کنفرانس بینالمللی مسکو درباره اوضاع افغانستان با شرکت مقامات کابل و نمایندگان جنبش «طالبان»، بعد از انجام مذاکرات تلفنی وزیر خارجه روسیه با رئیس جمهوری افغانستان، به زمان نامشخص دیگری موکول شده و شاید اصلا برگزار نشود.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو، روزنامه «کامرسانت» چاپ مسکو امروز در تحلیلی نوشته است: کنفرانس بین المللی پیرامون اوضاع افغانستان که قرار بود در تاریخ ۴ سپتامبر (۱۳ شهریور ماه) در مسکو برگزار شده و نشستی برای گفتگوهای مستقیم بین نمایندگان دولت افغانستان و جنبش "طالبان" باشد، به زمان نامشخص دیگری موکول شده است.
بر اساس اطلاعات منتشر شده در سایت وزارت امور خارجه روسیه، تصمیم گیری در این باره در جریان مذاکرات تلفنی "سرگئی لاوروف" وزیر خارجه این کشور با "اشرف غنی" رئیس جمهوری افغانستان صورت گرفت. البته بر اساس اطلاعات این روزنامه، چنین نشستی به خاطر مواضع طالبان اصلا ممکن است انجام نشود، چرا که رهبران این گروه موکول شدن این نشست بدون موافقت با آنها را توهین به خود ارزیابی کردهاند.
وزیر خارجه روسیه و رئیس جمهوری افغانستان موافقت کردهاند که مذاکرات آتی با مشارکت مقامات کابل مجددا مورد برنامه ریزی قرار بگیرد.
طبق اطلاعات وزارت خارجه روسیه، اشرف غنی با حمایت از طرح مبتکرانه برگزاری نشست مسکو، پیشنهاد نمود که با توجه به ضرورت انجام رایزنیهایی بین طرفین، از جمله با توجه به تغییرات رخ داده در رهبری جناح نظامی در افغانستان، بهتر است این نشست به زمان دیگری موکول شود.
فعلا مشخص نیست که صحبت بر سر چند هفته یا چند ماه باشد، ولی مقامات مسکو امیدوارند که این کنفرانس تا پایان سال جاری انجام بگیرد. دولت روسیه ۱۲ کشور از جمله جمهوریهای منطقه آسیای مرکزی، ایران، چین، هند، پاکستان و همچنین آمریکا را به این نشست دعوت کرده بود.
لازم به یادآوری است که چندی پیش سفیر افغانستان در مسکو انتقاد شدیدی به وزارت خارجه روسیه نموده بود در رابطه با اینکه گویا مسکو قصد دارد از طالبان برای مبارزه با گروه تروریستی داعش استفاده کند. وزارت خارجه روسیه در بیانیهای با رد چنین اتهامی، اعلام کرد این نخستین بار نیست که سفیر افغانستان چنین سخنان غیرواقع بینانهای را به زبان آورده است.
"آرکادی دوبنوف" کارشناس مسائل آسیای مرکزی معتقد است که کنفرانس مسکو درباره افغانستان، قبل از آغاز شکست خورد. به گفته وی، طالبان همیشه در جریان مذاکرات از کوچکترین مسائل ناراحت میشوند، ولی متأسفانه مقامات روسی از این مسئله درس عبرت نگرفتهاند.
وی افزود: «در حال حاضر کشورهای دیگری نقش نیروی حافظ صلح در افغانستان را بازی کرده و در حال حاضر در کابل بسر میبرند. این نقش را "عبدلالعزیز کامیلوف" وزیر امور خارجه ازبکستان برعهده گرفته که اخیرا در تاشکند هیئتی از دفتر سیاسی جنبش طالبان در دوحه را به حضور پذیرفت.»
این کارشناس یادآور شد که ازبکستان میتواند عرصه مناسبتری برای مذاکرات پیرامون مشکلات در افغانستان باشد، چرا در رویارویی ژئوپلیتیکی بین مسکو و واشنگتن نقشی ندارد.