به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو اعزامی به هند غلامرضا انصاری معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه در پایان سفر وزیر خارجه و هیئت همراه به هند با حضور در جمع خبرنگاران در خصوص دستاوردهای اقتصادی این سفر گفت: هند از بعد سیاسی و اقتصادی کشور دوست و بسیار نزدیک ایران است.وی افزود: هند و شبه قاره هند همیشه برای ایران مهم بوده است بنابراین طبیعی است که ایران وقتی با مسائل بین المللی و خاصی روبه رو می شود مواضع خود را برای دوستان خود تشریح کند تا تحولات منطقه و دنیا را چه طور می بیند.
هند همواره پارنتر مهم اقتصادی ما حتی در دوران تحریم بوده است
انصاری با اشاره به خروج امریکا از توافق بین المللی برجام گفت: پس از این اقدام امریکایی ها ایران مواضع خود را نسبت به این اتفاق برای دوستان خود تشریح خواهد کرد و هند هم طبیعتا یکی از دوستان ما بود که در دوران تحریم قبل از تحریم و در زمان برجام از شرکای مهم ما محسوب می شود لذا وزیر خارجه کشورمان تصمیم گرفت این سفر را انجام و مواضع رسمی ایران را در قبال تحولات بعد از خروج امریکا از برجام توضیح و تشریح دهد به اضافه اینکه هند همیشه پارنتر مهم اقتصادی ما حتی در دوران تحریم بوده است. براین اساس مقامات وزارت خارجه به این نتیجه رسیدند که مسائل موجود پس از خروج امریکا از برجام را بررسی و در این راستا سناریوهای مختلف برقراری ارتباط اقتصادی با کشورهای دوست مانند هند را بررسی کنند.
معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه ادامه داد: این سفر دو مسئله مهم داشت یکی توضیح وضعیت برجام از دیدگاه ما و خروج امریکایی ها از آن و دوم سازو کارهایی که ما می توانیم در آینده برای کار و تجارت با هند داشته باشیم.
وی در پاسخ به سوالی در خصوص این که اگر از برجام خارج شویم این اتفاق تاثیری بر روابط ما با هند خواهند شد گفت: طبیعتا خروج امریکا به عنوان یک کشور مهم دنیا از قرارداد برجام آثار قطعی در همه جای دنیا خواهد داشت این که ما چه وضعی پیدا خواهیم کرد طبیعتا تلاش ما این است با توجه به اهمیت برجام بتوانیم افراد و کشورها در آن باقی بمانیم مشروط براینکه همه به تعهدات خود پای بند باشیم.
انصاری با اشاره به تایید 11 دوره ای آژانس از عملکرد هسته ای صلح آمیز ایران گفت: براین اساس تمام هدف ما این است که این دستاورد بزرگ دیپلماسی در غرب آسیا حفظ شود اما طبیعتا با فشارهای امریکا و مواضع آنها علیه توافق نامه هسته ای ممکن است حوادث زیادی رخ دهد.
در صورتی که ایران متضرر شرایط فعلی باشد تصمیم قطعی خروج از برجام خواهد بود
معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه تاکید کرد: با تمام این شرایط اگر جمهوری اسلامی متضرر وضع موجود باشد تصمیم قطعی ما خروج از برجام خواهد بود.وی افزود: البته در شرایط موجود پیش بینی ما این است که اروپایی ها تلاش می کنند برجام پابرجا بماند و چین و روسیه نیز مصر در حفظ آن هستند چون این قرارداد توسط سازمان ملل و شورای امنیت تایید و تصویب شده است لذا یک اجماع جهانی پشت آن بوده است از این رو جمهوری اسلامی امیدوار به ادامه پیدا کردن آن است اما بار دیگر تاکید می کنم اگر بنا باشد به خاطر عهدشکنی دیگران ما متضرر شویم طبیعی است که این اتفاق نخواهد افتاد.
انصاری افزود: لذا باید پیش بینی خود را انجام دهیم که حتی در بدترین سناریوها چه طور باید زندگی کرد براین اساس با کشورهای مختلف رایزنی می کنیم .
هندی ها در حمایت از برجام بسیار مصمم بودند/ اعلام کردند تحریم یکجانبه علیه ایران را نمی پذیرند
معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه با اشاره به سفر اخیر و دیدار وزرای خارجه ایران و هند گفت: در این سفر شاهد بودیم هندی ها بسیار مصمم در حمایت از برجام هستند و وزیر امور خارجه هند در مصاحبه ای که پس از دیدار با دکتر ظریف داشت با قاطعیت اعلام کرد برجام باید مورد حمایت قرار گیرد و دولت هند هیچ تحریم یکجانبه ای علیه جمهوری اسلامی را نمی پذیرند.
وی با اشاره به جلسات برگزار شده با بخش های مختلف اقتصادی کشور هند گفت: خوشبختانه از تمام وزارت خانه های هند یک صدا شنیدیم و آن اینکه ما از تصمیمات یک جانبه تحریم حمایت نخواهیم کرد و اراده دولت هند حمایت قاطع از برجام است.
انصاری در خصوص تعیین تاریخ برای اروپایی ها برای رسیدن به موضع مشترک در مورد برجام گفت: طبعا تاریخی برای اروپایی ها اعلام شده تا آن زمان جمع بندی خود را اعلام و پیشنهادات خود را برای حفظ منافع به طرف ایرانی ارایه دهند البته در یک چنین شرایط کار عظیمی هم ما و هم اروپایی ها باید منعطف باشیم.
طرف هندی به تعهدات خود در قبال پروژه چابهار پای بند بود
معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه در خصوص آخرین وضعیت پروژه تجاری ترانزیتی چابهار گفت: آنچه ما در این سفر دیدیم تاکید طرف هندی بر این بود که به تعهدات خود در قالب این پروژه پای بند خواهند بود.وی ادامه داد: در بعد عملیاتی نیز تا 15 ماه آینده مدیریت موقت فاز اول پروژه چابهار در اختیار هندی ها قرار خواهد گرفت که این به صورت یک قرارداد موقت یکساله در اختیار آنهاست و هندی ها بسیار مصمم بودند که در تاریخ تعیین شده به کشورمان خواهند آمد و کار خود را انجام خواهند داد.
انصاری در خصوص همکاری های هند در مورد پروژه چابهار گفت: البته این همکاری کمک هندی ها به خودشان است این کشور به عنوان کشوری که بالاترین میزان رشد را در میان کشورهای جهان داشته به دنبال بازار برای خود است تا بتواند به دیگر نقاط جهان نیز دسترسی داشته باشد و یکی از راه های دسترسی هندی ها به کریدور شمال جنوب موضوع چابهار است.
معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه تصریح کرد: بخشی از تاخیرهای به وجود آمده در اجرای این پروژه را باید از هر دو طرف دید و نمی توان صرفا طرف مقابل را متهم به کم کاری و کوتاهی کرد.وی ادامه داد: اطمینان از پیشرفت کار هم در منفعت دو طرف از پیشبرد و به نتیجه رسیدن این پروژه حاصل می شود و ما فکر می کنیم در ماه های آینده سرعت اجرای پروژه چابهار افزایش بیشتری خواهد یافت.
حمایت قاطع وزیر خارجه هند از برجام تاثیر مثبتی در سطح منطقه و بین الملل خواهد داشت
انصاری در خصوص تاثیر حمایت هند از حفظ و ادامه برجام در عرصه بین المللی نیز گفت: کشور هند کشوری تاثیرگذار به لحاظ سیاسی، اقتصادی و فرهنگی در جهان محسوب می شود جمعیت این کشور بیش از یک میلیارد نفر است که سبب شده این کشور به عنوان کشوری موثر در سطح جهانی قرار گیرد و از سوی دیگر شاهد آن بودید که وزیر خارجه هند با اقتدار از حفظ و ادامه روند اجرای برجام حمایت کرد که قطعا تاثیر خود را در منطقه و بین الملل خواهد داشت.