مستند جعبه پاندورا که به موضوع تاثیر رسانه بر خانواده و کودک میپردازد، رونمایی شد.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری دانشجو؛ شهاب الدین شایگان کارگردان و پژوهشگر مستند جعبه پاندورا در نشست خبری رونمایی از این مستند که امروز در فرهنگسرای رسانه برگزار شد، گفت: ابتدا دغدغههای من کلیتر بود و به طور کامل به سمت مجموعه اخلاق و سواد رسانهای رفتم که تمام موضوعات راتحت پوشش قرار میدهد. اما متوجه شدم که موضوعی پیچیده و دارای ابعاد مختلف است که نمیتوان در یک مستند آن را پیش برد. مواد مخدر، چاقی، خشونت و... مسائلی هستند که در سواد رسانهای مطرح میشوند.
این کارگردان جوان در ادامه مطرح کرد: براساس پراکندگی مبحث در حوزه سواد رسانهای، سعی کردیم طبق یک الویتبندی به جلو حرکت کنیم؛ که در گام نخست موضوع خشونت و تاثیر رسانهها در این حوزه الویت پرداخت ما قرار گرفت.
وی با بیان اینکه وظیفه مستندساز هشدار دادن به نحوی است که واقعیت را از دریچه ذهن خود ارائه و تحلیل کند، افزود: وقتی سه سال پیش کار شروع شد، شاید مبحث خشونت به این میزان زیاد نبود. ما در این کار با بسیاری از مجرمان صحبت کردیم؛ بنابراین جرم شناسی، نخستین درگاه برای پرداخت به این موضوع بود. اما متاسفانه موانع حقوقی و ادرای هیچگاه به ما اجازه نداد که با یک تیم حرفهای از روانکاو، پزوهشگر این کار را پیش برد و از نگاه تخصصی و ریشهای به موضوع نگاه کنیم.
به گفته این کارگردان و پژوهشگر دستگاههای فرهنگی خود را چندان موظف به پیگیری این موضوعات نمیدانند.
شایگان با اشاره به اینکه متاسفانه مسائل اجتماعی، ریشهای بررسی نمیشوند، اظهار کرد: قصد بر این بود که تاثیرات محیطی و رسانه بر میزان خشونت و جنایت نوجوانان بررسی شود که برای فراهمآوری موردهای آن، توافق دستگاههای مربوطه، چون قوه قضاییه حاصل نشد.
وی ادامه داد: باتوجه به مشکلات پیش رو، از محور خانواده و مستند انعکاسی با رویکرد اطلاع رسانی و آموزشی وارد کار شدیم که حداقل خود والدین آگاه شده و نظارت کافی را داشته باشند. بناراین مخاطب مستقیم این مستند خانواده است که میتوانند بر روی آیندهسازان کشور نتیجه مثبت داشته باشند.
این مستندساز با بیان اینکه سه سال بر روی فعالیتهای پژوهشی این مستند کار شده است افزود: در این مستند با پژوهشگران مختلفی ازایران و خارج از کشور مکاتبه شد تا بتوان از نتایج تحقیقات آنها استفاده کرد. دکتر مجید ابهری، دکتر امیرحسین ندایی، ویکتور استراس برگر و جوان کانتر از جمله افرادی بودند که به طور مستقیم با موضوع و ساخت مستند همراه شدند.
وی تاکید کرد: در واقع تمام دغدغه ما این بود که مطرح کنیم برخی محتوای رسانهها مناسب سن کودک و نوجوان نیست.