آخرین اخبار:
کد خبر:۶۹۳۰۸۷
گزارش/

وقتی از موفقیت جنبش دانشجویی در ماجرای FATF شکست می‌سازند/ رسانه‌های ضد انقلاب مردم را فریب می‌دهند

تشکل‌های دانشجویی باید علاوه بر مشاوره دادن به مسئولان کشور، مردم را نیز به زبانی ساده اقناع کنند. در ماجرای FATF توانستند نمایندگان را تا حدودی مجاب کنند؛ اما آیا توانستند مردم را نیز قانع کنند؟!
حسین اکبری

گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو از بجنورد، حسین اکبری؛* عملکرد تشکل‌های دانشجویی در تاثیرگذاری در تصمیمات مسئولان نظام، همواره یک مسئله‌ بسیار مهم تلقی می‌شود. باعث افتخار است که گاهی تشکل‌های دانشجویی می‌توانند با نقد‌های علمی خود فضا را برای مسئولان شفاف‌تر کنند تا آن‌ها بتوانند تصمیمی صحیح‌تر برای پیشرفت کشور بگیرند.

 

همچنین یکی دیگر از فواید این امر، نزدیک‌تر شدن مردم به مسئولان است. مردم حس می‌کنند فرزندانشان در قالب دانشجو، می‌توانند مستقیم با نمایندگان در مسئولیت‌های مختلف صحبت کنند و این طور نظر قشر عظیمی از جامعه به مسئولان نظام خواهد رسید؛ البته تشکل‌های دانشجویی گاهی وارد فضا‌های سیاست زدگی نیز می‌شوند. همگان از تشکل‌های دانشجویی انتظار دارند که سخن علمی و منطقی بر زبان آورند تا به دور از سیاست زدگی مشکلات نظام حل شود. یکی دیگر از ضعف‌های جنبش دانشجویی منفعل بودن آن در بسیاری از زمینه هاست. گاهی دیده می‌شود اتفاقات عظیم تصمیم سازی در کشور رخ می‌دهد و جنبش‌ها صرفا به ارائه یک بیانیه آن هم در یک شبکه مجازی اکتفا می‌کنند.

 

یکی از مواردی که دانشجویان فعال توانستند علاوه بر نقد علمی، سخن خود را موثر در تصمیم نمایندگان ببینند، مسئله لایحه fatf بود که مجلس شورای باید در خصوص آن اظهار نظر می‌کرد. جنبش‌های دانشجویی از همان ابتدای طرح این مسئله در مجلس شورای اسلامی به آن واکنش نشان داد. دانشجویان نقد‌های علمی خود را به گوش نمایندگان رساندند و در نهایت موفق شدند بررسی این لایحه را دو ماه به تعویق بیندازند. اما آیا این موفقیت بود؟ با اینکه این اقدام جنبش‌های دانشجویی در طی این سال‌ها کم نظیر بود، اما باید دید تاثیر این اقدامات در اذهان عمومی جامعه تا چه حد مثبت بوده است؟


یکی از مشکلات جنبش‌های دانشجویی انقلابی همواره ضعف در ارتباط گیری موثر با مردم و بیان مطالب علمی خود با زبان ساده به آن‌ها بوده است. در این ماجرا دانشجویان توانستند نمایندگان را تا حدودی اقناع کنند، اما آیا توانستند مردم را نیز اقناع کنند؟ مردم درخصوص این لایحه و دغدغه دانشجویان انقلابی چه فکری می‌کنند؟ آیا معتقدند دانشجویان به دنبال حفظ منافع کشور بوده اند و یا به دنبال منافع سیاسی؟

 

تشکل‌های دانشجویی باید توجه کنند علاوه بر مشاوره دادن در سطح کلان به مسئولان کشور، یکی از واجبات ان‌ها اقناع مردم با زبانی ساده است. قطعا نقد علمی تخصصی محتوایی نیست که بشود در کف جامعه مطرح کرد و از آن توقع تاثیرگذاری داشت. فضای موج سازی رسانه ای، فضایی است که همواره تشکل‌های انقلابی بسیار در آن ضعف داشتند؛ در حالی که تشکل‌های زاویه دار به شدت در آن ماهر هستند. در همین ماجرا دیدیم که جریان رسانه‌ای غیر انقلابی چطور از ماجرای ارسال پیامک‌های دانشجویان، با دروغ، بزرگ نمایی، فریب و هیاهو جریانی به سود خود رقم زد.

 

هرچند fatf را می توان به عنوان یک تجربه موفق از جنبش‌های دانشجویی مطرح کرد؛ اما در ادامه با بررسی موج سازی رسانه‌ غیرانقلابی، نقدی بر کم کاری جریان انقلابی می‌زنیم. شما در این تیتر می‌بینید با استفاده از واژه‌ مخرب «دلواپس» جریان انقلابی را مورد خطاب قرار داده است. این اقدام در همان ابتدا ذهن مخاطب را آماده می‌کند تا جمله بعدی را به صورت خودکار بپذیرد؛ چرا که پیش از این این رسانه‌ها دلواپس را فردی نادان، منفعت طلب و سیاسی معرفی کرده اند. سپس واژه‌ دروغ را در تیتر خود استفاده می‌کند تا با این حرکت کل نقد علمی جریان انقلابی را زیر سئوال ببرد.

 

در این تیتر نیز شما استفاده از واژه‌ «دلواپس» را با همان هدف قبلی مشاهده می‌کنید. این تیتر موفقیت جریان انقلابی برای تعویق دو ماهه‌ این لایحه را به شکل بسیار منفی بیان کرده است تا با این کار باز هم ضربه‌ای به این موفقیت بزند.
 

این مطلب در ظاهر بار علمی‌ به خود گرفته است؛ اما پیش از این که مخاطب به سمت خواندن مطلب برود، روتیتر بسیار مخرب را جلوی خود می‌بیند. نویسنده در اقدامی بسیار ناجوانمردانه دو مسئله بی ربط را به هم مرتبط می‌کند و عدم پذیرش fatf را قطع رابطه با دنیا و کره شمالی شدن می‌داند؛ در حالی که این موضوع کاملا اشتباه است.
 

این تیتر به جریان انقلابی اتهام غیر شفاف زده؛ این درحالی است که این دولت سردمدار بستن قرارداد‌های محرمانه است. اما باز هم با کلمات بازی می‌شود و انقلابی‌ها را مخالف شفافیت معرفی می‌کنند. باید پرسید آیا شفافیت فقط با اجرای این طرح انجام می‌پذیرد؟ جالب‌تر آن است کسانی از شفافیت دم می‌زنند که خود حاضر نیستند رای خود در مجلس شورای اسلامی را به عموم اطلاع دهند.
 
 

این مطلب نیز سعی کرده است مظلوم نمایی خاصی برای خود بخرد و نقد علمی دانشجویان را سیاسی معرفی کند.
 

حال آیا جریان دانشجویی انقلابی توانست به سرعت به این لجن پراکنی‌ها پاسخ دهد؟ به نظر می‌رسد پاسخ منفی است؛ لذا می‌طلبد جنبش‌های دانشجویی علاوه بر نقد علمی، به مسائل دیگری از جمله جریان سازی مفید رسانه‌ای توجه ویژه‌ای کنند.
 
حرف را با زبان روان به مردم بزنیم/ رسانه های ضد انقلاب مردم را فریب می‌دهند
میلاد حسین پور، مسئول خبرگزاری فارس خراسان شمالی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجو، گفت: ابتدا باید دید رسانه‌های غیر انقلابی چه اقداماتی انجام داده اند. قطعا هر حرکت آن‌ها تاثیرش در جامعه مشخص است. از سمت دیگر باید دید رسانه‌های انقلابی چه اقداماتی انجام داده اند و چه تاثیری گذاشته اند. معمولا آن‌ها هیاهو‌های خیلی قوی‌ دارند. مثلا با الفاظ مختلف، با بیان‌های رنگارنگ و با برند کردن افراد خیلی ساده یک حرفی را منتشر و سخن تئوریسین هایشان را بیان می‌کنند و با زبان ساده بازنشر می‌کنند.
 
حسین پور ادامه داد: جریان پایه کار شبکه شده‌ خیلی خوبی دارند. از طرفی ما هرچقدر که بیان محکم و منطقی داریم؛ اما چون این شبکه را نداریم و جریان رسانه‌ای ما نتوانسته جایگاه خود را در بین قشر خاکستری پیدا کند، نتوانسته ایم به آن اثرگذاری‌ که مد نظر است، دست پیدا کنیم. در اصل فرآیند، باید در بین این قشر شما جایگاه و پایگاه فکری برای خود بدست آورید؛ اما جریان رسانه‌ای غیرانقلابی با ساده گویی، عامه پسند گویی و راحت فهم گفتن توانسته اند این پایگاه را بدست آورند و موج سازی خود را داشته باشند. اما جریان انقلابی نه. جریان انقلابی سخن خشک و ساده نشده‌ی خود را همان طور منتشر می‌کند و توقع دارد مردم همان طور قبول کنند. البته کار‌هایی در این سال‌ها انجام شده است، اما جریان غیر انقلابی بسیار جلوتر است.

مدیر مسئول خبرگزاری فارس خراسان شمالی خاطرنشان کرد: در سطح دانشجویی نیز همین طور است. جنبش دانشجویی ما نتوانسته آن طور که باید به صورت شبکه‌ای کاری انجام دهد. اقدامات گهگاه به صورت فردی و گاهی نیز با جو روانی سنگین انجام می‌پذیرد و از آن جا که آمادگی لازم نیز صورت نپذیرفته است ممکن است جامعه آن را پس بزند و قبول نکند؛ البته حرف ما سخن درستی است؛ اما چون آمادگی ایجاد نشده جریان نخبگانی نمی‌توانند ارتباطی با سطح جامعه برقرار کنند؛ اما جریان‌های دانشجویی اصلاح طلب با سخنان عوام پسند و حتی فریبانه و با بیان سخنانی که برای جامعه ملموس است، به اهداف خود می‌رسد.
 
وی ادامه داد: به عنوان مثال می‌گویند fatf برای مبارزه با ترور است و ما هم آسیب خورده‌ ترور هستیم. سپس کلمه‌ پولشویی را هم کنارش می‌گذارند. چند مورد فساد نیز در دولت‌های مخالف خود مثال می‌زنند و این می‌شود آن رنگ و لعابی که می‌خواهند بهره ‌برداری کنند. سپس می‌گویند مردم، آن‌هایی که مخالف این کنوانسیون هستند، حامیان دولت‌های مخالف ما هستند؛ پس این‌ها خودشان دنبال پولشویی هستند و حال که ما می‌خواهیم پاک سازی کنیم نمی‌گذارند. این می‌شود پیام عوام فهم که باعث اقبال مردم می‌شود.

حسین پور افزود: یکی دیگر از عواملی که جریان رسانه‌ای انقلابی در آن ضعف دارد، سابقه تاریخی است. متاسفانه یک پشت زمینه‌ای توسط ضد انقلاب‌ها برای رسانه‌های انقلابی جا انداخته اند که به مردم القا می‌کند، باید با موضع تردید و شک به سخن انقلابی‌ها نگاه کرد. این را القا کرده اند که انقلابی‌ها حرف از مردم نمی‌زنند و همواره به دنبال منافع قشر خاصی هستند. جریان حزب اللهی نیز هنوز نتوانسته این موج روانی علیه خود را کامل پاک کند.

مدیر مسئول خبرگزاری فارس خراسان شمالی تصریح کرد: لذا این عوام فهم صحبت کردن، باید در جریان انقلابی بیشتر جا بیفتد. در مسئله fatf ما با بطن ماجرا مشکل داشتیم. پس باید کلمات و اصطلاحات دقیق شناسایی شوند و مثال‌های قشنگی برای آن پیدا کنیم و حرف را روان کنیم و به مردم بگوییم. درواقع همین بیانی که رهبر انقلاب داشتند. این نشان می‌دهد ایشان چه ارتباط دقیقی با مردم دارند. ایشان گفتند هر جایی که از این قانون خوب است از آن استفاده کنید و خودتان قانون بگذارید. حتما نیازی نیست که قانون آن‌ها گذاشته شود؛ این یعنی یک بیان روان. اما اگر بیایی یک بیان تخصصی سخت بگویی می‌شود ماجرای برجام. در برجام هرچقدر که جریان حزب اللهی سعی کرد بیان دقیق و علمی‌ای داشته باشد؛ و تحلیل کرد، اما چون تحلیل علمی و سنگین بود مردم درک نکردند. جریان مقابل چه کرد؟ آب خوردن را نیز به برجام متصل کرد. اما بعدها، چون آب خوردن حل نشد مردم متوجه شدند برجام کاری نکرد؛ لذا ارتباط با توده مردم خیلی مهم است.
 
وی در پایان گفت: درخصوص fatf ما دیدیم قبل از دیدار رهبری چه موج رسانه‌ای راه انداختند؛ البته مسائلی مانند پهن کردن طومار اتفاق افتاد که کار خوبی بود که هرچند جریان غیر انقلابی از همین اقدام خوب هم استفاده کردند. خب امضای طومار یک مسئله مرسوم است و اتفاق جدیدی نیست؛ اما چون یک مقداری در اجرای آن مشکل داشت آن‌ها از همین نقطه استفاده کردند و آن را بسیار بزرگ کردند، تا اشکالات اساسی کار خودشان پنهان شود. در ماجرای fatf نیز این اتفاق افتاد. آن‌ها حواشی را بزرگ کردند و متن به حاشیه رفت. جریان انقلابی هم نتوانست به خوبی و با سرعت عمل پاسخ دهد. سرعت در رسانه مهم است. رسانه غیر انقلابی خیلی فوری یک جریان رسانه‌ای راه می‌اندازد و استفاده می‌کند.
ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار