قسمت ۱۷ پایتخت شب گذشته موجی از عشق و تنفر در مردم به راه انداخت. عشق مردم به مدافعان حریم و حرم و تنفر عدهای وابستگان سعودی عصبانی از هنر دست سیروس مقدم در به تصویر کشیدن دقایقی از حقیقت پدران داعشیشان!
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو-سیدمهدی حاجیآبادی؛ هرگز آن روز هولناک و بلایی که در خیابان به سر یک دختر بچه هفت ساله آمد را از یاد نمیبرد. دخترک به سمت مغازه کوچک محله میرفت تا مقداری آبنبات بخرد که شبه نظامیان داعش به سمتش راه میافتند. دخترک معصومانه با صاحب مغازه حرف میزند، داعشیها از او پرسیدند خانه اش کجاست. دختر با دست جایی را نشان داد و بعد فرار کرد و پنهان شد. والدینش از راه رسیدند تا ببینند موضوع از چه قرار است و جنگجویان داعش نطق کردند که دخترشان از آنجا که با فروشنده تنها بوده قوانین شریعت را نقض کرده است.
حتی این بچه معصوم اجازه نداشت از کودکی اش لذت ببرد و برای خودش آبنبات بخرد. پس از مباحثهای طولانی تصمیم داعشیها برای مجازت دختر بچه این شد که دست یا صورت وی توسط حسبه (پلیس مذهبی) یا آنچنان که بسیاری میگویند "هیولاهای حسبه" مورد ضرب و شتم قرار گیرد. مادرش وحشت زده به آنها التماس میکرد او را به جای دختر خردسال اش تنبیه کنند، اما جایی برای بحث کردن با داعش وجود ندارد. طفل مقابل چشمان مادرش که جیغ میزد مجازات شد. آنها با خشم و مکررا بچه را زدند. بچه آن قدر جیغ کشید تا اینکه قلبش از کار ایستاد. مادر در حال شیون وقتی دید بچه اش مقابل چشمش مرده عقل اش را کاملا از دست داد. از آن روز به بعد تمام محله به خاطر بچه هایشان هراسان و دیوانه شده بودند. این تنها روایت کوتاهی از هزاران و میلیونها نفری است که اسیر دست داعش بودند. چیزی که شب گذشته بسیاری از مردم ایران با دیدن تنها چنددقیقه کوتاه از سریال پایتخت، رعب و خشم تمام وجودشان را از نقشه تکرار چنین فجایعی در ایران گرفت.شب گذشته پایتخت پس از سیر داستان به قسمتی رسید که زنان و کودکان به دست گروهی از وابستگان داعش دستگیر میشوند. در سکانسی افراد داعشی با «حوری» خطاب کردن دختران نقی معمولی و کتک زدن هما، سکانسی تاثیرگذار هرچند کوتاه از جنایات داعش علیه نوامیس کشورهای منطقه را به تصویر کشید. کاربران فضای مجازی در رثای پایتخت و مدافعان حرم سرودند. وفا دوران با یادی از شهدای مدافع حرم و سریال پایتخت نوشت: صلواتی نثار گمنامترین شهیدان مدافع حرم تا شناسترین آنها که اگر نبودند استرس و نگرانیها و بغض و اشکهای پشت تلویزیون امشب ممکن بود واقعی برایمان تجربه شوند!
حسین کازرونی در خصوص جملهای از شهید چمران و ارتباطش با سکانس تاثیرگذار سریال نوشت: «وقتی شیپور جنگ نواخته میشود مرد از نامرد مشخص میشود!» هرکی این قسمت #پایتخت۵ رو دیده میفهمه این جمله شهید چمران یعنی چی! معنی واقعی جنگ و مقاومت در برابر خونآشامان تاریخ؛ از کربلای حسینی تا کربلای فرزندان خمینی و خامنهای!
امیر حسنشاهی هم با تقدیر از موسسه اوج برای چنین سروده دلنشینی نوشت: اَجر و قُرب ضربهای که بر و بچههای #اوج به داعش زدن کمتر از مدافعان حرم نیست.
وحید یامینپور فعال رسانه نیز با تقدیر از کلیت پایتخت ۵ نوشت: #پایتخت۵ مثل یک رباعی عمل کرد. داره با مصرع آخرش هیجان زده مون میکنه!
چرا پایتخت موفق است؟ تکیه بر فرصتها و استفاده از آنها در راستای بسط مفاهیم مورد نظر نکتهای است عقلانی که باید بر آن پای فشرد. با پذیرفتن ایرادهای کلی و جزئی وارد بر سریال پایتخت، نمیتوان از فرصتی که در دل این سریال نهفته است چشم پوشید. در حقیقت پایتخت اتفاق بدیعی است که در سریالهای تلویزیونی رخ داده است، بدعتی که ریشه در چندگانه بودن و استمرار تولید آن، صمیمیت نهفته در تاروپود سریال و نمایش در نوروزهای خاطره انگیز دارد. سری ۵ پایتخت تاکنون حداقل از دو سری قبلی بار کمدی و داستانی بیشتری دارد، اما به صورت کلی ویژگیهای مثبت این سریال در چند عنوان میتوان خلاصه کرد: ۱) صراحت و صمیمیت لحن سریال: بارزترین ویژگی سریال را میتوان کاهش فاصله با مخاطب دانست. به بیان دیگر سریال پایتخت توانسته است با از بین بردن فاصله خود و مخاطب و تکیه بر عناصر بومی و رئال از دست و پازدن در اطوارهای مختلفی که زائیده ذهن فیلمسازان ماست بکاهد و در ارتباطی مستقیم با زبانی ساده و صمیمی با مخاطب سخن بگوید. ۲) نمایش چهرهای سالم و مناسب از خانواده: در میان خانوادههای عجیب و غریب سریالها میتوان خانواده حقیقتا معمولی نقی را یک خانواده ایده آل دانست. خانوادهای که محبت، علاقه، کمک از ویژگیهای اساسی آن است. در حقیقت کارکرد حمایتی خانواده موردی است که در خانوادههای پایتخت قابل لمس است. ۳) ارائه چهره متفاوت از زن در خانواده: چهره قانع، مهربان و پرتلاش هما در قالب مادری دلسوز و همسری همراه را میتوان نقطه قوت دانست. در میان انبوه زنان غرغرو، بهانه گیر، همسرستیز زنان تلویزیونی، آرامش هما در همراهی همسر در مشکلات و تلاش برای از بین بردن آن با کمترین تلخی نکته مهمی است. ۴) پدر پیر که منبع روحیه خانواده است: تعامل مبتنی بر مهر و علاقه نقی، هما با پنجعلی و بسط چهره مهربان پدر خانواده در روزگار پیری و ناتوانی با همراهی و همدلی خانوادهای که نه تنها از مراقبت او خسته نمیشود بلکه اورا را منبع الهام، امید وروحیه خود میداند حامل پیام مهمی برای جامعه است. ۵) نمایش ساده زیستی و پرهیز از تجملات رایج: لوکیشنهای ساده و معمولی خانههای پایتخت فرصتی است برای فاصله گرفتن از همه خانهها و خانوادههای لوکسی که انبوه سریالهای تلویزیونی را دربرگرفتهاند و با ارائه مدلی خاص از زندگی به جهت دادن ذهن مخاطب از خوشبختی مشغولاند. ۶) غلبه روح امید و تلاش در پایتختنشینان: کسانی که علی رغم دست و پنجه نرم کردن با مشکلات با تسلیم شدن در برابر یاس و ناامیدی و غوطه ور شدن در ناشکری به مشکلات دامن نمیزنند. نشاط خود را از دست نمیدهند، چون همواره با توکل بر خدا دست خود را بر زانو زده و یاعلی گویان بلند میشوند. اما اوج پایتخت ۵ را میتوان در قسمت 17 و به تصویر کشیدن جنایات امویمسلکهای دهه اخیر دانست. یکی از کاربران در این مورد با کنایه به برخی داعشهای وطنی نوشت: شاید گاه بایداز عمق جان وحشت کنیم تا خناسان جای جلاد را با شهید عوض نکنند.
مهدی شیعهزاده هم در این مورد نوشت: بنظرم امشب قشنگترین چیزی که تو #پایتخت۵ نشون داده شد، حس نا امنی از جانب دشمنی بود که اگه تو سوریه جلوش رو نمیگرفتیم، باید تو همدان و کرمانشاه باهاش میجنگیدیم اون خرابه میتونست تو ایران باشه!
امیر اکبری با اشاره به فجایع داعش در سوریه و عراق گفت: میدونی چند تا خونواده سوری و عراقی این صحنه رو دیدن؟ چند تا مرد جلوی چشمشون ناموسشون تاراج شده؟
کاربر دیگری نیز با گریز به عاشورا نوشت: امشب بچه هیئتیا یه بار دیگه روضه اسارت اهل بیت براشون مجسم شد... امشب هزاربار دیگه مُردیم... بمیرم برای دل زینب.
درود و سلام بر شهدای اسلام بخصوص شهدای مدافع حرم که اگه نبودند داعش کافر همه سرزمین ها را تصرف می کرد وسرنوشت همه ما که الان در بهترین اسایش هستیم معلوم نبود چه میشود . یاد همه شهدای مدافع حرم گرامی باد .
ناشناس
يکشنبه ۱۹ فروردين ۱۳۹۷
حواستان باشد که با گفتن جمله ی «با وجود همه ی ایرادهای کلی و جزئی» به سادگی از از ایرادها و خطاهای پایتخت عبور نکنید که برخی از آنها خیلی اساسی هستند اگر اندکی تأمل شود.
تعریف و تمجید از صحنه های خوب و عالی فیلم لازم است اما به این بهانه خطاهای دیگر که در مواقع دیگر برای آنها یقه می درید را فراموش نکنید و بیان کنید و طلب کنیداصلاح کنند
حضرت امام خمینی(ره): اینک به تمام متصدیان امور و دستاندرکاران کشور هشدار میدهم که قدر این جوانان حزب اللهی را بدانید، و از آنان قدردانی کنید و آنان را تشویق نمایید و در آغوش محبت خود حفظ کنید. اینان بودند که ایران را نجات دادند؛ و از این پس همینها هستند که انقلاب را پاسداری میکنند.
قدردان مدافعان حرم باشیم...
خوبه هنرمندان ما به جای به رخ کشیدن توانائی های تکنیکی!!! یک کمی یاد بگیرن که صادق و صمیمی باشن. راز موفقیت پایتخت اینه که شکل خود مردم هست و قرار نیست مخاطب رو مرعوب!!!!!! تکنیک کنه. کاری که خیلی ها دارن می کنن و تاثیر هم نداره. دست سیروس مقدم بی ادعا و بی سر و صدا و بی شعار دادن درد نکنه. هول داعش رو عالی نشون داد
راستش یه سکانس دیگه هم اشک منو در آورد. اون سکانس که پسربچه سوری سرجنازه پدرش تلفنی با عموش حرف میزد و از ته دل عموش رو صدا میزد.
بلا تشبیه، یاد سه ساله امام حسین و فریاد های کمکش در عصر عاشورا بین خونخواران ان زمان افتادم
یا حسین(ع)
خدا به داد مظلومان برس.
عالی بود
دست مریزاد و خدا قوت میگم به همه عوامل پایتخت 5
و درود میفرستم به روحهمه شهدا بویژه شهدا مدافع حرم که امنیت امروز را مدیدون شهدا هستیم
اللهم صل علی محمد و آل محمد و عجل فرجهم
دستشون درد نکنه، ولی من توی قسمت آخری، همش منتظر ورود مدافعین حرم برای نجات خونواده معمولی بودم.
متاسفانه این واقعیت نشون داده نشد که جنگیدن با داعشی های آموزش دیده و حرفه ای، کار آدم های "معمولی"! نیست. و تخصص، ایمان و خودساختگی میخواد.
مطمئنا آدم های معمولی، اگه این داعشی ها رو ببینن، همچین خشکشون میزنه که نمیتونن از جاشون تکون بخورن. و اگه هم با اونا درگیر بشن قطعا حریفشون نمیشن. اونم با دست خالی!
هرچند نشون دادن چهره کریه داعش، کار بسیار بزرگی بود که پایتخت انجام داد، اما:
اولا این رو مردم تا حد زیادی تو فضای مجازی و.. دیده بودن. (هرچند که سریال اثرگذاریش زیاده)
ثانیا اون چیزی که پایتخت باید نشون میداد، غربت، شجاعت، ایمان و توانایی شهدای مدافع حرم بود.
وقتی ارسطو و رحمت و نقی و بهتاش(اسمش همین بود؟) با دست داخلی از پس تعداد بیشتری از داعشی ها برمیان، دیگه مدافعین حرم همچین هم جای تقدیر ندارن.
متاسفانه تریبون دارهای رسانه ای و افراد بزرگی مثل آقای یامین پور هم اونقدرا بصیرت رسانه ای ندارن.
به به! خبرگزاری دانشجو!
چه عجب نظر مارو زدین!!
چون بدون اسم بود منتشرش کردین، اگه اسمم (دوست) رو زده بودم منتشرش نمیکردین لابد.
همین نظر قبلیه!
همین طولانیه!
دست عوامل اوج و این سریال پایتخت درد نکنه کار خوبی بود
اما خیلی می تونست بهتر و قوی تر کار بشه احساسات قوی تر باید انتقال پیدا می کردن ولی خب سینمای ما هنوز با این مسئله فاصله زیادی داره اما خب در نمایش ساده و نزدیک به واقعگرایانه قویه .... اما گفتم از واقعگرایانه بودن فقط اون حسی که باید انتقال بده ضعیفه حس ترس از داعش می تونست خیلی بیشتر باشه اما این حس به خوبی به مخاطب انتقال پیدا نمی کنه
خوبه که این سبک ادقام طنز با تلخی های زندگی فراموش نشه
و روز به روز بهتر و قوی تر بشه بسیاری از کشورها با همین تکنیک ها ی مشابه
قهرمان سازی هایی می کنن که تا ابد تو ذهن کودکان و جوانان باقی می مونه
و میشه یه خاطره به یاد موندنی
انشالله که به این مباحث توی سینما بیشتر فکر بشه و روشون کار بشه
شرایطی که داریم اما استفاده نمی کنیم حتی سینمای امروز ما با قدرتی که در
فیلم مختار، حضرت یوسف، قهوه تلخ! نشون داده یعنی می تونه یه قهرمان ایرانی
جوان سال رو بسازه که حسابی محبوب بشه.
ارسال نظرات
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
تعریف و تمجید از صحنه های خوب و عالی فیلم لازم است اما به این بهانه خطاهای دیگر که در مواقع دیگر برای آنها یقه می درید را فراموش نکنید و بیان کنید و طلب کنیداصلاح کنند
قدردان مدافعان حرم باشیم...
بلا تشبیه، یاد سه ساله امام حسین و فریاد های کمکش در عصر عاشورا بین خونخواران ان زمان افتادم
یا حسین(ع)
خدا به داد مظلومان برس.
دست مریزاد و خدا قوت میگم به همه عوامل پایتخت 5
و درود میفرستم به روحهمه شهدا بویژه شهدا مدافع حرم که امنیت امروز را مدیدون شهدا هستیم
اللهم صل علی محمد و آل محمد و عجل فرجهم
متاسفانه این واقعیت نشون داده نشد که جنگیدن با داعشی های آموزش دیده و حرفه ای، کار آدم های "معمولی"! نیست. و تخصص، ایمان و خودساختگی میخواد.
مطمئنا آدم های معمولی، اگه این داعشی ها رو ببینن، همچین خشکشون میزنه که نمیتونن از جاشون تکون بخورن. و اگه هم با اونا درگیر بشن قطعا حریفشون نمیشن. اونم با دست خالی!
هرچند نشون دادن چهره کریه داعش، کار بسیار بزرگی بود که پایتخت انجام داد، اما:
اولا این رو مردم تا حد زیادی تو فضای مجازی و.. دیده بودن. (هرچند که سریال اثرگذاریش زیاده)
ثانیا اون چیزی که پایتخت باید نشون میداد، غربت، شجاعت، ایمان و توانایی شهدای مدافع حرم بود.
وقتی ارسطو و رحمت و نقی و بهتاش(اسمش همین بود؟) با دست داخلی از پس تعداد بیشتری از داعشی ها برمیان، دیگه مدافعین حرم همچین هم جای تقدیر ندارن.
متاسفانه تریبون دارهای رسانه ای و افراد بزرگی مثل آقای یامین پور هم اونقدرا بصیرت رسانه ای ندارن.
چه عجب نظر مارو زدین!!
چون بدون اسم بود منتشرش کردین، اگه اسمم (دوست) رو زده بودم منتشرش نمیکردین لابد.
همین نظر قبلیه!
همین طولانیه!
اما خیلی می تونست بهتر و قوی تر کار بشه احساسات قوی تر باید انتقال پیدا می کردن ولی خب سینمای ما هنوز با این مسئله فاصله زیادی داره اما خب در نمایش ساده و نزدیک به واقعگرایانه قویه .... اما گفتم از واقعگرایانه بودن فقط اون حسی که باید انتقال بده ضعیفه حس ترس از داعش می تونست خیلی بیشتر باشه اما این حس به خوبی به مخاطب انتقال پیدا نمی کنه
خوبه که این سبک ادقام طنز با تلخی های زندگی فراموش نشه
و روز به روز بهتر و قوی تر بشه بسیاری از کشورها با همین تکنیک ها ی مشابه
قهرمان سازی هایی می کنن که تا ابد تو ذهن کودکان و جوانان باقی می مونه
و میشه یه خاطره به یاد موندنی
انشالله که به این مباحث توی سینما بیشتر فکر بشه و روشون کار بشه
شرایطی که داریم اما استفاده نمی کنیم حتی سینمای امروز ما با قدرتی که در
فیلم مختار، حضرت یوسف، قهوه تلخ! نشون داده یعنی می تونه یه قهرمان ایرانی
جوان سال رو بسازه که حسابی محبوب بشه.