گزارش اقدامات هشت گانه سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری تهران در پی کنترل آفت سفید بالکها اعلام شد.
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، گزارش اقدامات هشت گانه سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری تهران در پی کنترل آفت سفید بالکها اعلام شد.
مدیریت آفت سفید بالک (سال ۹۶-۹۷)
حشرات بزرگترین رده موجودات زنده را در کره زمین تشکیل میدهند به نحوی که جمعیت آنها به ازای هر فرد ۲۰۰ میلیون تخمین زده شده است. سفید بالکها خانواده مهمی از حشرات هستند که روی انواع گیاهان (به ویژه صیفیجات) فعالیت دارند.
از سال ۹۳ جمعیت سفید بالک در سطح شهر تهران طغیان پیدا کرد که مهمترین دلایل آن عبارتند از: تغییرات اقلیمی (به ویژه افزایش دمای هوا)، قدرت تکثیر زیاد آفت (در تهران تا ۷ نسل در سال)، پیدا کردن میزبان مناسب و قدرت استقرار بر روی آن، کاهش یا عدم وجود حشرات مفید بود.
از سال ۹۴ سازمان بوستانها اقدامات کنترلی خود را در قالب مدیران تلفیقی (IPM: مجموعهای از اقدامات کنترلی) شروع کرد به نحوی که طی سالهای ۹۴-۹۶ مدت زمان و تراکم جمعیتی آفت سیر نزولی به خود گرفت و در سال ۹۷ این روند شرایط مطلوبتری را پیدا کرد به نحوی که تا امسال گزارشی از طغیان شدن آفت اعلام نشد و جمعیت آفت در سطح کنترل شده است.
اقدامات کنترلی آفت به ۸ روش انجام شد. در اقدامات قانونی (اداری) تهیه و ابلاغ دستورالعملهای (به صورت ۶ ماهه اول و دوم) ویژه مدیریت تلفیقی سفید بالک، تمدید قرارداد همکاری با مؤسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور (فاز دوم: شامل ارزیابی شیوههای نوین کاربرد آفتکشهای مجاز - ارزیابی پتانسیل طبیعی شکارگردها و زنبورهای پارازیتوئید معرفی شیوههای حفاظت و حمایت از حشرات مفید در جهت کنترل سفید بالک)، برگزاری جلسات هماهنگی درونبخشی در سطح مناطق (برنامهریزی جهت اقدامات هماهنگ و صحیح پیمانکاران نگهداری در هر منطقه)، برگزاری جلسات مستمر هماهنگی برونبخشی بین مناطق توسط سازمان بوستانها (جلسات شبکه مراقبت - جلسات هماندیشی مراکز تحقیقات، آموزش و مشاورههای فضای سبز)، پایش (مانیتورینگ) بررسی وضعیت زندگی و پراکنش مستمر آفت در پایلوتهای مناطق ۲۲گانه، ممنوعیت کاشت درختان مهم میزبان (توت و زیتون) در سطوح فضای سبز، زونبندی و ایجاد یک شبکه مراقبت و پایش توسط کارشناسان گیاهپزشکی (در سطح محله) به منظور بررسی تراکم و شناسایی کانونهای آلوده، بازدید از کلیه وسایل، ادوات و نهادهای پیمانکاران در ابتدای سال ۹۷ توسط رئیس گیاهپزشکی سازمان، نظارت دقیقتر بر انجام اقدامات شبانه (به ویژه آبشویی) توسط ناظرین عالی سازمان و بررسی وضعیت پیامهای ۱۳۷ و ۱۸۸۸ بوده است.
اقدامات زراعی شامل هرس زمستانه درختان زیتون به فرم درختی (حذف کلیه پاجوشها - تنه جوشها - ریشه جوشها) به منظور از بین بردن محلهای زمستانی گذرانی آفت، هرس زمستانه درخت توت به فرم باز و کاسهای به منظور افزایش تبادلات هوا در میان درختان جهت جلوگیری از استقرار آفت، جمعآوری و معدومسازی برگهای خزان شده و آلوده به فرم زمستان گذران آفت (با همکاری سازمان مدیریت پسماند)، کاهش مصرف کودهای ازته روی درختهای میزبان به منظور جلوگیری از رشد رویشی زیاد بوده است.
اقدامات فیزیکی شامل کاهش محسوس طبیعی دما در زمستان سال گذشته، انجام یخ آب زمستانه بوده است.
اقدامات مکانیکی شامل آبشویی درختان آلوده و تقویت ناوگانهای آبشویی مناطق (واترجت و ...)، استفاده هدفمند از تلههای زرد چسبنده (کارت - نوار) بود.
همچنین اقدامات اکولوژیکی شامل حذف به موقع سرشاخههای درختان توت آلوده در تابستان به منظور کاهش تراکم جمعیت تخم و پوره (نوزاد) و اقدامات بیولوژیکی شامل حمایت از حشرات مفید با کاهش محسوس کاربرد سموم شیمیایی، جمعآوری و حمایت از حشرات پارازیتوئیدکننده در شرایط طبیعی در منطقه ۱۹ (بوستان ولایت)، جمعآوری و حمایت از حشرات مفید در شرایط آزمایشگاهی (مناطق ۹-۱۴-۱۵ و ...) بوده است.
اقدامات شیمیایی شامل روغنپاشی درختان آلوده در زمستان و بهار، کاربرد سموم گیاهی مجاز (پالیزین - ماترین- نیم آزال - دایابون)، در صورت ضرورت (و به صورت تک درخت) کاربرد سموم شیمیایی با استفاده از سموم کمخطر (دارای LD ۵۰ بالا) و دوره ماندگاری (کارنس) کم مانند پروتئوس - موونتو - سیوانتو بوده است.
همچنین اقدامات فرهنگی شامل آموزش در سطوح کارگری و کارشناسی به منظور آشنایی، شناسایی و روشهای کنترل آفت، اطلاعرسانی و آگاهسازی به مراکز خصوصی و نیمهخصوصی، خدمات مشاورهای و تحویل تلههای زرد، آموزش دانشآموزان و شهروندان، تهیه، نصب و توزیع بنر و بروشورهای آموزشی، اطلاعرسانی اقدامات پیشگیرانه و کنترلی از طریق جراید (همشهری محله و ...)، برگزاری کلاس آموزشی ویژه کلیه ناظرین مقیم و نمایندگان پیمانکاران در سالن همایش بوستان گفتگو و انجام فعالیتهای تحقیقاتی (تلهها و نهادههای جدید و ...) توسط مراکز تحقیقات، آموزش و مشاوره فضای سبز که برخی از آنها در کنگرهها و همایشهای عملی کشور ارائه شده است.