نمایندگان مردم در خانه ملت تاکید دارند که رد کلیات لایحه بودجه سال ۹۷ سیاسی نیست و نمایندگان به دنبال رفع ابهامات و شفافیت بیشتر بودجه هستند.
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، لایحه بودجه سال ۹۷ توسط حسن روحانی روز ۱۹ آذرماه سال جاری تقدیم مجلس شد، این لایحه بر اساس آیین نامه داخلی مجلس در کمیسیونهای تخصصی و تلفیق بودجه مورد بررسی شد. این لایحه ۲۷ دی ماه در کمیسیون تلفیق بودجه نهایی و بررسی کلیات آن امروز (یکشنبه ۸ بهمن ماه) در صحن علنی مجلس آغاز شد.
رد کلیات لایحه بودجه سال ۹۷ در صحن علنی
بر اساس مفاد آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی ۱۰ موافق و ۱۰ مخالف کلیات لایحه بودجه سال ۹۷ به همراه سخنگوی کمیسیون تلفیق بودجه و نماینده دولت در صحن علنی نیز به یاراد نکته نظرات خود پرداختند، نمایندگان مجلس شورای اسلامی پس از ایراد نظرات مذکور برای نخستین بار با کلیات لایحه بودجه مخالفت کردند لذا کلیات لایحه بودجه سال ۹۷ در صحن علنی مجلس رد شد.
آیین نامه داخلی مجلس شورای اسلامی به طور مشخص و شفاف این موضوع را تصرح کرده است؛ لذا بر اساس ماده و تبصره ۱۸۶ آیین نامه داخلی مجلس شورای اسلامی، «در صورت عدم تصویب کلیات لایحه بودجه فقط برای یک بار موضوع به کمیسیون تلفیق ارجاع میشود تا حداکثر ظرف مدت هفتاد و دو ساعت گزارش اصلاحی خود را به مجلس ارائه نماید.»
لاریجانی: کمیسیون تلفیق ۷۲ ساعت زمان برای اصلاح و رفع ایرادات لایحه بودجه ۹۷ دارد
دکتر علی لاریجانی نیز پس از رد کلیات لایحه بودجه سال ۹۷ کل کشور، گفت: این لایحه برای بررسی بیشتر و رفع ایرادات مطرح به کمیسیون تلفیق ارجاع داده میشود و این کمیسیون ۷۲ ساعت زمان دارد که اصلاحات را انجام و لایحه را مجدد به صحن علنی ارائه کند.
به گفته رئیس مجلس شورای اسلامی کمیسیون تلفیق بیش از زمان مطرح شده، فرصت ندارد و تنها یک بار این اتفاق میتواند رخ دهد، بنابراین از کمیسیون تلفیق درخواست میشود که از امشب بررسی لایحه را در دستور کار قرار دهد.
دکتر لاریجانی همچنین یادآور شد: مسائل مطرح نمایندگان چند بخش است لذا پس از ارائه نظر کمیسیون تلفیق، گزارش در سایت قرار داده میشود تا نمایندگان بتوانند پیشنهادات خود را مجدد مطرح کنند و پس از آن، روز شنبه بررسی لایحه در صحن علنی آغاز میشود. (اینجا)
مطهری: کمیسیون تلفیق بودجه باید گزارش جدید به هیئت رییسه ارائه دهد
نمایندگان مجلس نیز در توضیح رد کلیات لایحه بودجه سال ۹۷ کل کشور نکته نظراتی را مطرح کردند، علی مطهری معتقد است: بخشهایی از گزارش کمیسیون تلفیق درباره بودجه سال ۹۷ باید تغییر یابد که از سوی نمایندگان انتقاداتی به آن وارد شده و بخشهایی که کمیسیون احساس میکند باید تغییر یابد، این اقدام انجام میشود.
نایب رئیس مجلس شورای اسلامی، تاکید دارد که نمایندگان ۱۲ ساعت فرصت دارند تا پیشنهادات خود را درباره گزارش جدید کمیسیون تلفیق بودجه سال ۹۷ ارائه دهند، بنابراین تلفیق بودجه باید گزارش جدید به هیئت رییسه ارائه دهد. (اینجا)
نعمتی: رد کلیات لایحه بودجه ۹۷ سیاسی نبود
بهروز نعمتی نیز اذعان دارد: چند ایراد اساسی در لایحه بودجه سال ۹۷ وجود داشت که نمایندگان نسبت به آن حساس بودند؛ همانند موضوع اوراق قرضه و اوراق مالی که جزء دغدغههای نمایندگان بود که باید در کمیسیون تلفیق این موضوع اصلاح شود.
سخنگوی هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه ایراد دوم بحث هدفمندی یارانهها بود که همانند کلاف سردرگم است، افزود: دقیقا مشخص نیست که دولت در بخش هدفمندی یارانهها چه اقدامی میخواهد انجام دهد و باید این موضوع مورد بازبینی قرار گیرد، اما تاکید داریم که رد کلیات سیاسی نبود.
تاجگردون: بخشی از نمایندگان در خصوص هدفمندی یارانهها ابهاماتی دارند
غلامرضا تاجگردون ابهام نمایندگان درباره هدفمندی و نوع مصرف و روش برداشت از صندوق توسعه ملی را در رد کلیات لایحه بودجه سال ۹۷ موثر دانست.
رئیس کمیسیون تلفیق بودجه مجلس شورای اسلامی، یادآور شد: برخی از نمایندگان همچنین در خصوص نوع مصرف و روش برداشتهایی که قرار است از صندوق توسعه ملی صورت بگیرد، حرف داشتند که باید به صورت سریعتر و روانتر این موضوع روشن شود.
یوسفنژاد: رد کلیات بودجه فرصتی برای بازنگری در لایحه بودجه ۹۷ است
علیاصغر یوسفنژاد نیز با بیان اینکه رد کلیات لایحه بودجه حق نمایندگان در صحن علنی است، گفت: لایحه بودجه سال ۹۷ از شفافیت بیشتری نسبت به سالهای گذشته برخوردار بود، این لایحه در مَدنظر همه قرار گرفت؛ به نوعی که همه به راحتی آن را مورد نقد قرار دادند و اظهارنظرهای خوبی هم در مورد لایحه مذکور انجام گرفته است.
سخنگوی کمیسیون تلفیق بودجه با تاکید بر استقبال از نظرات و پیشنهادات نمایندگان مجلس در خصوص لایحه بودجه سال ۹۷، افزود: رد کلیات بودجه سال ۹۷ در صحن علنی را نوعی فرصت تلقی کرده لذا برای بازنگری، بررسی مجدد لایحه، رسیدگی به نقاط ضعف و تقویت نقاط قوت لایحه آمادگی لازم داریم.
یوسفیان ملا: روند بررسی بودجه ۹۷ بعد از رد گزارش کمیسیون تلفیق در صحن علنی
عزت الله یوسفیان ملا با اشاره به رد گزارش کمیسیون تلفیق از لایحه بودجه سال ۹۷ در صحن علنی بیان داشت: این نخستین بار نبود که گزارش کمیسیون تلفیق بودجه در صحن علنی رد شده است.
رئیس کمیسیون تدوین آیین نامه داخلی مجلس شورای اسلامی، تصریح کرد: این رد شدن با رد شدنی که تا شش ماه نمیتوان آن را مطرح کرد، نیست، این رد شدن برای اصلاحات جزیی است بعد از بررسی مجدد در کمیسیون تلفیق، بعد از ۷۲ ساعت به صحن علنی بر میگردد.
رنجبرزاده: نگرانی نمایندهها از بخش هزینهها و توزیع اعتبارات دلیل رد کلیات بودجه در صحن
اکبر رنجبرزاده نیز معتقد است: نکاتی که ۱۰ مخالف کلیات لایحه بودجه و تعدادی از نمایندگان در تذکرات و اخطارهای خود در خصوص مسائل بودجه مطرح کردند به صورت پیشنهاد همراه با سایر نکات مورد نظر برخی از نمایندگان به کمیسیون تلفیق بودجه ارایه تا در فرصت قانونی ۷۲ ساعته لحاظ کنند.
عضو هیات رییسه مجلس دلیل رد کلیات لایحه بودجه سال ۹۷ را نگرانی نمایندهها از بخش هزینهها و توزیع اعتبارات دانست و گفت: لایحه بودجه پیشنهادی دولت در کمیسیون تلفیق حدود ۲۰ تا ۳۰ درصد با تغییر همراه شد، تغییراتی که بیشتر با اهداف منطقهای صورت پذیرفت؛ لذا نگرانی سایر نمایندگان از این موضوع هم بر رد کلیات لایحه بودجه سال ۹۷ در صحن علنی دامن زد.
محجوب: دولتمردان نباید جایگاه نظارتی مجلس را به چالش میکشیدند
علیرضا محجوب نیز در توضیح رد کلیات لایحه بودجه سال ۹۷، گفت: واکنش مسئولان دولتی در مورد گزارش نظارتی مجلس (تفریغ) و اینکه تبیین این جایگاه باید عملیاتی باشد یکی از این عوامل بود، هرچند بنده از مخالفان عملیاتی شدن بودجه هستم چرا که این نظم مالی را نمیبینم، ضمن اینکه اگر در این مورد سختگیرانه رفتار شود برخورد با گزارش از این هم تندتر خواهد بود.
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس با اشاره به سایر عواملی که به رای مخالف صحن منتهی شد، تاکید کرد: جای تعجب دارد که مسئولان دولتی نسبت به گزارش دیوان محاسبات واکنش نشان دادهاند، چراکه ذکر نشدن منبع در این گزارش به معنای متهم کردن کسی یا گرفتن حقی نیست، همچنین دولت باید بجای مصاحبه اعتراضی و رویاروییهای کلان گزارش تکمیلی خود را به دیوان محاسبات میفرستاد تا موارد مورد نظر در گزارش درج و اصلاح شد.
فولادگر: موافقان و مخالفان کلیات عضو گروههای مختلف سیاسی بودند
حمیدرضا فولادگر نیز اعتقاد دارد: به نظر میرسد که ایرادات نمایندگان روی بودجه اعم از مواردی که در لایحه مطرح شده و یا موضوعاتی که در کمیسیون تلفیق بودجه لحاظ شده، در رد کلیات لایحه تاثیرگذار بود.
رئیس کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی مجلس، گفت: موافقان و مخالفان کلیات لایحه بودجه از گروههای سیاسی خاصی نبودند که ترکیب آراء بیانگر این است، بیشتر ایرادات اساسی به لایحه در صحبتهای مخالفان کلیات لایحه به ساختار، منابع، موضوع هدفمندی، منابع صندوق توسعه، کاهش پروژههای عمرانی و محتوای بودجه بود.
رضایی کوچی: گزارش بودجه در کمیسیون تلفیق تغییر قابل توجهی پیدا نمیکند
محمدرضا رضایی کوچی، اما معتقد است: مجلس اختیار دارد و میتواند گزارشی را رد یا تایید کند، اما تصور میکنم از آنجایی که اعضای کمیسیون تلفیق مشخص هستند و تغییری در ترکیب رخ نمیدهد، تصور نمیکنم که تغییری قابل ملاحظهای و توجهی در گزارش کمیسیون تلفیق از لایحه بودجه اعمال شود.
رئیس کمیسیون عمران مجلس با این حال تاکید کرد: در هر حال لازم است که در اصلاح گزارش کمیسیون تلفیق به این موضوع توجه شود که حقوق هیاتهای علمی و اساتید دانشگاه و قضات مورد توجه قرار گیرد، نباید جامعه را دسته بندی کنیم.
حال باید منتظر ماند تا کمیسیون تلفیق بودجه در هفتاد و دو ساعت قانونی باقی مانده نسبت به اصلاحات و درج پیشنهادات نمایندگان در لایحه بودجه سال ۹۷ بپردازد تا روز شنبه ۱۴ بهمن ماه، لایحه مجدد در صحن علنی مورد بحث و بررسی قرار گیرد. /