یک کارشناس مسائل شبه قاره گفت: جمهوری اسلامی امکان همکاری با هند را دارد به شرط اینکه سطح انتظارات خود را از همکاری با شرکتهای بزرگ و بین المللی به شرکتهای کوچکتر و بخش خصوصی تقلیل دهد.
پیرمحمد ملازهی، کارشناس مسائل شبه قاره در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، در خصوص ضرورت ارتباطات اقتصادی ایران و هند با توجه به سفر وزیر امور خارجه کشورمان به دهلی گفت: اگر طرحهای آمریکا برای اعمال فشار اقتصادی بر ایران عملیاتی شود طبیعتا کشورمان دچار محدودیتهایی خواهد شد و نمیتوان فکر کرد کشورهای دیگر بتوانند به سادگی با ما همکاری کنند.
وی افزود: اما در مورد هند شاید وضعیت قدری متفاوتتر باشد، چون دو کشور ایران و هند نیازهای متقابلی دارند که هر یک میتوانند این نیازها را مرتفع کنند.
ملازهی با اشاره به اینکه بسیاری از شرکتهای بزرگ و بین المللی هند با آمریکاییها هم همکاری میکنند، گفت: بر این اساس اگر بدانند موقعیت آنها در اثر تحریمهای ثانویه آمریکا علیه ایران به خطر خواهد افتاد ممکن است دست از همکاری با ایران بردارند.
این کارشناس مسائل شبه قاره تاکید کرد: بر این اساس سیاست جمهوری اسلامی باید این باشد که خیلی به دنبال بالا بردن انتظارات از کشوری مانند هند نباشد، اما در عوض شرکتهای کوچکتر و بخش خصوصی در هند میتوانند با توجه به ساختار حکومتی و اداری این کشور که براساس فدرالی اداره میشود و هر کدام از ایالات استقلال عمل دارند به طور سهلتر با ایران وارد معاملات شوند.
وی افزود: این شرکتها در داخل هند بسیار فعال و پویا عمل میکنند و در مقابل در معاملات اقتصادی بین المللی چندان دستی ندارند که آمریکا بتواند راه آنها را مسدود کند.
ملازهی تصریح کرد: جمهوری اسلامی یکسری موقعیتهایی دارد که اگر به موقع وارد جریان شود و خیلی به دنبال معامله با شرکتهای بزرگ نفتی هندی برای کار نباشد میتواند از این موقعیت حداکثر استفاده و بهره برداری را داشته باشد.
این کارشناس مسائل شبه قاره با اشاره به سخنان اخیر وزیر خارجه هند در دیدار با محمدجواد ظریف که تصریح کرد هند از تحریمهای یک جانبه علیه جمهوری اسلامی حمایت نخواهد کرد، گفت: پرواضح است که دولت هند نیز از وضعیت پیش آمده کنونی و اقدام خودسرانه ایالات متحده راضی نیست، چون یکی از بحثهای مهم بین ایران و هند مسئله بندرچابهار است که هند میتواند به وسیله آن پاکستان را دور بزند، اما ممکن است بحث تحریمهای ثانویه آمریکا دست هندیها را ببندد.
وی تصریح کرد: این نکته را نباید از یاد برد که هند کشوری در حال صنعتی شدن است و به شدت نیازمند انرژی حوزه خلیج فارس به ویژه ایران است.
ملازهی ادامه داد: به هر حال مشتریهای اصلی نفت ایران در آسیا هند، چین، ژاپن و کره جنوبی هستند، اما این نکته را نیز نباید از نظر دور کرد که اکثر کشورهای در شرق و جنوب آسیا با ایران همکاری میکنند از سوی دیگر با آمریکا نیز در معامله و همکاری اقتصادی هستند. حجم تجارت چین با آمریکاییها بسیار بالاست و در صورت فشار آمریکا ممکن است هند و چین به سمت کاهش خرید نفت از ایران پیش بروند، اما به هر حال هند دومین کشور پرجمعیت جهان محسوب میشود که با توجه به نیازهای این کشور و بحرانهایی که با توجه به جمعیت بالا در این کشور ممکن است به وجود آید و به تبع آن این بحرانها کل آسیا را درگیر کند شاید روزنهای باشد برای آنکه آمریکاییها امتیازی برای دهلی در حوزه مبادله با ایران قائل باشند، اما اینکه تا چه اندازه با توجه به سیاستهای بی منطق ترامپ این اصل میتواند موفق باشد باید منتظر ماند تا نتیجه روشن شود.