به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، سيد مويد علويان، فوق تخصص بيماري هاي گوارش و كبد در گفت و گو با برنامه «مجله پزشکی» شبکه رادیویی سلامت با اشاره به نقش الكل در بروز بيماري هاي كبد و گوارش افزود: ما يك سلامت و يك ناسلامت داريم. سلامت ما مديون بخش ها و ارگان هاي مختلف بدن از جمله دستگاه گوارش و كبد است. وظيفه آن ها اينست غذايي را كه مصرف می کنیم براي دیگرسلول هاي بدن آماده كنند.
وی ادامه داد: همچنین دستگاه گوارش وظيفه جذب و هضم و دفع غذايي را كه می خوریم بر عهده دارد؛ اگر دستگاه گوارش نتواند وظيفه خود را به درستی انجام دهد و يا موادي بخوريم كه دستگاه گوارش يا كبد در از بين بردن قسمت هاي مضر آن مواد، ناتوان باشند، باعث می شود بدن، سلامتش را از دست بدهد.
علويان، با بیان اینکه غذاها از مواد مختلفي تشکیل شده اند و هضمشان توسط آنزيم هاي مختلف صورت مي گيرد ، تصریح کرد: كبد چرب، شايع است و از عوامل آن می توان به چاقي، كم تحركی، استرس زياد، مصرف نکردن مواد غذايي مناسب، استعمال دخانيات و مصرف الكل اشاره کرد.
وی ادامه داد: ماده اي در كبد به نام گليكوژن وجود دارد که در مواقع ضروري آزاد مي شود. وقتي غذا مي خوريم، مواد قندي به كبد مي رود و تبديل به گليكوژن مي شود؛ اگر كبد نتواند درست كار كند گليكوژن ترشح نمي شود و اسيدهاي چرب آزاد تجمع مي كنند و كبد، چرب مي شود.
این فوق تخصص بيماري هاي گوارش و كبد با تاکید بر اینکه بدن سالم در فعاليت مناسب دستگاه گوارش از دهان تا مقعد است، ادامه داد: اگر كبد چرب، ناشي از الكل باشد مي شود كبد چرب ناشي از الكل؛ اگر بدون مصرف الكل باشد مي شود كبد چرب غير الكلي كه آن هم مانند مصرف الكل است. كسي كه از چاقي، كبد چرب دارد با فردي كه به سبب مصرف الكل، كبد چرب دارد تفاوتي ندارد. بدن سالم نيازمند مصرف غذاي سالم است .
وی در ادامه، كبد را به مثابه يك كارخانه دانست و افزود: وظيفه کبد اين است كه مواد را سم زدايي كند. البته ظرفيت سم زدايي كبد محدود است؛ هنگامی که مقدار مصرف الكل زياد باشد كبد كه وظيفه متابوليست را بر عهده دارد تا حدودي مي تواند آن را متابوليزه كند نه بیشتر. ظرفيت كبد خانم ها كمتر است و با مصرف الكل، بیشتر آسیب می بیند.
علویان، با بیان اینکه وقتي كبد از بين برود دچار سفتي و سينوز كبد مي شويم، تاکید کرد: اگر مصرف الكل زياد باشد به كبد آسيب می رساند و كبد را از بين مي رود.
وی با بیان اینکه كبد، بسیار فعال و نجيب است و سلامتش اهمیت فراوان دارد، گفت: کبد، سم زداست. وظيفه ديگر كبد ساخت پروتئين است. اگر اين كار را نكند ما نمي توانيم زندگي كنيم. مثل فيلتر عمل مي كند.
این فوق تخصص بيماري هاي گوارش و كبد در پایان اظهارداشت: بعضي مواد غذايي كه آنتي اكسيدان دارند در سم زدايي به كبد كمك مي كنند مثل برخی از انواع میوه و سبزی، به ویژه انگور و كنگر.