به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری دانشجو، گروه اطلاعاتی «سوفان» که مستقر در نیورک و وابسته به «علی سوفان» عضو سابق «افبیآی» است در تحلیلی به بررسی «تبعات ناخواسته» از سرگیری تحریمها علیه ایران، برای سیاستهای منطقهای آمریکا پرداخته است.
در این تحلیل که روز دوشنبه (۲۰ اوت/ ۲۹ مرداد) روی وبسایت گروه سوفان قرار گرفته استدلال شده سیاست «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا در خروج از توافق هستهای ایران و از سرگیری تحریمها به ترکیه و عراق لطمه وارد کرده و به نفع چین خواهد بود.
در بخش آغازین یادداشت آمده است: «حداقل چیزی که دولت ترامپ با خروج از توافق هستهای چندجانبه ایران و احیای تمامی تحریمهای ثانویه به دنبال آن است مهار نفوذ منطقهای ایران و حداکثر هدفش، شاید سرنگون کردن حکومت جمهوری اسلامی است.»
گروه سوفان با یادآوری اینکه سیاست دولت ترامپ برای ضربه زدن به اقتصاد ایران نیازمند همکاریهای بینالمللی است، مینویسد: «با وجود این، اصرار دولت [آمریکا] برای چنین همکارهایی باعث لطمه به کشورهای همجوار ایران میشود که در زمینه مناسبات تجاری دیرپا وابسته ایران هستند و تا حدی هم رقبای ژئوپولتیک واشنگتن به ویژه چین را تقویت میکند.»
مطابق این تحلیل، یکی از تبعات منفی ناخواسته سیاست دولت ترامپ متوجه عراق شده؛ کشوری که انتخاباتش در اردیبهشتماه سال جاری هنوز نتوانسته مباحثات داخلیاش بر سر همسو شدن با ایران یا ایالات متحده را پایان دهد.
نگارنده، «حیدر العبادی»، نخستوزیر فعلی عراق را طرفدار واشنگتن دانسته و یادآوری کرده که او در سخنرانی چند هفته گذشتهاش با اعلام پایبندی عراق به تحریمها از در دوستی با دولت ترامپ درآمد، علیرغم آنکه حمله سال ۲۰۰۳ آمریکا به عراق به قدرت گرفتن گروههای حامی ایران در این کشور و درهمتنیدگی اقتصادهای تهران-بغداد منجر شده است.
سوفان در ادامه نوشته است: «این در همتنیدگیها[ی اقتصادی] عبادی را -که از طرف شخصیتهای طرفدار ایران تحت فشار قرار دارد - مجاب کرده تنها به در پیش گرفتن گامهای اقتصادی خفیفی علیه ایران، مانند ممنوعیت استفاده از دلار در مبادلات مربوط به ایران بسنده کند.»
دیگر همسایه ایران که تا اندازهای از تحریمهای آمریکا لطمه خورده، ترکیه است: «ارزش لیر ترکیه در تابستان سال ۲۰۱۸ افت محسوسی را تجربه کرده که عاملش هم سوءمدیریت اقتصادی دراز مدت در این کشور است و هم مناقشه با ایالات متحده بر سر کشیشی که ترکیه بعد از سرکوبگریهای متعاقب کودتای ناکام ۲۰۱۶ بازداشتش کرده است.»
در ادامه مطلب آمده است: «از دیگر عوامل اثرگذار در بحران مالی ترکیه برداشتهای سرمایهگذاران در این زمینه بوده که آنکارا در صورت اجرای تحریمهای آمریکا علیه ایران برای جایگزین کردن انرژی وارداتی از ایران با مشکل مواجه خواهد شد.»
ترکیه حدود ۴۰ درصد از نفت مورد نیازش را از ایران تأمین میکند و به دلیل تنشهایی که با ریاض دارد ممن است نتواند برای جبران نیازهای خود خواستار کمک ریاض شود. خط لوله گازی ایران-ترکیه، نه تنها منبع تأمین ۶ درصد از نیازهای گازی ترکیه است، گاز ایران را به اروپا منتقل میکند. در صورت تعطیل شدن این پروژه، ترکیه هم از این منبع تأمین گاز و هم از این منبع دریافت حق ترانزیت محروم خواهد شد.
گروه سوفان، در ادامه مدعی شده چین که رقیب راهبردی ایالات متحده محسوب میشود، از سیاست احیای تحریمها علیه ایران بهرهمند خواهد شد. این کشور بزرگترین مشتری نفتی ایران است و به صراحت اعلام کرده حتی خرید نفت از ایران را در دوران تحریمها افزایش خواهد داد.
در پایان این تحلیل آمده است: «اصرار دولت ترامپ بر تحریمهای فلجکننده اقتصادی در واقع به اقتصاد دو کشور منطقه که میتوانند ستونهایی در برابر نفوذ ایران محسوب شوند، لطمه میزند و در راستای منافع راهبردی مهمترین رقیب ایالات متحده، یعنی چین است.»