زعفران گیاهی است که خواص دارویی و رنگ غذایی دارد. طریقه نگهداری و مصرف این گیاه بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب نکات کلیدی و موارد مهم طریقه مصرف این گیاه پرطرفدار را برای شما گردآوری نموده ایم.
زعفران گیاهی کوچک و چند ساله به ارتفاع ۱۰ تا ۳۰ سانتیمتر است. از وسط پیاز یا قاعده ساقه، تعدادی برگ باریک و دراز خارج میشوند. از وسط برگها، ساقه گلدار خارج شده که به یک تا سه گل منتهی میشود. گلها دارای ۶ گلبرگ بنفش رنگ هستند که ممکن است در بعضی واریتهها به رنگ گلی یا ارغوانی باشند. گلها دارای ۳ پرچم و یک مادگی منتهی به کلالهٔ سه شاخه به رنگ قرمز متمایل به نارنجی است. قسمت مورد استفاده این گیاه، انتهای خامه و کلاله سه شاخه است که به نام زعفران مشهور است و دارای بوی معطر با طعم کمی تلخ میباشد.
طریقه نگهداری و مصرف این گیاه بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب نکات کلیدی و موارد مهم طریقه مصرف این گیاه پرطرفدار را برای شما گردآوری نموده ایم.
زعفران، گیاهی است چند ساله که دارای پیاز میباشد این پیاز دارای غلاف قهوهای رنگی است. این گیاه در جنوب غربی آسیا، جنوب اسپانیا و جنوب اروپا روییده میشود. دارای ساقه و شش گلبرگ بنفش رنگ و ۳ رشته کلاله قرمز رنگ میباشد. قسمت مورد استفاده گیاه زعفران کلاله نارنجی رنگ گل آن میباشد. کلاله زعفران حاوی چربی، املاح معدنی و موسیلاژ است. تکثیر زعفران منحصرا توسط غده زیر زمینی بنه (کورم) متداول است.
عطر و بوی زعفران به علت وجود اسانس بی رنگ تروپن دار و یک ترکیب اکسیژن دار و همراه با سینئول به نام سافرانال میباشد. طعم زعفران مربوط به هیتروزید تلخ پیکروکروسین است. رنگین بودن زعفران مربوط به وجود مادهای به نام کروسین میباشد. زعفران ماده غذایی با ارزشی است که به مقدار کم از گیاه زعفران بدست میآید در واقع از هر ۱۰۰ تا ۲۰۰ هزار گیاه زعفران، حدود ۵ کیلوگرم گل زعفران بدست میآید که وزن ۵ کیلوگرم زعفران تازه بعد از خشک شدن به یک کیلوگرم میرسد.
نگهداری از زعفران
زعفران را باید دور از نور و رطوبت نگهداری کرد زعفران را در ظروف شیشهای یا فلزی دربسته نگهداری نمایید. توجه داشته باشید اسانس زعفران قابل تبخیر شدن است، بنابر این درب ظرف زعفران را ببندید درصورت باز ماندن درب ظرف زعفران اثرات داروئی و کیفیت آن کاهش مییابد.
از زعفران میتوان به شکلهای مختلف استفاده کرد زعفران دم کرده یا چای زعفران
۲ گرم زعفران را در یک لیتر آب جوش ریخته و به مدت نیم ساعت روی آتش بسیار ملایم بگذارید تا دم بکشد.
گرد زعفران
زعفران را در فر با حرارت ۲۵ درجه سانتیگراد خشک کرده و سپس آسیاب کنید و از الک خیلی ریز در کنید تا گرد نرمی بهدست آید.
نکات مهم درباره زعفران
- هیچ گاه زعفران را با شکر، پودر قند و یا قند نسابید، زیرا موقع دم کردن، ابتدا رنگ خوبی به شما میدهد، ولی بعد از مدتی زعفران شما یک زعفران کاملا بیرنگ خواهد بود.
- همه به طور معمول زعفران را با آب جوش حل کرده و میگذارند که دم بکشد، ولی یک روش دیگر رو هم امتحان کنید. زعفران را در لیوانی ریخته و تکه کوچکی یخ روی آن بیندازید و اجازه دهید تا یخ در دمای محیط ذوب شود. رنگی که از این نوع دم کردن به دست میآورید، رضایت بخش است.