنی برای بحران سوریه وجود دارد که پوتین و تیم وی با موافقت سه جانبه ایران، سوریه و ترکیه تدارک دیدهاند؛ بنابراین نقش دیگران بسیار ثانویه است و آنها را باید رها گذاشت هر چه میخواهند بگویند.
رای الیوم آورده است: سوریه جدید از میان خرابیهای جنگ برخاسته است تا نقش منطقهای و پیشگامانهای را که برخی خواهان نابودی و به حاشیه کشاندن آن بودند بازیابد چرا که با صلابت و مردانگی در برابر نقشههای آمریکا و اسرائیل ایستاد و پس از جانفشانیهای بزرگ بر آن پیروز شد. سوریه انتخاب کننده جنگ نبود بلکه طی توطئهای که در اتاقهایی سیاه تحت مدیریت آمریکا و اسرائیل طراحی شده بود در معرض جنگ تحمیلی قرار گرفت همچون توطئههای مشابهی که برای عراق، لیبی و یمن تدارک دیده شد.
عطوان نوشت: آنها میخواستند مراکز قدرت عربی و بخصوص عراق و سوریه را از بین ببرند تا امت عربی پابرجا نباشد و به محافظان اسرائیل مبدل شوند که امور آنها از تل آویو اداره شود، اما اراده مردم این کشورها و رهبران هوشیار آنها توانست این محاسبات را بر سر توطئهگران آن خراب کند و گامهای پرشتابی در مسیر بهبود بردارند و به مرکز فرماندهی در چارچوب ائتلافها و نه ماجراجوییهایی بازگردد که قطب نمای آن به سمت فلسطین و طرح صهیونیستها تنظیم شده است.
نویسنده افزود: ما تفسیر و تحلیلها را برای دیگران میگذاریم و به این سخن اکتفا میکنیم که دستاورد بزرگ پوتین که عراق و سوریه را به ساحل امنیت و هویت جدیدی رساند که از لوث وجود آمریکاییها پاک است؛ همچنین جذب ترکیه و رئیس آن اردوغان به محور روسیه و دور کردن آن از اروپا و آمریکا و پیمان ناتو است و تاکید بر اینکه منافع آن با ایران، سوریه، روسیه، عراق و در آینده با قاهره گره خورده است نه با واشنگتن، لندن، پاریس و بروکسل.
وی تاکید کرد: پوتین پس از اینکه مشکلات زیادی را از جانب اردوغان تحمل کرد توانست او را قانع کند که اولا رفتن اسد هرگز صورت نمیگیرد، دوما رفتن اسد نتایج معکوسی بر ترکیه و یکپارچگی جغرافیایی و انسانی آن خواهد داشت و سوم اینکه حفظ نقش کارآمد ترکیه در سیاستهای آتی منطقه مهمتر و کارآمدتر از سرنگونی نظام دمشق و تبدیل سوریه به پایگاه هرج و مرج و افراط گرایی است و چهارم اینکه برگه کُردها برگه خطرناکتری علیه ترکیه در مرحله آتی است.
رای الیوم آورده است: اجلاس سه جانبه سوچی با حضور روسای جمهور سه کشور روسیه ترکیه و ایران که امروز چهارشنبه به ریاست پوتین کار خود را آغاز میکند میتواند تکرار نمونهای از آن باشد که بعد از جنگ جهانی دوم در یالتا برگزار شد و نقشه منطقه را از نو ترسیم کرد؛ درست است که اسد هرگز در آن حضور نخواهد داشت، اما کرسی او آنجا خواهد بود و با قدرت در همه مناقشات و طرحها حضور خواهد داشت، چون او شریک اصلی است.
این روزنامه در پایان افزود: اجلاس امروز سوچی در مرحله آتی چهارجانبه خواهد بود و در پایان میگوییم این حق بشار اسد، رئیس جمهور سوریه است که لبخند بزند و پس از هفت سال غم و ناراحتی امروز خندهرو دیده شود، چه کسی حتی برای لحظهای تصور میکرد که او در کاخ خود باقی بماند یا حتی زنده بماند در حالی که آمریکا ائتلاف قدرتمندی برای سرنگونی او تشکیل داده بود؟.