دانشجویان کرمانشاهی برای آگاه کردن بیشتر مردم با بیماری تب کریمه، با حضور در روستاها، اهالی مناطق محروم را با راههای پیشگیری از این بیماری آشنا میکنند.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، ملیحه محمودخواه؛* یک مرد 32 ساله از روستاهای توابع شهرستان ثلاث باباجانی به دلیل ارتباط با دام بصورت صدرصد به بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو مبتلا شد و همسر این مرد نیز فعلا مشکوک به این بیماری است. این خبری بود که چندی پیش معاون بهداشت و درمان دانشگاه علوم پزشکی استان کرمانشاه اعلام کرد و موجب نگرانی اهالی روستایی این منطقه شد.
با وجود آنکه مسئولان گفته بودند این روستا ایزوله شده و در آن سم پاشی صورت گرفته است و جای هیچ نگرانی نیست؛ اما با این حال، دانشجویان کرمانشاهی برای آگاه کردن بیشتر مردم با این بیماری، گروهی تشکیل داده اند و با حضور در روستاها، اهالی مناطق محروم را با راههای پیشگیری از این بیماری آشنا میکنند.
تشکیل گروههای خودجوش دانشجویی برای پیشگیری از بیماری
رحیمی، دانشجوی رشته بهداشت دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه که عضو این گروه است، میگوید: در منطقه ثلاث باباجانی زن و شوهری با علائم بیماری تب کریمه به بیمارستان مراجعه کردند. معاینات اولیه نشان داد مرد خانواده به این بیماری مبتلا شده است و به همین دلیل همسرش نیز در این بیمارستان بستری شده است تا معاینات بیشتری روی وی انجام شود. دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی که از اپیدمی شدن این بیماری احساس نگرانی میکنند، یک گروه تشکیل داده اند تا در شبکههای بهداشت روستاهای کرمانشاه اطلاع رسانی کرده و مردم را با این بیماری آشنا کنند.
رحیمی توضیح میدهد: این گروه دانشجویی به شبکههای بهداشت مراجعه میکنند و بهیاران و بهورزها را از علائم این بیماری آگاه میکنند. این گروه تلاش کرده است که با آگاه سازی مردم از شیوع این بیماری خطرناک جلوگیری کنند.
این دانشجوی رشته بهداشت عنوان می کند از چند روز پیش، دانشجویان بومی که در محدوده کرمانشاه و روستاهای اطراف زندگی میکنند، بحث آموزش و پیشگیری را در روستاها آغاز کردهاند. آنها به مساجد میروند و در زمان نماز، دقایقی با مردم صحبت و علائم پیشگیری از بیماری تب کریمه کنگو را به آنها آموزش میدهند. او معتقد است با وجود آنکه دانشجویان قدرت خاصی ندارند؛ اما تلاششان این است که از بروز فاجعهای دیگر پیشگیری کنند.
وی یکی از راههای پیشگیری از این بیماری را استفاده از دام سالم عنوان کرد و اضافه می کند: مهر معتبر دامپزشکی یکی از راههایی است که می توان از خرید گوشت مصرفی اطمینان حاصل کرد؛ چرا که گوشت قربانی شده ۲۴ ساعت باید در محیط سرد باشد.
این دانشجوی فعال با اشاره به اینکه پیشگیری بهتر از درمان است، ادامه میدهد: بیشتر فعالیت دانشجویان برای آگاه سازی روستاییان، به صورت جهادی انجام میشود و قرار است بعد از پایان امتحانات نیز طرح آموزش روستاییان به صورت گستردهتر برگزار شود.
او معتقد است با وجود آنکه معاونت بهداشت کار خودش را به صورت رسمی انجام میدهد؛ اما گروه خودجوش سفیران سلامت از سال ۹۴ فعالیت خود را آغاز کردهاند. این گروه در مدارس، کارخانجات و روستاها علاوه بر کارآموزی، آموزشهایی نیز انجام میدهند. کمیته سفیران سلامت تا به حال بیش از 10 هزار دانش آموز را مورد آموزش بهداشت قرار داده است و دانشجویان وظایفشان این است که در این کمپها دانش آموزان را با مسائل بهداشتی آشنا کنند.
تب کریمه از بیماریهای مشترک دام و انسان است
سید جعفر نوابی، عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه نیز تاکید دارد که با شیوع فصل گرما، احتمال ابتلا به تب کریمه افزایش مییابد. وی پزشکی است که در سالهای گذشته، 2 مورد از بروز این بیماری را در این استان شناسایی کرده است.
نوابی در مورد این بیماری میگوید: این بیماری خطرناک بین انسان و دام مشترک است و میتواند حتی از طریق کنهای که حیوان را نیش زده، نیز منتقل شود.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه با بیان اینکه تب خونریزی دهنده کریمه کنگو از طریق نیش کنه بین حیوانات اهلی و دامها منتقل میشود، ادامه میدهد: حیوانات اهلی به عنوان ناقل بیماری عمل میکنند و هیچ علامت مشخصی از بیماری را بروز نمیدهند؛ اما این بیماری در انسان خودش را نشان میدهد؛ حتی اگر کنه را در روی پوست له کنید، باز هم این بیماری به انسان منتقل میشود.
وی با تاکید بر اینکه تماس با لاشه، خون، ترشحات، پوست، امحا و احشای دام آلوده نیز از دیگر راههای انتقال بیماری به انسان است، معتقد است تب کریمه کنگو از طریق خون و ترشحات بیمار آلوده نیز میتواند به سایر افراد منتقل میشود و به همین دلیل است که معمولا افراد در بیمارستانها به صورت ایزوله نگهداری میشوند.
این پزشک متخصص توضیح میدهد که این بیماری حدود یک تا سه روز بسته به نوع انتقال در انسان دوره حاد دارد که این دوره گاهی میتواند تا ۹ روز هم ادامه پیدا کند.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تب شدید، درد عضلانی و استخوانی مانند آنچه در آنفلوآنزا رخ میدهد را از علائم این بیماری میداند که اگر این بیماری تشخیص داده نشود، در ادامه خونریزی از بینی، گوش و سایر مجاری بدن بروز میکند.
وی می افزاید: افرادی که به این بیماری مبتلا میشوند، تب دارند و بدنشان کبود میشود. پلاکت خونشان پایین میآید و به شدت احساس بی حالی میکنند و به همین دلیل افراد با اولین علائمی که بعد از گزش توسط کنه در آنها ایجاد میشود، بلافاصله باید به مراکز درمانی مراجعه کنند.
این پزشک میگوید: بیماری تب کریمه کنگو با خون حیوان تازه منتقل میشود و بیشتر افرادی که با گوسفند سر و کار دارند، مانند قصابی ها، کبابیها و دامداران با این مشکل روبه رو میشوند. در سالهای گذشته دو مورد تب کریمه کنگو تشخیص داده شد که هر دو بیمار با این صنوف سرو کار داشتند. یکی اهل سنقر بود و در تهران در یک کبابی کار میکرد و دیگری قصاب و اهل کرمانشاه بود.
این پزشک متخصص عنوان می کند بررسیها نشان داده است که همه مبتلایان به این بیماری از دنیا نمیروند و این بیماری حدود ۳۰ درصد احتمال مرگ و میر دارد. باید مواظب کنهها بود؛ کنه ممکن است در دام بنشیند و حیوان را ناقل بیماری کند؛ اما در صورتی که گوشت فریز بماند، آلودگی اش از بین میرود و دیگر خطری ندارد.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه مهمترین راه مقابله با تب خونریزی دهنده کریمه کنگو را پیشگیری و رعایت بهداشت فردی میداند و اصرار دارد که افراد باید حتما از مراکز مجاز و معتبر گوشت بخرند و از خرید گوشت کشتارهای خیابانی خودداری کنند.
دیگر طاقت مرگ عزیزانمان را نداریم؛ مسئولان فکری به حال مدیریت بحران کنند!
محمد ویسی پور، نماینده دانشجویان دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه در منطقه ثلاث باباجانی است که خودش ساکن مناطق زلزله زده است و به صورت خودجوش به روستاها میرود و با مردم در مورد این بیماری صحبت میکند. او که تحقیقات زیادی در این مورد انجام داده است، میگوید: این بیماری از راههای وسیعی ماننده گزش کنه هیالوما که به علت وجود فاضلابها و عدم دفع بهداشتی تعداد آنها به شدت زیاد شده است، و یا خون و ترشحات و لاشه دام که در روستاهای زلزله زده وجود دارد، منتقل میشود. دامداری شغل اصلی مردم در مناطق زلزله زده است و افراد آلوده که به علت وجود کمپها تماس آنها با بقیه بسیار زیاد است، میتواند عاملی برای انتقال این بیماری باشد.
عامل بیماری جنس NAIRO VIRUS از خانواده BUNYA VIREDAE است که در دمای ۵۶ درجه به مدت ۳۰ دقیقه از بین میرود که با پختن گوشت و جوشاندن شیر از بین میرود و با ضد عفونی کنندههای گلوتارآلدهید ۲ درصد و فنول 5 درصد در روی سطوح پاک میشود.
ویسی پور معتقد است که صابون و شویندههای معمولی این میکروب را از بین نمیبرد؛ اما آن را غیر فعال میکند؛ اما نگهداری گوشت در یخچال منزل تا ۲۴ ساعت آن را از بین میبرد.
نماینده دانشجویان دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه در منطقه ثلاث باباجانی میگوید: شیوع این بیماری در بین پرسنل بیمارستان و کسانی که با دام سر و کار دارند، بسیار گستردهتر است.
گاو، گوسفند و بز و جوجه تیغی شایعترین ناقلین این بیماری هستند؛ اما پرندگان به جز شتر مرغ ناقل نخواهند بود؛ اما اگر کنه روی آنها بنشیند، میتواند ناقل باشد و حتی موش نیز میتواند این بیماری را منتقل کند. این موضوع محمد را به شدت نگران کرده است؛زیرا بعد از زلزله، موشها در مناطق زلزله زده به وفور دیده میشوند.
ویسی پور ادامه می دهد: با خون، بزاق، ادرار، مدفوع و استفراغ شخص آلوده نیز اشخاص دیگر میتوانند آلوده شوند و چون لباسها و وسایل آن فرد نیز ممکن است، به یکی از موارد بالا آلوده باشد، خطر انتقال وجود دارد و بسیار حساس است. اگر گردنتان سفت بود و درد پشت پا احساس میکردید، تب و لرز شدید داشتید، بی خیال از کنارش عبور نکنید؛ زیرا اینها از علائم بیماری تب کریمه کنگو است و در صورتی که زود تشخیص داده شود شانس درمان بالاتر میرود.
وی چند پیشنهاد هم برای پیشگیری از این بیماری دارد و میگوید: قرنطینه کردن بیمار و سوزاندن تمامی وسایلی که با او در تماس بوده است، افت کشی خانهها و اصطبلها جهت کاهش کنهها، مصرف مواد گند زداینده برای توالتها و مکانهایی که مستعد رشد میکروب هاست، مصرف گوشت بعد از ۲۴ ساعت از قرار دادن در یخچال، نخریدن گوشت غیر مجاز وجدی گرفتن تب و پیگیری سریع درمانی راههایی است که باید آن را به دقت دنبال کرد.
این دانشجوی پزشکی با شکایت از وضعیت مردم در مناطق زلزله زده ادامه میدهد: این فقط یک مورد از بیماریهای عفونی است و از مسئولان تقاضا داریم که مثل فرهنگ قدیمی ما ایرانیها که علاقه زیادی به درمان داریم، عمل نکنند و کارهای لازم را انجام دهند؛ مثلا با یک سم پاشی فراگیر میتوانند این بیماری و بسیاری دیگر از بیماریها را در آن منطقه از بین ببرند. ما تقاضای خرج بودجه و انرژی را داریم و تحمل مرگ دیگر عزیزانمان را نداریم و انتظار داریم فکری به حال مدیریت بحران کنند که بیشتر بحران، مدیریت است. مهم این است، پیشگیری کنند تا کار به درمان نکشد که تاریخ نشان داده که درمان همیشه هم موفق نخواهد بود.