اما از هفته گذشته با اجرای یکسان سازی نرخ ارز، اسحاق جهانگیری معاون اول رئیسجمهور درباره کالاهایی که با ارز آزاد وارد میشدند، گفت: کالاهایی که واردات آنها با ارز آزاد انجام میگرفت، به دلیل اینکه از این به بعد با ارز 4200 تومانی وارد خواهد شد، به طور حتم کاهش قیمت خواهد داشت.
یکی از بازارهایی که انتظار میرود با کاهش قیمت دلار به 4200 تومان، شاهد ارزانی در آن باشیم، خودروهای وارداتی است. از ابتدای سال جاری با گران شدن دلار، خودروهای وارداتی بین ده تا 50 میلیون تومان افزایش قیمت داشت و حال که دلار در سطح 4200 تومان تثبیت شده، انتظار ارزانی این خودروها میرود.
افزایش قیمت ناگهانی و سرسامآور خودروهای وارداتی باعث شد برخی نهادهای نظارتی و حاکمیتی مانند سازمان بازرسی کل کشور به این موضوع ورود کنند.
قاضی ناصر سراج، رئیس سازمان بازرسی کل کشور در این باره اعلام کرد : سازمان بازرسی به موضوع گرانی خودروها ورود کرده و گرانی خودروهای داخلی و خارجی را بشدت پیگیری میکنیم. همچنین اقداماتی برای جلوگیری از گرانی خودرو در دست انجام است که در هفته جاری با مسئولان عالی جلسهای برگزار میشود تا بتوانیم جلوی گرانی خودروها را بگیریم.
دلالان پولدارتر شدند
سعید مؤتمنی، رئیس اتحادیه نمایشگاهداران و فروشندگان خودرو از جمله افرادی است که نسبت به گرانی خودرو انتقاد دارد و به خبرنگار ما میگوید: همه خودروهایی که وارد کشور شده با دلار 3700 تومانی بود و این افزایش قیمت، تنها دلالان را منتفع کرد و از رشد قیمت دلار پول زیادی به جیب زدند.
این مقام صنفی بصراحت گفت: سال گذشته هیات دولت تصمیم گرفت تعرفه واردات خودرو را از 55 به 95 درصد برساند، اما هیچ خودرویی با این تعرفه و دلار 6000 تومانی حتی ثبت سفارش هم نشد و ترخیصی با این ارقام صورت نگرفت.
وی با بیان اینکه اکنون واردکنندگان خودرو باید با دولت همکاری کنند، افزود:همه خودروهای خارجی با دلار 6000 تومانی محاسبه میشوند و به فروش میرسند در حالی که دولت اعلام کرده دلار با نرخ 4200 تومان عرضه میشود، اما قیمت این خودروها هنوز کاهش نیافته است.
مؤتمنی با تاکید بر اینکه برخی واردکنندگان بعد از گرانی دلار از عرضه خودرو خودداری کردند و سایت خود را بستند، تصریح کرد: اکنون ثبت سفارش خودرو با نرخ 4200 تومان قابل انجام است و بقیه هزینهها نیز مشخص است، اما خریداران بلاتکلیف هستند و هیچ خرید و فروشی در خودروهای خارجی انجام نمیشود.
رئیس اتحادیه نمایشگاه داران و فروشندگان خودرو تاکید کرد: سازمان حمایت از تولیدکنندگان و مصرفکنندگان باید نسبت به قیمت خودروهای وارداتی ورود کند و نگذارد بیش از این مصرفکنندگان متضرر شوند.
ملاک، دلار 4200 تومان است
کوروش مرشد سلوک، رئیس انجمن واردکنندگان خودرو هم گفت: ملاک ما برای تعیین قیمت خودروهای وارداتی ارز 4200 تومان است.
وی با بیان اینکه همه نوسانات نرخ ارز از 15 اسفند تا 15 فروردین بود، تاکید کرد: در این مدت هیچکدام از برندها بخشنامه جدیدی از خود ارائه نکردند و سایت خود را بسته نگه داشتند تا نرخ ارز تعیین تکلیف شود. با توجه به تعیین نرخ 4200 تومان برای دلار، همه ثبت سفارشها با این قیمت انجام خواهد شد.
مرشد سلوک درباره کاهش قیمت خودروهای وارداتی میگوید: اگر ثبت سفارش با نرخ بالاتر از 4200 تومان انجام و حواله صادر شده باشد، امکان تعدیل قیمت وجود ندارد، اما اگر فقط ثبت سفارش صورت گرفته میتوان قیمت آن را به دلار 4200 کاهش داد.
این مقام صنفی به نظارت سازمان حمایت از مصرفکنندگان و تولیدکنندگان اشاره کرد و گفت: همه نمایندگیهای رسمی، خودرو را با دلار 4200 تومانی وارد میکنند و این رقم برای ما ملاک خواهد بود اما اگر سفارش بر اساس دلار گران انجام شده باشد دیگر امکان کاهش قیمت وجود ندارد.
80 هزار خودروی وارداتی منتظر حضور در ایران
علی علیآبادی، مدیرکل مقررات صادرات و واردات سازمان توسعه تجارت از ثبت سفارش برای واردات 80 هزار خودروی خارجی از دیماه سال قبل خبر داد.
علیآبادی در پاسخ به این سؤال مبنی بر اینکه نمایندگان مجلس تعرفههای واردات خودرو را بسیار بالا اعلام کرده و حداکثر تعرفه اعمالشده در دنیا را 20درصد میدانند، توضیح داد: میانگین تعرفههای ما نیز کمتر از 20 درصد میشود و عددی بین 19 تا 20 درصد را در برمیگیرد. نرخ مؤثر تعرفه نیز سال گذشته 3/12 درصد بوده است.
مدیرکل مقررات صادرات و واردات سازمان توسعه تجارت اظهار کرد: سال 1397 در تعرفه خودروهای هیبریدی حدود 20 درصد کاهش تعرفه صورت گرفته و خودروهایی که 1500 سیسی و کمتر ظرفیت دارند، تعرفهشان به حالت قبل بازگشته است. اما در مورد خودروهای بنزینی و هیبریدی از دی سال گذشته که مصوبه هیات وزیران ابلاغ شده، ورودیهای مصوب طبق طبقهبندی و بر اساس حجم موتور دریافت و همانطور که اشاره شد تا زمان صدور دستورالعمل جدید تعرفههای قبلی لازمالاجرا هستند.
طبق دستورالعمل جدید، تعرفه واردات خودرو با حجم موتور هزار تا 1500 سیسی از 40 درصد به 55 درصد، تعرفه واردات خودروهای با حجم موتور 1500 تا 2000 سیسی از 55 درصد به 75 درصد و تعرفه واردات خودروهای با حجم موتور 2000 تا 2500 سیسی نیز از 55 درصد به 95 درصد افزایش یافته است.
طبق این دستورالعمل، واردات خودروهای با ارزش گمرکی بیش از 40 هزار دلار نیز ممنوع اعلام شده است.